reklama

Vánoce a chutě na sladké? Zvládněte to!

Milujete sladké a máte strach, že o Vánocích přiberete? Víme, co mlsat a nepřibrat!

Foto: Isifa/Thinkstock

Máte chuť na čokoládu nebo dortík, ale nechcete přibrat? Bojíte se, že se po Vánocích nevejdete do kalhot? Vyzkoušejte mlsat tak, abyste hubla.

Diety se často drží moc přísně a sladké se v nich zbytečně zakazuje. Podívejte se, s čím můžete zhřešit a vaše váha zůstane stejná. Vánoce se blíží, nebojte se mlsat zdravě.

Proč vynechat sladkosti?

Sladkosti není třeba vynechávat, jen se musíte vyhnout těm, které obsahují tzv. rychlý cukr a hodně tuku. Vaše tělo potřebuje pořádnou porci jídla a ne malinkou sušenku, která energeticky vydá za jeden středně propečený hovězí steak.

U sladkostí si hlídejte glykemický index. Čím vyšší hodnota, tím dřív dostanete hlad nebo chuť na další sladkosti. Jíst jen potravinu s vysokým glykemickým indexem je přesně ten návod na to, jak snadno a rychle přibrat nechtěné kilogramy.

Proč máme chuť na sladké?

Chuť na sladké je přirozená jen v případě, že jdete z hodinového vyčerpávajícího cvičení. Ostatní chutě, kdy sedíte v práci nebo doma u televize tak normální zase nejsou. Na vině je špatné složení vašeho jídelníčku. Je třeba upravit poměr tuků, bílkovin a sacharidů.

Chuť na sladké se objevuje i ve stresových situacích. Jde o podobnou potřebu, jako po fyzické zátěži, kdy váš mozek nemá energii a hledá jí v cukrech. Vaše tělo touží po sladkosti i při špatném pitném režimu nebo když jíme malé či velké porce jídla. Cukry potřebujeme i ve dnech, kdy tělu dodáváme málo vlákniny nebo jíme ve spěchu či nepravidelně.

Vynechat sladké? Nikdy!

Vynechat zcela sladká jídla je nesmysl. Ani při dietě se bez cukrů neobejdete. Určitě se ale zamyslete nad tím, kdy sladké konzumovat a po čem vlastně sáhnout. Klasický cukr vyměňujte za javorový, stévii nebo ovoce či ovocný cukr. Čokoládu si mlsejte jen pouze s vysokým obsahem kakaa. Bude vám stačit jen kousek. Snídaně v podobě buchet a koblih vyměňte za teplé kaše s ořechy nebo s ovocem. Sušenky nakupujte celozrnné a bez polevy. Vyhýbejte se hotovému müsli, které je doslazované cukrem. Udělejte si vlastní ze sušeného ovoce, ořechů, celozrnných vloček a doslaďte si ho medem nebo javorový sirupem.

Nebojte se sladkého. Jezte malé porce a hlavně dopoledne. Vaše tělo bude mít dostatek energie a přežijete tak dlouhý den v práci.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama