reklama

Osud Čechů: umírají zavření bez slunce

Pro Čechy je podle nedávného zjištění vědců typický dlouhodobý nedostatek vitamínu D, který podporuje vznik dvou nejvýznamnějších rakovinových zabijáků - nádor plic a tlustého střeva. Nejnovější objev varuje, že nedostatek vitamínu D také zdvojnásobuje riziko selhání srdce!

Foto: Profimedia.cz

Pro Čechy je podle nedávného zjištění vědců typický dlouhodobý nedostatek vitamínu D, který podporuje vznik dvou nejvýznamnějších rakovinových zabijáků - nádor plic a tlustého střeva. Nejnovější objev varuje, že nedostatek vitamínu D také zdvojnásobuje riziko selhání srdce!

 Vitamin D je důležitý z mnoha důvodů - především však hraje klíčovou roli v kontrole buněčné aktivity a růstu. Jeho nedostatek je příčinou zánětu, který může vyvolat riziko vzniku onemocnění srdce, rakoviny, ledvin, vysokého krevního tlaku a podobně.

Riziko smrti 300%

Podle časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism má až 59 % populace nedostatek vitamínu D.  Vědci se domnívají, že příčinou snížené hladiny vitamínu D jsou nejen genetické faktory, ale také životní styl, jako je nadváha, kouření a špatný jídelníček.

Odborníci z univerzity v americkém Kansasu analyzovali zdravotní údaje více než 10 000 pacientů. Vyšlo najevo, že respondenti, jejichž organismus neobsahoval dostatečné množství této látky, trpěli dvakrát častěji cukrovkou, téměř o polovinu častěji vysokým krevním tlakem a o třetinu častěji se u nich projevila kardiomyopatie - onemocnění srdečního svalu.

Všechny tyto choroby měly natolik vážný průběh, že riziko smrti bylo oproti osobám s dostatkem vitamínu trojnásobné.

Vyjděte ven nebo jezte ryby

"Přestože jsme tušili, že mezi hladinou vitamínu D a kardiovaskulárními chorobami existuje souvislost, překvapilo nás, jak silný tento vzájemný vztah je," říká profesor James L. Vacek. Lidský organismus získává ze stravy jen 10 procent vitamínu D, neboli antirachitického vitamínu.  Jeho nejdůležitějším zdrojem - až z 90% -  je sluneční záření. Především v zimě trpíme proto jeho nedostatkem. Tomu přispívá současný stav ovzduší a velmi časté inverze.

Výsledky studie týmu profesora Vaceka poprvé ukázaly, že vitamín D ve formě potravinových doplňků může být účinnou prevencí, která snižuje riziko onemocnění až o 60 procent. Užívat by ho měli především lidé, kteří tráví většinu času v uzavřených prostorách.

Mléko není pro každého. Zkuste Actimel

Od ledna je vitamínem D obohacen i známý a oblíbený nápoj Actimel. Vitaminy D a B6, nově přidané do Actimelu, nyní doplňují jeho unikátní probiotickou kulturu L. Casei Defensis(R), která má příznivé účinky na přirozený obranný systém organismu a na zdraví člověka.

Podle studií provedených Společností pro výživu v letech 2007 a 2010 přijímalo dokonce  10% procent dětí pouze jednu desetinu doporučené denní dávky vitaminu D, který je nezbytný pro zdravý vývoj kostí a podle nejnovějších vědeckých poznatků se významně podílí i na funkci imunitního systému.  zejména na regulaci imunitní odpovědi člověka.

Někteří lidé mají genetické faktory, které zabraňují efektivnímu vstřebávání vitaminu D z potravy. Jedním z těchto faktorů je vyšší nesnášenlivost laktózy. To vede k tomu, že se vitamin D z mléka efektivně nevstřebává, ale naopak se z těla vyloučí.  Řešením je užívání vitaminu D v podobě potravinových doplňků.

Vitamín D lze také získávat v jiných formách; sluneční záření lze nahradit konzumací rybích produktů, vajec, jater, žampionů a neodtučněných mléčných výrobků.

"Královské" sardinky

Možností, hladinu "déčka" snadno a kvalitně získávat, jsou také konzervované ryby. Vitamín D se kromě nejpopulárnějších  sardinek vyskytuje především u lososů, sleďů a makrel. Produkty skryté v kovových krabičkách se v mnohém liší.

„Mladé rybičky mají vyšší obsah zdraví prospěšných látek, proto jsou sardinky vyráběny především z mladých ryb, chytaných v nejčistších vodách. Kvůli lepší kvalitě jsou všechny naše sardinky baleny ručně. Sardinky patří k největším zdrojům mastných kyselin omega-3, proteinů, vápníku a vitaminů D a B12; prospívají tak srdci a celému vašemu tělu." říká Radek Hovorka,. zástupce firmy King Oscar pro střední Evropu.

 

 

KDY JE TO MÁLO?

Jeho nedostatek je obvykle definován jako méně než 20 ng na mililitr, 30 ng/ml považují lékaři za dostačující.

reklama
reklama
reklama