reklama

Zakázané potraviny: Když to není alergie, co je to?

Ryby, sýry, některé druhy ovoce a zeleniny či ořechy - je mnoho potravin, které mohou vzbuzovat nevolnost i další nepříjemné reakce. Hodně lidí se spokojí s vysvětlením, že na ně "mají alergii" a po ničem dalším už nepátrají. Pravda může být však někde úplně jinde...

Foto: Isifa/Thinkstock

Ryby, sýry, některé druhy ovoce a zeleniny či ořechy - je mnoho potravin, které mohou vzbuzovat nevolnost i další nepříjemné reakce. Hodně lidí se spokojí s vysvětlením, že na ně "mají alergii" a po ničem dalším už nepátrají. Pravda může být však někde úplně jinde...

Výskyt potravinové alergie u naší populace je vysoký a mnohonásobně stoupá v rodinách alergiků. Je třeba si ale uvědomit, že tento problém mohou a dokážou napodobit i jiné nemoci, například náhodné kontaminace potravin apod. Samozřejmě nejjednodušším postupem je těchto potravin se vzdát, ale nemusí to být jediné správné řešení.

Proto je vždy nutné provést vyšetření odborným lékařem a řádně tak stanovit diagnózu. Velmi často se totiž stává, že se vůbec o alergii nejedná, ale může to být třeba…

Histaminová toxicita

Některé přírodní látky v potravinách mohou způsobovat reakce připomínající alergii. Patří k nim i histamin, který může být ve vysoké koncentraci v sýru, víně, rybách (zejména tuňák a makrela) apod. Pokud osoba zkonzumuje větší množství potraviny obsahující hodně této látky, často se objeví projevy připomínající alergickou reakci.

Infekce, kontaminace potravin

Patří mezi nejčastější nealergické příčiny zažívacích a kožních obtíží. Nejvíce se vyskytují v letních měsících, kdy se potraviny rychleji kazí, nedostatečně tepelně zpracovávají atd.

Přídavné látky

Do potravin se dnes běžně přidávají dochucovadla, barviva či stabilizátory. Větší množství těchto nepřírodních látek může vyvolat potíže podobné alergii.

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku

Příčinou této nemoci je špatná imunitní odpověď člověka na požité jídlo, proto musí nemocní ze své stravy vyloučit veškeré potraviny obsahující obilí (pšenici, žito, ječmen aj.). Tato choroba bývá často neobjevena a mnozí postižení žijí v domnění, že se jedná o nějakou alergii. Základem je opět správná diagnóza.

Jiné potíže zažívacího traktu

Existují i další onemocnění projevující se zažívacími obtížemi (nevolnost, zvracení, průjem a bolesti) po požití potravy. Patří sem žaludeční vředy, žlučové kameny, Crohnova choroba nebo divertikulóza střev.

Psychika

Za některými projevy potravinové nesnášenlivosti stojí psychický původ. Často jsou to špatné vzpomínky při konzumaci určitě potraviny, trauma z dětství apod.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na alergie?

reklama
reklama
reklama