Závislost na sladkém: Jak se pustit do odvykačky?
Nedokážete žít bez čokolády, sušenky, dortíku nebo zmrzliny? Pravděpodobně jste závislí na sladkém a potřebujete pořádnou odvykačku. Co vám pomůže?
Není dne ani hodiny, kdy byste nepomysleli na čokoládu, dortík, zmrzlinu nebo alespoň bonbón? Máme pro vás špatnou zprávu, jste závislí na sladkém a potřebujete odvykačku. Jak předejít chutím na sladké nebo se jich zbavit?
I když to zní šíleně, cukr je droga, která nám dokáže pořádně zkomplikovat život, ale nemějte strach, i když se vám doma válí krabičky od bonboniéry, papírky od čokolády a sušenek, nejste ztracený případ. Co vám pomůže, se dozvíte v článku.
S chutí na sladké se nerodíme
Nadměrné chutě na sladké nemáme proto, že se narodíme jako milovníci cukru, tuto "závislost" si pěstujeme špatným stravovacím režimem a stresem.
Sacharidy potřebujeme pro metabolismus každé buňky. Tělo cukr zpracovává pomocí inzulinu. Při nepravidelném stravování může být hladina v krvi nižší. Pokud si v takové chvíli dáme nějakou cukrovinku, je jasné, že tělo a mozek tuto vysokou dávku energie bude brát jako psychickou vzpruhu.
Doporučujeme: Foto recept: Rychlá jablečná buchta bez cukru
Stává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku? Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma "na roztrhání", zachrání vás vždy nějaká bonboniéra? Pak jistě děláte nějakou chybu v jídelníčku nebo ve vašem životním stylu.
Jak se zbavit chyb?
Jak se vlastně taková závislost projevuje? Hlavními příznaky jsou:
- celková slabost
- třes
- pocení
- hlad
Pravidelný příjem cukru aktivuje v mozku stejné receptory jako nadměrné pití alkoholu, kouření cigaret či užívání jiných drog. V těle nastává zmatek. Příjem sladkostí nutí tělo vylučovat inzulín, což může člověk špatně vnímat jako hypoglykemii. Ale tato závislost nebyla laboratorně nijak potvrzená, jde jen o subjektivní pocit, na který bychom se ale vymlouvat rozhodně neměli.
Nejčastěji je na vině nepravidelná strava, potraviny s vysokým glykemickým indexem GI, nízký kalorický příjem nebo psychická nepohoda. V těchto situacích je zcela normální, že vaše tělo volá o potřebnou energii a další přísun sacharidů.
Co tedy dělat, abychom na sladkém nebyli závislí?
"Nestačí se "neřesti" vyhýbat, čím víc si dobroty budete zakazovat, tím to bude horší. V prvé řadě je třeba upravit jídelníček, co do pravidelnosti, množství i druhu potravin. S tím by vám měl pomoci kvalifikovaný odborník na výživu. Neméně důležitý je i kvalitní odpočinek a psychický relax," vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.
Co způsobuje nadměrná konzumace cukru:
- obezitu
- kardiovaskulární onemocnění
- zhoršení pleti
- rychlejší tvorba vrásek
- kazy na zubech
- záněty dásní
Než se vám povede jídelníček zcela upravit, zkuste se sami zamyslet nad tím, proč chutě na sladké přichází. Stačí si projít výše zmíněné důvody k mlsání (nepravidelná strava, vysoký GI…). Budete pak sami sobě více rozumět a pomůže vám to se chutí zbavit. "Vhodné je vždy začít s nějakou činností, která vás myšlenkově odvede od náhlé potřeby mlsat. Jako další prevence je nekupovat domů žádné sladkosti do zásoby aneb Co doma není, to nesním," dodává Lucie Svobodová.
Potraviny s vysokým GI
- křupavé zapečené müsli
- bílé pečivo
- omáčky
- knedlíky
- noky
- těstoviny
- bílá rýže
- sladkosti
- větší množství ovoce
7 triků, jak odolat sladkostem
- Chce to čas: Když "to" na vás přijde, zkuste rychle začít něco dělat, obvykle postačí jen deset minut nějaké činnosti a chuť na sladké poleví.
- Vypijte čaj: Možná to bude znít šíleně, ale v této chvíli je nejlepší si uvařit čaj s medem. Naše chuťové buňky se takto dají lehce "oblafnout".
- Dentální hygiena: Dali byste si čokoládu? Pak rychle utíkejte do koupelny, vezměte kartáček a vyčistěte si zuby. Nejen, že zaměstnáte ruce, hlavu, ale mentolová příchuť vám pomůže na sladké na chvíli zapomenout. Stejně zafunguje vypláchnutí ústní vodou.
- Jděte na to nosem: A jsme zase u taktiky. V případě nepřekonatelné touhy po sušence, zapalte v bytě svíčky, aromalampy či tyčinky s vůní vanilky, sladkého ovoce či skořice. Mělo by to zabrat.
- Buďte šťastní: Dobrá nálada pomáhá s tvorbou serotoninu a cvičení vyplavuje endorfiny. V takovém příjemném stavu se cukrů z vašeho jídelníčku zbavíte jednodušeji.
- Pomozte si minerály ve formě doplňků stravy: Kupte si chrom a hořčík.
- Sklenice horké vody: Poslední trik nezní zrovna lákavě, ale podle nás je nejspolehlivější. Vždy, když si jen vzpomenete na nějaký zákusek či bonbón, dejte si sklenici horké vody. Uvidíte, zda i vám pomůže.
Konečně mlsat se dá i zdravě!
Pokud nemáte dostatek vůle, postupně si snižujte dávky cukru a nahraďte jednoduché sacharidy těmi složitějšími. Najdete je v luštěninách, ovoci, zelenině, celozrnném pečivu, atd...
Náš tip: Čím nahradit bílý cukr? Na stévii zapomeňte
Udělejte si třeba tvarohový želatinový dort s ovocem, ke snídani jahelník (nákyp) nebo ovesnou kaši. Na trhu jsou i tyčinky pouze z ovocné dřeně, ochucené třeba kakaem nebo kokosem. Splníte si tím potřebu sladkého a přitom neporušíte žádnou ze zásad zdravého stravování.
Recept na jahelník
Budete potřebovat:
- 140 g jáhel v suchém stavu
- 130 g směs ořechů, semínek, rozinek
- 300 ml polotučného mléka
- 200 ml vody
- 2 vejce
- 6 lžiček javorového sirupu
- 150-200 g sezónního ovoce
- špetku soli
POSTUP:
- Jáhly nejdříve spařte horkou vodou a poté je uvařte v lehce osoleném mléce a vodě.
- Uvařené a vychladlé jáhly smíchejte se směsí ořechů, rozinek a semínek. Poté k tomuto základu přidejte žloutky, javorový sirup a nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.
- Jahelník dozdobte sezonním ovocem a pečte v dortové formě v troubě při 180 °C přibližně 30 minut.
Jak řešíte chutě na sladké vy? Používáte nějakou zdravější náhražku cukru? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak využít ovesné vločky i mimo kuchyň?
Zahoďte šampony. Nového trendu se chytly i celebrity
Vesnice mě donutila změnit život. Odešla jsem z práce