Kysané zelí
Kysané zelí je často opomínané, dříve však velice tradiční jídlo, které je velmi jednoduché a má mnoho zdravotních výhod.
- Má schopnost upravit zažívání už během několika dní a zlepšuje zdraví střev při používání antibiotik.
- Pozitivně působí na krevní oběh a zdraví srdce.
- Stimuluje imunitní systém a obsahuje vysoké množství vitaminu C.
- Posiluje kosti.
- Snižuje celkovou hladinu ‚špatného‘ cholesterolu.
- Má silně protizánětlivé účinky a chrání před některým druhům rakoviny (např. rakovinou prsu).
- Zlepšuje funkci mozku.
- Mléčným kvašením se zvyšuje obsah vitaminů C, K a B a pozitivně ovlivňuje imunitu.
- Kysané zelí je navíc zdrojem vápníku, fosforu, síry a hořčíku a zvyšuje obranyschopnost organismu.
- Pomáhá při hubnutí.
- Pomáhá zvládat stres a zlepšuje náladu.