Šípky
Šípek obecný nebo také šípková růže je trnitý bohatě větvený keř s jasně červenými plody, které evokují podzim. Obalené keře můžete v tomto období vidět skoro všude, jsou nepřehlédnutelné. Baculaté plody jsou navíc mimořádné pro své léčebné účinky.
- Šípky jsou mimořádným zdrojem vitaminu C (obsahují mnohonásobně víc než například citrusy).
- Krom toho jsou zdrojem vitaminů A, K, B1, B2 a B3 (niacin).
- Obsahují spoustu minerálních látek - jsou nabité vápníkem, draslíkem, železem, hořčíkem, fosforem, sírou i sodíkem.
- Obsahují třísloviny, pektin, lehce stravitelné cukry, kyselinu citronovou a jablečnou.
- Čaj ze sušených šípků pomáhá v sychravém počasí proti únavě, vitamin C zlepšuje kůži a činnost cév. Jedná se o mocný antioxidant.
- Jsou účinné při zánětech horních cest dýchacích a močových cest.
- Pro obsah pektinů jsou dobré také při zácpě.