S vitamíny opatrně, zkracují život, varují vědci
Poučka, že všeho moc škodí, platí i pro konzumaci vitamínů a nejrůznějších potravinových doplňků. Jejich nezřízené užívání totiž nejenže není lidskému tělu prospěšné, ale dokonce mu může škodit a ve finále zkrátit život.
Poučka, že všeho moc škodí, platí i pro konzumaci vitamínů a nejrůznějších potravinových doplňků. Jejich nezřízené užívání totiž nejenže není lidskému tělu prospěšné, ale dokonce mu může škodit a ve finále zkrátit život.
Souvislost mezi nadměrným příjmem doplňků stravy a zdravotními riziky byla prokázána ve studii 38 tisíc amerických žen ve věku od padesáti do sedmdesáti let.
Přírodní jsou jiné
Autory výzkumu jsou finští vědci, kteří závěry své práce publikovali v odborném magazínu Archív objevů interní medicíny.
"Na základě existujících důkazů můžeme říci, že je všeobecně rozšířené užívání doplňků stravy neopodstatněné," potvrdil Jaako Mursu, šéf výzkumu z Východofinské univerzity.
Autoři studie doporučují, aby lidé užívali vitamíny, minerály a další doplňky jen na doporučení lékaře.
Pokud totiž zdravý člověk dodržuje zásady vyváženého jídelníčku, přijme dostatek vitamínů a dalších živin přirozenou cestou.
Jde o míru
Varování platí mimo jiné pro příjem zinku, hořčíku, železa nebo B-komplexu. Konzumaci tablet s těmito látkami by se měli zdraví lidé vyhýbat, pokud je k opaku nevyzval lékař.
Užívání vitamínů a minerálů v doporučených dávkách by nicméně nikomu uškodit nemělo. Nikdo ale neprokázal, že je pravidelné polykání tablet tohoto typu k něčemu dobré. Mnoho lidí navíc překračuje doporučené dávkování, což už riziko představuje.
Vápník - výjimka, která potvrzuje pravidlo
Například pravidelné užívání železa zvýšilo riziko předčasného úmrtí o 2,4 procenta, s větší dávkou navíc negativní vliv rostl. Výjimka ale potvrzuje pravidlo.
Ze studie vyplynulo, že mírná konzumace vápníku riziko úmrtí snižuje. Běžet do lékárny pro kalciové tablety ale lékaři nedoporučují - je podle nich třeba výsledky ověřit.
Se závěrem studie se ztotožňují i lékaři Christian Gluud and Goran Bjelakovic, kteří výzkum redigovali. "Zastáváme názor, že v tomto případě paradigma čím více, tím lépe, neplatí," shrnuli a dodali, že se pozapomnělo na původní účel těchto produktů - nahradit nevyváženou stravu nebo akutní nedostatek konkrétní látky v těle.