Recepty z kávy na zimní dny
Nápojů z kávy je celá řada, proč se omezit na ,,turka"?
Káva je vedle čaje nejoblíbenějším nápojem na světě. Mnoho lidí ani neví, na kolik různých způsobů lze kávu připravit. Zvláště v Česku, kde stále nedáme dopustit na klasického „turka".
Na karlovarskou kávu je třeba jeden decilitr horké kávy, tři centilitry becherovky, dva centilitry pomerančového likéru a dvacet gramů medu. Pak stačí všechny ingredience smíchat v předehřátém hrnku a ozdobit šlehačkou.
Příprava balkánské kávy je následující: mletou kávu (na jeden šálek asi deset gramů) třete s cukrem v misce na plotně dokud cukr nezkaramelizuje. Směs zalijte vodou a zahřejte na bod varu. Nápoj je připravený k okamžitému podávání.
Francouzská káva je snadná. Smíchejte a napěňte ve vysokém poháru lžíci cukru s vaječným žloutkem a zalijte čerstvě filtrovanou kávou.
Exotika na vás dýchne z jamajské kávy. Lžíci medu, špetku mletého hřebíčku a tři lžíce rumu smíchejte v šálku na kaši. Dolijte hrnek silnou kávou a podávejte ozdobený šlehačkou.
Mexická káva je skutečnou lahůdkou. Do hrnků rozdělte čtyřicet gramů rozlámané čokolády, šest lžic smetany, půl lžičky mleté skořice a špetku muškátového oříšku. Zalijte uvařenou filtrovanou kávou, oslaďte a míchejte, dokud se nerozpustí čokoláda. I tento nápoj lze dozdobit šlehačkou.