reklama

Předjarní vitamínová bomba: Proč je dobré jíst klíčky?

Naklíčené luštěniny, obiloviny a zelenina jsou v předjaří to pravé, co vás uchrání před nemocemi. A chutnají skvěle!

Foto: Thinkstock

Nic prý člověku nedá takové uspokojení, jako když vidí něco růst. Pokud si dáte naklíčit semínka, budete mít nejen lepší náladu, ale taky zdraví.

Naklíčené luštěniny, obiloviny a zelenina jsou totiž bohatým zdrojem minerálních látek, vitamínů a v neposlední řadě i stopových prvků. Už po dvou hodinách klíčení se v semínku zvyšuje obsah vitamínů a balastních látek až o 50 až 200 %.

Zdraví z okna

Je to jednoduché: pro extra porci zdraví vám stačí pár misek, navlhčená vata, denní světlo třeba na okenním parapetu - a semínka. Musí být pořád ve vlhku, proto je předem propláchněte vodou, ale nesmí ve vodě plavat - jinak by shnila. A pak už stačí počkat pár dní, příroda se o vaši zahrádku postará sama. Jak dlouho to trvá u jednotlivých druhů a další tipy, jak na to,  najdete ZDE.

Doporučujeme: 7 jídel pro váš bystrý zrak

Sníte-li lžíci salátových klíčků ředkvičky, dostanete do těla tolik zdravých látek, jako byste spořádali přibližně 30 kusů běžných ředkviček z obchodu. Není divu, že se čerstvé klíčky uplatňují při léčbě onemocnění cév, cukrovky, vysokého cholesterolu či při poruchách metabolismu. Skvěle působí i při detoxikaci organismu. Jsou velmi lehce stravitelné, nemusíte se tedy stresovat, že vám po nich bude těžko. Naopak, usnadňují vstřebávání bílkovin ze stravy, čímž zajišťují správné zažívání.

Elixír mládí v jedné hrstce

Kdo nejí dost červeného masa, může nahradit v něm obsažené železo právě  čerstvými mikrosalátky z bio klíčků. Hodí se i pro chudokrevné - pokud trpíte na silnou menstruaci, jste horkou kandidátkou. Naklíčená ředkvička má až čtyřikrát více železa než špenát a až osmkrát více než červená paprika.

Nedostatek vitamínu A způsobuje potíže se zrakem a předčasné stárnutí buněk. Předejít tomu můžete právě konzumací mikrosalátků z čerstvých klíčků, protože jsou jej doslova plné. Pro představu, brokolice jako salátový klíček obsahuje jedenáctkrát více vitamínu A než ta běžná.

Nemoci si na vás nepřijdou

Vitamíny, živiny a enzymy potřebuje lidské tělo jako sůl. Čerstvé salátové klíčky přispívají nejen ke správné funkci orgánů, ale mají značné preventivní, léčivé i regenerační účinky. Pravidelná konzumace mikrosalátků Happyeat z čerstvých klíčků může vést ke zvýšení imunity, takže běžné nachlazení či chřipka si na vás už nepřijdou. Salátková brokolice a vojtěška neboli alfalfa dokonce významně podporují prevenci nádorových onemocnění.

Že nevíte, které klíčky chutnají nejlépe? Zkusit můžete mikrosalátky v lahodném mixu. Třeba mungo, ředkvičky, brokolici, čočku, česnek, vojtěšku, rukolu, cizrnu či slunečnici, nejlépe v biokvalitě. Pokud je ale koupíte třeba v supermarketu, raději je před jídlem propláchněte. Před časem se totiž v USA staly zdrojem rozsáhlé nákazy bakterií E. Coli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rozhovor: Jak se léčí rakovina prsu

Cholesterol: Opravdu škodí tak, jak si myslíme?

Neuvěřitelné: Zhubnout se dá ve spánku. Jak?

reklama
reklama
reklama