reklama

Podzimní nálož vitaminů z českých polí a zahrad: Které druhy ovoce a zeleniny si dát

Jablka

O jablkách se říká, že jsou "kulaté lékárny" a jistě nejde o příliš velkou nadsázku. Je to v pořádku, protože jde o velice zdravé ovoce a jejich léčivé účinky byly potvrzeny mnoha vědeckými studiemi.

  • Obsahují vlákninu zvanou pektin a vitaminy.
  • Červená jablka obsahují více antioxidantů flavonoidů, v zelených najdeme více trpkých látek.
  • Jablka můžeme sníst i s jadérky, která obsahují amygdalin, jemuž se připisují protirakovinné účinky. Amygdalin najdeme i ve vinných hroznech, semínkách melounu nebo mandlích. 
  • Pomáhají při hubnutí, protože obsahují velké množství vlákniny a vody, které přispívají k pocitu sytosti.
  • Prospívají vašemu srdci, protože obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu; ta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
  • Snižují riziko vzniku diabetu. Konzumace jednoho jablka denně údajně snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu o 28 %.
  • Mají prebiotické účinky a podporují růst tělu prospěšných bakterií ve střevě.
  • Zlepšují zdraví kostí, jejich konzumace přispívá ke zvýšení hustoty kostní hmoty.             
  • Mohou chránit váš žaludek před nežádoucími účinky nesteroidních antiflogistik.
  • Antioxidanty v jablkách chrání váš mozek ve starším věku.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama