Dýně
Dýně si u nás znovu získává zašlou popularitu a to je dobře. Jde o skvělou plodinu se spoustou pozitivních účinků na zdraví. Lze ji připravovat naslano i nasladko, vařit, péct nebo restovat, skvěle chutná v polévkách, jako pyré, přidat ji můžete také do rizota nebo kuskusu.
- Je plná vitaminu A, významné je i zastoupení vitaminů B1, B2, B3, E.
- Vyniká mimořádným obsahem vlákniny, prospívá trávení, čistí střeva, snižuje množství žlučových sloučenin a tukových emulzí a tím usnadňuje práci játrům i slinivce.
- Půl šálek vařené dýně obsahuje zhruba 5g vlákniny, což je zpravidla mnohem víc, než obsahuje drtivá většina běžně prodávaných cereálií.
- Doporučuje se při chorobách srdce a oběhového systému, ledvin, při zácpách, jaterních chorobách či močových kamenech.
- Podle východní medicíny vyrovnává funkci slinivky a sleziny.