Křen
Křen je tradiční rostlina našich zahrad pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen. Ten lze použít jako koření, zeleninu nebo účinný léčivý prostředek vnitřně i zevně.
- Má antiseptické účinky a působí i jako přírodní antibiotikum.
- Posiluje imunitní systém, jde o bohatý zdroj vitaminu C.
- Bohatý je také na minerální látky, obsahuje vápník, fosfor, draslík, sodík, železo.
- Je dobrým zdrojem hořčičných glykosidů a flavonoidů.
- V malých dávkách povzbuzuje chuť k jídlu, usměrňuje činnost trávícího systému, pomáhá udržet správnou střevní mikroflóru.
- Pomáhá při léčení zánětů dýchacích cest, usnadňuje odkašlávání.
- Má mírný močopudný účinek.
- Zlepšuje látkovou výměnu.
- Působí preventivně proti bakteriálním i virovým chorobám.
- Používá se také zevně na obtížně hojitelné rány, omrzliny a k léčbě kloubů postižených revmatizmem.
Křen by se měl jíst výhradně čerstvý, abychom nepřišli o jeho cenné látky. Protože je ale pěkně ostrý, zkuste ho smíchat v poměru 1:1 s medem, pak je vhodným lékem třeba na kašel.