reklama

Recepty z kávy na zimní dny

Nápojů z kávy je celá řada, proč se omezit na ,,turka"?

Foto: Žena

Káva je vedle čaje nejoblíbenějším nápojem na světě. Mnoho lidí ani neví, na kolik různých způsobů lze kávu připravit. Zvláště v Česku, kde stále nedáme dopustit na klasického „turka".

Na karlovarskou kávu je třeba jeden decilitr horké kávy, tři centilitry becherovky, dva centilitry pomerančového likéru a dvacet gramů medu. Pak stačí všechny ingredience smíchat v předehřátém hrnku a ozdobit šlehačkou.

Příprava balkánské kávy je následující: mletou kávu (na jeden šálek asi deset gramů) třete s cukrem v misce na plotně dokud cukr nezkaramelizuje. Směs zalijte vodou a zahřejte na bod varu. Nápoj je připravený k okamžitému podávání.

Francouzská káva je snadná. Smíchejte a napěňte ve vysokém poháru lžíci cukru s vaječným žloutkem a zalijte čerstvě filtrovanou kávou.

Exotika na vás dýchne z jamajské kávy. Lžíci medu, špetku mletého hřebíčku a tři lžíce rumu smíchejte v šálku na kaši. Dolijte hrnek silnou kávou a podávejte ozdobený šlehačkou.

Mexická káva je skutečnou lahůdkou. Do hrnků rozdělte čtyřicet gramů rozlámané čokolády, šest lžic smetany, půl lžičky mleté skořice a špetku muškátového oříšku. Zalijte uvařenou filtrovanou kávou, oslaďte a míchejte, dokud se nerozpustí čokoláda. I tento nápoj lze dozdobit šlehačkou.

reklama
reklama
reklama