Proč je čaj lepší než káva: Dokáže totéž, ale nedráždí
Možná vás to napadlo při náročném pracovním dni po sedmém šálku kávy. A měli jste pravdu - čaj by byl lepší.
Debata, jestli je lepší káva nebo čaj, je skoro stejně stará jako lidstvo - nebo přinejmenším jako doba, kdy lidé obě rostliny využívají. Některé kultury jsou spíš 'čajové', jiné víc 'kávové'. My si můžeme vybrat.
Oba nápoje obsahují podobné složky, zejména jde kofein, který má stimulační a aktivizační účinky. Přesto ho zenoví buddhisté používají jako podpůrný prostředek při meditaci a soustředění. Čaj tak má zdánlivě protichůdné schopnosti - mysl a emoce zároveň povzbuzuje i uklidňuje. To však není jeho jedná výhoda.
Pijte, kolik chcete
Zatímco káva jednoznačně dehydratuje, čaj si můžeme započítat do denního pitného režimu a dopřávat si ho prakticky kdykoliv ve stejné míře jako čistou vodu. Uhasí žízeň a zavodní, a to bez negativních vedlejších účinků.
Ty s kávou pocítíme zejména tehdy, kdy jí vypijeme hodně. Jak ukázala řada studií, káva ve větším množství způsobuje vyplavení hormonů kortizol, epinefrin a norepinefrin, které vyvolávají pocit stresu. Proto se po dnu, kdy pijeme proti únavě jednu kávu za druhou, cítíme ještě unavenější, 'vyklepanější' a nakonec ani nemůžeme usnout.
Následkem je totiž zrychlený nebo nepravidelný srdeční puls, zvýšený krevní tlak a pocit napětí. Následují pocity úzkosti, nespavost a třes. To se vám s čajem nestane.
Aromaterapie v šálku
Naopak v čaji je více než 400 vonných složek, které navozují zklidnění mysli podobně, jako je tomu při aromaterapii. Pomáhají tak udržovat stav klidné pozornosti i přes jeho povzbuzující účinky, takže se můžeme lépe koncentrovat na práci a máme i lepší paměť.
Káva také dráždí trávicí trakt, močový měchýř a prostatu - kvůli tomu se dokonce dostala na seznam podezřelých, kteří vyvolávají rakovinu této žlázy.
Netvařte se kysele
Zejména pro zažívání je čaj mnohem příznivější. Nezpůsobuje vznik vředů a ani řady dalších žaludečních a trávicích potíží mimo jiné i díky tomu, že působí v těle zásadotvorně. Žáha - tak jako při přepití kávou - nás po čaji pálit nebude. Káva má vysokou kyselost - pH o hodnotě čtyři až pět, zatímco čaj je víc alkalický (pH zhruba šest). Několik francouzských a čínských studií prokázalo, že čaj nekomplikuje trávení člověka, ale naopak mu pomáhá.
Čaj navíc obsahuje množství blahodárných polyfenolů. Má také antibakteriální, dezinfekční a antiseptické účinky, což oceníme při kašli, chrapotu, bolení v krku, průjmu, střevních potížích, horečce i zimnici.
Pomůže už jen hrnek
Zmíněné polyfenoly patří k antioxidantům, které chrání buňky našeho těla před nežádoucími změnami. Zpomalují proces stárnutí a tím pomáhají organismu bránit se proti nemocem srdce, mrtvici, vzniku krevních sraženin a dokonce i proti zhoubnému bujení. Kvalitní čaj jich obsahuje daleko než káva.
To platí zejména pro japonskou čajovou specialitu: Matcha. Jedná se o čaj v podobě jemného prášku a často je na naše poměry drahý. Vyrábí se z mladých lístků vypěstovaných speciálně pro zvýšení obsahu chlorofylu a antioxidantů tím, že se zakryjí před slunečním zářením. Je dokonce až desetkrát účinnější než obyčejné sypané zelené čaje.
Ale dobrou službu udělá i běžný čaj - klidně i z pytlíku. Zahřeje, povzbudí na těle i na duši, a přitom nedráždí. Vědci, kteří se občas zabývají neuvěřitelnými věcmi, dokonce zjistili, že pocit pohody způsobí už to, když sevřete v dlaních svůj oblíbený hrnek.