reklama

Podzimní nálož vitaminů z českých polí a zahrad: Které druhy ovoce a zeleniny si dát

Křen

Křen je tradiční rostlina našich zahrad pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen. Ten lze použít jako koření, zeleninu nebo účinný léčivý prostředek vnitřně i zevně.

  • Má antiseptické účinky a působí i jako přírodní antibiotikum.
  • Posiluje imunitní systém, jde o bohatý zdroj vitaminu C.
  • Bohatý je také na minerální látky, obsahuje vápník, fosfor, draslík, sodík, železo.
  • Je dobrým zdrojem hořčičných glykosidů a flavonoidů.
  • V malých dávkách povzbuzuje chuť k jídlu, usměrňuje činnost trávícího systému, pomáhá udržet správnou střevní mikroflóru.
  • Pomáhá při léčení zánětů dýchacích cest, usnadňuje odkašlávání.
  • Má mírný močopudný účinek.
  • Zlepšuje látkovou výměnu.
  • Působí preventivně proti bakteriálním i virovým chorobám.
  • Používá se také zevně na obtížně hojitelné rány, omrzliny a k léčbě kloubů postižených revmatizmem. 

Křen by se měl jíst výhradně čerstvý, abychom nepřišli o jeho cenné látky. Protože je ale pěkně ostrý, zkuste ho smíchat v poměru 1:1 s medem, pak je vhodným lékem třeba na kašel.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama