reklama

Podzimní nálož vitaminů z českých polí a zahrad: Které druhy ovoce a zeleniny si dát

Dýně

Dýně si u nás znovu získává zašlou popularitu a to je dobře. Jde o skvělou plodinu se spoustou pozitivních účinků na zdraví. Lze ji připravovat naslano i nasladko, vařit, péct nebo restovat, skvěle chutná v polévkách, jako pyré, přidat ji můžete také do rizota nebo kuskusu.

  • Je plná vitaminu A, významné je i zastoupení vitaminů B1, B2, B3, E.
  • Vyniká mimořádným obsahem vlákniny, prospívá trávení, čistí střeva, snižuje množství žlučových sloučenin a tukových emulzí a tím usnadňuje práci játrům i slinivce.
  • Půl šálek vařené dýně obsahuje zhruba 5g vlákniny, což je zpravidla mnohem víc, než obsahuje drtivá většina běžně prodávaných cereálií.
  • Doporučuje se při chorobách srdce a oběhového systému, ledvin, při zácpách, jaterních chorobách či močových kamenech.
  • Podle východní medicíny vyrovnává funkci slinivky a sleziny.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama