reklama

Pochutnáváte si na bifteku? Hrozí vám rakovina

Oblíbili jste si bifteky a steaky v naději, že z kvalitního libového masa se (moc) nepřibírá? To je sice nejspíš pravda, ale zato se vystavujete jinému nebezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbili jste si bifteky a steaky v naději, že z kvalitního libového masa se (moc) nepřibírá? To je sice nejspíš pravda, ale zato se vystavujete jinému nebezpečí.  Jezte je aspoň méně propečené!

Lidé, kteří konzumují větší množství hovězího masa, se vystavují vyššímu riziku rakoviny ledvin. S tímto poznatkem přichází americká studie, prováděná na tisícovkách dospělých.

Chemie v mase

Lidé středního věku, kteří často vyhledávají hovězí maso, mají o devatenáct procent větší pravděpodobnost, že dostanou rakovinu ledvin, než jejich vrstevníci, kteří hovězí konzumují ojediněle. Tyto poznatky publikovali vědci pod vedením Carrie Danielové v americkém Journal of Clinical Nutrition.

Danielová z amerického Národního institutu pro rakovinu též upozorňuje, že výskyt nemoci je spojován s chemikáliemi, nalézanými v grilovaném mase.

Danielová pracovala s daty téměř půl milionu lidí starších padesáti let, jejichž stravovací návyky sledovala po dobu devíti let. Osmnácti stovkám z nich (což představuje půl procenta z celkového množství) byla během této doby diagnostikována rakovina ledvin. 

Nejnebezpečnější je gril

Nejrizikovější se ukázala skupina, která jedla velké množství dobře propečeného hovězího masa, které obsahuje nejvíce karcinogenních složek, vznikajících během tepelné úpravy.

Epidemiolog Mohammed El-Faramawi z Health Science Center při University of North Texas ovšem varuje před unáhleným vysazením hovězího z jídelníčku: "Hovězí je zdrojem železa a proteinů a je důležitou součástí jídelníčku," řekl El-Faramawi agentuře Reuters.

Podle slov Danielové je nutné pokračovat ve výzkumu, který pomůže odhalit důvody, proč je hovězí maso zdrojem většího rizika onemocnění určitými druhy rakoviny, zatímco ostatních se netýká.

Čas rozhoduje

Podle doktorky Danielové může být oním hlavním důvodem doba, kdy je maso vystaveno buď otevřenému plameni (nejhorší možnost) nebo alespoň opékací plotně.  

Doručuje proto minimalizovat dobu, během které hovězí maso přichází do styku s plamenem nebo horkým kovem. Případně maso z části připravit v mikrovlnné troubě a jen dodělat na přímém ohni.

Pokud nemáte strach pro změnu z jiných komplikací, pak si oblíbené masíčko dávejte raději rare nebo medium rare, tedy co nejméně propečené.

reklama
reklama
reklama