reklama
 

Rebarbora klame tělem. Může škodit ledvinám

Rebarbora neboli reveň je sice zelenina, ale používá se spíš jako ovoce. Ale zatímco obojí nám lékaři bez váhání doporučují, u reveně občas varovně zvedají prst. Pozor na ni, může vám způsobit potíže!

Foto: Iisfa/Thinkstock

Rebarbora neboli reveň vypadá trošku jako návštěvník z jiné planety. Stejně záhadná je i jinak: jde sice o zeleninu, ale používá se spíš jako ovoce. Ale zatímco obojí nám lékaři bez váhání doporučují, u rebarbory občas varovně zvedají prst. Pozor na ni, může vám způsobit potíže!

Přišel čas koláčů s rebarborou neboli revení, která se z válečné náhražky dostala opět na výsluní zájmu kuchařů i mlsalů. Křehké šťavnaté řapíky obsahují mnoho vitamínů a minerálů, které nám přijdou vhod zejména na jaře.

Rebarbora pro imunitu a proti cholesterolu

Především v reveni najdeme vitamíny skupiny B, obzvláště B3, jemuž se říká také vitamín PP nebo niacin, díky němuž buňky našeho organismu dokážou využívat energii a který řídí hladinu krevního cukru a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Posiluje celkovou vitalitu a obranyschopnost organismu.

Obsahuje rovněž kyselinu listovou, která má význam pro tvorbu krve a správnou funkci nervové soustavy, a kyselinu pantotenovou, významnou pro zdravou pleť a vlasy. Díky podílu draslíku podporuje vylučování vody z těla. Je bohatá na hořčík, mangan a vápník, důležitý pro silné kosti zejména pro ženy v menopauze. 

Je bohatým zdrojem vlákniny, která čistí organismus od škodlivých látek a odstraňuje zácpu. Pomáhá také v boji s nadváhou, neboť na sebe váže tuky.

Reveňové listy jsou nebezpečné

Podle kyselosti bychom mohli soudit na dostatek vitamínu C, ale je to klamná stopa. Tuto chuť způsobuje vysoké množství kyseliny šťavelové, především v listech - ty se proto nesmí jíst vůbec. Čím později na jaře či v létě rebarboru natrháte, tím více jí obsahují. Smrtelná dávka je pro dospělého asi 25 gramů, což by znamenalo dokázat sníst nepravděpodobných pět kilo podlouhlých načervenalých řapíků.

Doporučujeme: Test: Víte, které vitamíny potřebujete?

Myslete však na to, že příznaky otravy se objevují i při nižších dávkách. Lidé, kteří trpí ledvinovými potížemi nebo mají problémy s močovým měchýřem, by jí však mnoho jíst neměli. Lidé s poškozenými ledvinami nebo náchylní k tvorbě ledvinových kamenů by rebarboru pak neměli jíst raději vůbec.

Také někteří zubaři varují před přehnanou konzumací reveně, neboť může mít neblahé účinky na chrup. To se ovšem týká především syrových řapíků. Škodit může také pacientům se žlučníkovými kameny.

Otrava z rebarbory - jako z nezralého ovoce

Kyselina šťavelová - oxálová - a její soli šťavelany (oxaláty) se ukládají v rostlinných buňkách jako odpadové produkty biosyntetického procesu. Některé potraviny mají až 30 % šťavelanů. To se týká třeba také špenátu nebo kopřiv, které se také jedí. Stejná látka vlastně způsobuje nevolnost, křeče a bolesti při pojídání nezralého ovoce nebo plodů angreštu, ale také listů šťavele ("zaječího zelí") nebo šťovíku, což dříve patřilo k oblíbeným dětským zábavám v přírodě. Může se projevovat zvracením, průjmem, vysokou horečkou a bolestmi břicha.

Náš tip: Jak zabít rakovinu? Jezte meruňky a mandle!

Při požití rebarbory po kuchyňské úpravě byly zaznamenány i smrtelné případy. Vařením se totiž šťavelany neničí a jsou poměrně rychle vstřebávány zažívacím traktem. Typické symptomy otravy začínají během 6-12 hodin po požití. V některých případech se neprojeví vůbec, ale nastane vážná porucha ledvin, která v nekritičtějších případech může skončit až celkovým selháním životních funkcí.

Při požití plodů s větším množstvím oxalanů dochází v organismu k nežádoucím účinkům a především se porušuje iontová rovnováha vápníku. Navíc je tak z organismu odčerpáván vápník a mohou vzniknout i další poruchy funkce ledvin z důvodů tvorby nerozpustných solí, které způsobují zánět ledvin až nekrózu (odumírání tkáně).

Rebarboru vždy s tvarohem nebo mlékem

Mezi nejzávažnější poruchy patří škodlivé ovlivnění srdeční činnosti a systému krevní srážlivosti. Dále vzniká i zvýšené nebezpečí tvorby ledvinových kamenů: kyselina šťavelová se v organismu slučuje s vápníkem v nerozpustný oxalát vápenatý, který se může usazovat v močových cestách ve formě kaménků

Pro zamezení nepříznivých účinků rostlin s obsahem kyseliny šťavelové a oxalátů je nutné současně s jejich požitím podávat mléko a mléčné výrobky, které mají vysoký obsah vápníku. Proto je obvyklé připravovat špenát s mlékem nebo smetanou a rebarborový koláč se obvykle peče v kombinaci s tvarohem.

Vařením se kyselá chuť potlačí, zvláště když se do vývaru přidá cukr. Velmi dobře se pak kousky reveně hodí do salátů (například v kombinaci se šlehačkou), koláčů, kompotů a omáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Exotiku nebrat. Jaké ovoce a zelenina jsou tedy zdravé?

Kožní znaménka: Zbavte se jich i bez řezání

Velký horoskop na květen: Co vás čeká v měsíci lásky?

 

reklama

Komerční tip

reklama