Jablka
O jablkách se říká, že jsou "kulaté lékárny" a jistě nejde o příliš velkou nadsázku. Je to v pořádku, protože jde o velice zdravé ovoce a jejich léčivé účinky byly potvrzeny mnoha vědeckými studiemi.
- Obsahují vlákninu zvanou pektin a vitaminy.
- Červená jablka obsahují více antioxidantů flavonoidů, v zelených najdeme více trpkých látek.
- Jablka můžeme sníst i s jadérky, která obsahují amygdalin, jemuž se připisují protirakovinné účinky. Amygdalin najdeme i ve vinných hroznech, semínkách melounu nebo mandlích.
- Pomáhají při hubnutí, protože obsahují velké množství vlákniny a vody, které přispívají k pocitu sytosti.
- Prospívají vašemu srdci, protože obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu; ta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
- Snižují riziko vzniku diabetu. Konzumace jednoho jablka denně údajně snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu o 28 %.
- Mají prebiotické účinky a podporují růst tělu prospěšných bakterií ve střevě.
- Zlepšují zdraví kostí, jejich konzumace přispívá ke zvýšení hustoty kostní hmoty.
- Mohou chránit váš žaludek před nežádoucími účinky nesteroidních antiflogistik.
- Antioxidanty v jablkách chrání váš mozek ve starším věku.