reklama
 

Rakovina prsu se může rozvinout i po úrazu, říká odborná lékařka

Květen je tradičně spojován s bojem proti rakovině. A rakovině prsu obzvlášť. Případů této nemoci přibývá dokonce i mezi mladšími ženami, takže je dobré mít se na pozoru. Jak předejí riziku jste se radili on-line s vedoucí lékařkou Centra pro nemoci prsu.

Foto: Thinkstock

Pod palbou mediálních varování se zdá, jako by rakovina byla jedinou možností, pokud v prsu objevíte nějaký útvar. Naopak, osm z deseti nálezů, se kterými ženy přijdou do ordinace, jsou méně závažné cysty či fibroadenomy - nezhoubné odstranitelné útvary.

V případech, kdy si lékaři nejsou jistí, doporučoval by náš host - doktorka Halka Bitmanová - podstoupit biopsii. "Tak se potvrdí, že jde opravdu o nezhoubný nález, který nemá do budoucna možnost zvrhnutí  nemá růstovou aktivitu a můžeme jej v klidu v prsu ponechat," vysvětlila lékařka.

Jen žádnou paniku

Připomněla důležitost pravidelně prováděného samovyšetření a zejména preventivních prohlídek v mamologických poradnách. Potvrdila, že riziko vzniku rakoviny se dá poměrně dobře propočítat, nicméně je k tomu potřeba znát další eventuální nádorová onemocnění v rodině, zdravotní stav a podobně. 

Doktorka Bitmanová také odmítla zbytečné obavy z mamografického vyšetření. Zároveň ale připomněla, že není nutné panikařit při každém novém projevu. Prsa se totiž mění i nejen v průběhu života, ale i v  průběhu menstruačního cyklu, takže některé bulky se dokonce vytváří a mizí samovolně. 

Pozor na úrazy

Na druhou stranu lékařka potvrdila obavy, že úder či úraz může mít na prs neblahé následky. Pozor na velké pohmoždění nějakým tvrdým předmětem, spojené s poškozením měkkých tkání uvnitř prsu. Velmi často se jedná o naražení na kovovou násadu. "Pokud je poranění spojené s velkým hematomem, tj. modřinou v prsu, měkké tkáně se mohou  hojit vazivovou tkání. Pak může v místě takových změn dojít časem ke vzniku nádoru. Proto doporučujeme, v případě že jste takový úraz prodělala podstoupit kontrolní mamografické vyšetření zhruba po půl roce od úrazu," varuje doktorka Bitmanová. 

 Všechny její odpovědi na vaše otázky naleznete v on-line rozhovoru dole pod článkem. Otázek se vždy sejde větší počet, než je v silách našich odborníků zodpovědět ve vyhrazeném čase. Proto se, prosím, vždy podívejte na dotazy ostatních čtenářů, zda  se netýkají i vašeho problému.

Naše odbornice

MUDr. Halka Bitmanová

Působí jako odborná lékařka v oboru radiodiagnostiky. Na prevenci a diagnostiku chorob mléčné žlázy se specializuje již dvacet let. V roce 1996 začala jako jedna z prvních s intervenčními výkony na prsu, např. biopsií, které vedly ke zkvalitnění diagnostiky a léčby rakoviny prsu. V minulosti působila v Mammacentru Zelený pruh a posléze v nemocnici v Lincolnu ve Velké Británii. Od roku 2012 je vedoucí lékařkou Centra pro nemoci prsu.

Všechny odpovědi doktorky Bitmanové

Rozhovor byl ukončen. Odpovědi na vybrané dotazy naleznete níže.
?
peta
| 2. 5. 2016
Dobrý den,

jaký je váš názor na preventivní odstraňování prsu v případě genetické zátěže, jako to dělají různé herečky, viz Angleina Jolie, Christina Applegate a podobně. Dělá se to také u nás? díky za odpověď
online.zena@centrum.cz
Miilá Petro,
v případě genetické zátěže, odstranění mléčné žlázy, tedy tzv. subkutánní mastektomie /odstraní se žláza, dvorce s bradavkou zůstanou zachovány/ sníží riziko vzniku rakoviny prsu až na stejné či dokonce menší než má běžná populace. I u nás je to toto řešení v případě genetické zátěže lékaři velmi doporučováno.
?
Marie
| 2. 5. 2016
Dobrý den.
Jaký máte názor na odstranění nálezu v prsu (2x2,5cm) prý asi fibroadenomu? Kontrolují mě 1x ročně a střídavě sono, mamografie. Jistí na 100% si doktoři nikdy nejsou. Nevím, zda si nechat provést eventuelně biopsii. Děkuji. Marie
online.zena@centrum.cz
Milá Marie,
bohužel neznám celou Vaší anamnezu. Jak dlouho bulku v prsu máte, zda se zvětšuje. Nicméně správný postup je u ložiska provést biopsii ,která potvrdí,ž e jde opravdu o nezhoubný nález, který nemá do budoucna možnost zvrhnutí nemá růstovou aktivitu a můžeme jej v klidu v prsu ponechat. Kontroly pak postačí běžně v rámci prevence. Máte naprostou pravdu na našem pracovišti bychom provedli biopsii.
?
Hana
| 2. 5. 2016
Dobrý den po zavedení tělíska Mirena mě pobolívají prsa a podpaždí, v noci mě často brní ruce. Mám se obávat? Na sono chodím pravidelně 1 za rok. Děkuji.
online.zena@centrum.cz
Milá Hano,
je to běžná věc, po zavedení či nasazení hormonů, lze očekávat, že prsa budou nějakou dobu citlivější, Většinou se situace upraví a bolest po několik měsících ustoupí.Pokud ne, konzultujte s vaším gynekologem.
?
Iveta
| 2. 5. 2016
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké je u mě riziko onemocnění rakoviny prsu, když moje matka onemocněla v 55 letech? Pravidelně chodím na SONO, nekouřím, nejsem obézní. Děkuji, Iveta, 40 let
online.zena@centrum.cz
Milá Iveto,
riziko vzniku rakoviny se dá poměrně dobře propočítat, nicméně je k tomu potřeba znát další eventuální nádorová onemocnění v rodině, Váš zdravotní stav apod. Toto se řeší v mamologických poradnách ,kde Vám poradí a řeknou jak postupovat a jak často a jaký typ vyšetření pravidelně podstoupit. Pokud je Vám 40 let již byste měla mít i mamografické vyšeření.
?
Eva
| 2. 5. 2016
Dobry den, chtěla jsem se zeptat jestli může k rakovině přispět rána do prsa (např. kopanec od dítěte)? Děkuji.
online.zena@centrum.cz
Milá Evo,
jak píšete, "kopanec od děcka" by neměl být spouštěcím mechanizmem, jelikož se jedná o relativně malou sílu a tupou ránu. Nicméně pokud jde o úraz např.nějakým tvrdým předmětem spojený s poškozením měkkých tkání uvnitř prsu / velmi častp naražení na kovovou násadu/, může v terénu určitých změn dojít časem ke vzniku nádoru. Proto doporučujeme, v případě že jste takový úraz prodělala podstoupit kontrolní mamografické vyšetře ní zhruba po 6ti měsících od úrazu.
?
Nina
| 2. 5. 2016
Dobrý den, co byste mi doporučila jako prevenci před onemocněním prsou a na podporu zdraví prsní tkáně v období během a po menopauze.
Mám na mysli nehormonální cesty ke zdraví. Děkuji za odpověď.
online.zena@centrum.cz
Milá Nino,
obecně se jako prevence nádorových onemocnění doporučuje dostatek pohybu, omezit cukr /ten v těle podporuje tvorbu látek, které mohou vyvolat růst nádorových buněk/ , minimalizovat stres , nekouřit. Pokud není vysloveně nutné, neužívat hormonální léčbu. Důležité je samovyšetření prsů, které se má provádět pravidelně po menstruaci . Jak provádět samovyšetření najdete na stránkách mamo.cz. Dále dle věku zařadit pravidelnou kontrolu zobrazovacímí metodami - ultrazvuk nebo mamografie.
při jakékoli pochybnosti a změně v prsech či na kůži dopručuji vyhledat konzultaci odborníkem,.
?
julie botošova
| 2. 5. 2016
dobry den chtěla bych se vas zeptat mam problemi sprsamy byla sem ulekaře s tim a on mi řekl že mam tuk v prsou
online.zena@centrum.cz
Milá Julie,
nevím konkrétně jaký problém máte. Každá žena má určitý typ prsou, což je dáno geneticky. Tukový typ prsů neznamená žádný závažný problém, je to typ žlázy.
?
Alena
| 2. 5. 2016
Dobry den,byla jsem v lednu na mamograf.vysetreni a vse v poradku.Nyni me boli na boku prsa,je to citlive na dotek a bokest jde do ruky.Nic jsem si nenahmatala.Mam jit k lekari?Dekuji
online.zena@centrum.cz
Milá Aleno,
bolest prsou je poměrně častá stížnost žen ,zejména kolem 50.roku věku, nevím kolik je Vám roků,ale souvisí to s hladinou pohlavních hormonů. Pokud mamografie byla v lednu bez nálezu, vyčkala bych a lékaře vyhledala až teprve v případě, že byste si hmatala bulku či zjistila jiné změny na prsou.
?
Eva T.
| 2. 5. 2016
Dobrý den,
prosím, mam jít po půl roce na kontrolu ultrazvuk a na mamograf. Na mamograf by se mělo jít před nebo po menstruaci? Měla jsem nález nezhoubnou cystu po úrazu dle odběru biopsie. Děkuji.
online.zena@centrum.cz
Milá Evo,
na mamografii je lepší jít po menstruaci, prsa nejsou tolik citlivá.
?
Dagmar Melšová
| 2. 5. 2016
Je mi 76 let a nebyla jsem na mamografii 7 let. Pokud mi lékař doporučí vyšetření, budu si ho muset platit ? Děkuji za odpověď
online.zena@centrum.cz
Milaá paní Dagmar,

v České republice je mamografie hrazené od 45 let bez horní věkové hranice, tedy pokud budete mít doporučení od Vašeho lékaře/ je povinen jej vypsat/ , vyšetření máte plně hrazené a platit se jej nemusíte. Doporučuji i ve VAšem věku pravidelnou kontrolu .
?
Claudie
| 2. 5. 2016
Dobrý den p. doktorko,
před 2 lety mě shodil z invalidního vozíku, na nějž jsem upoutaná, zřízenec v nemocničním zařízení (jel se mnou neuvěřitelně rychle, na má slova o zpomalení nedal). Pád na zem znamenal kromě jiného i velké pohmožděniny. Velká podlitina byla i na prsu. Po 1,5 roce od té nehody jsem byla na vyšetření - mamograf i sono. Na onom prsu mám nález a za 3/4 roku mě chce lékařka znovu vidět. Mám 50 roků. Je možná souvislost s nezaviněným úrazem?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
online.zena@centrum.cz
Milá Claudie,
je možné že předchozí úraz je příčinou změn ,které lékař na mamografii popsal. Pokud se jednalo o velké pohmoždění spojené s velkým hematomem/ modřinou v prsu, měkká tkáně se mohou hojit vazivovou tkání ,která pak jak na mamografii tak na sonografii ma svuj určitý obraz. Nicméně bez znalosti Vašich vyšetření se nemohu k tomuto problému více vyjádřit. je možné opět konzultovat nález na jiném pracovišti.
?
Anna
| 2. 5. 2016
Dobrý večer, paní doktorko,

Je mi 28 let. Před pár lety jsem si našla v pravém prsníku menší, tvrdou kulatou bulku. Byla jsem s ní na sonogramu a řekli mi, že je vše v pořádku. Nabyla jsem ale pocit, že tím, že jsem maldá mi nebylo věnováno mnoho pozornosti. Nyní mě ale již mešíc ten samý prsník velmi svědí kolem bradavky a bradavka je na dotyk opravdu velmi citlivá. Žádný viditelný problém tam ale vidět není. Jen to svědění a bolest na dotyk, či na otěr. Jelikož se jedná pouze o jeden prs, mám menší obavy.
V rodině měla rakovinu prsu sestra babičky, čili velmi vzdálená rodina.

Děkuji za vyjádření a jsem s pozdravem,Anna T.
online.zena@centrum.cz
Milá Anno,
problémy ,které popisujete by asi měl zkontrolovat odborník . I když jste opravdu mladá, je nutné vyloučit závažnější postižení. K tomu bych doporučovala navštívit mamologickou poradnu v místě bydliště .Pokud není u Vás takováto možnost, lze se objednat do jakékoli mamologické poradny / u nás takovouto poradnu máme/. Pokud bude nutné doplní se i sonografické vyšetření.
?
Irena
| 2. 5. 2016
Dobrý den, je mi 53 let,začala jsem nosit správnou dobře padnoucí podprsenku, z písmena E, písmeno G,H, o které výrobce prohlašuje, že ani nebudu vědět, že ji mám. Já mám ale problém. Po sundání mě prsa strašně moc bolí, tato bolest přetrvává cca půl hodiny, i po té jsou ale dost citlivá. Je to skutečně tou podprsenkou, která mi je drží ve správné výšce a poloze nebo se uvnitř děje něco horšího. Na omak a prohmatání není nic neobvyklého. Děkuji za odpověď.
online.zena@centrum.cz
Milá Ireno,
myslím, že vaše obtíže spíše souvisí se změnou hormonální hladiny pohlavních hormonů , v tomto věku obvyklé. NEvím jakou máte velikost podprsenky,ale při objemnějších prsech může být příčina též v nadměrném zatížení páteře a hrudníku.
?
Marcela
| 2. 5. 2016
Dobrý den.Je mi 43 let.Před deseti lety jsem absolv.konizaci pro CIN III, od té doby chodím jednou ročně na SONO prsou, kde zvětšené uzliny, ale několik let stejné velikosti, jinak bez patol.nálezu.Několikrát jsem zjistila při zmáčknutí bradavek pár kapek čirého až mléčného výtoku,přesto SONO neg., Co tedy může tento výtok znamenat? Měla bych mít podrobnější vyš.? Mám v anamnéze i komoci mozku po bouračce. Děkuji za odpověď.
online.zena@centrum.cz
Mila Marcelo,
Pokud není výtok samovolný , není nutné se obávat . JE to přirozená hormonální odezva mléčné žlázy. Nicméně
vzheldem k Vaší anamneze bych doporučovala doplnit již i mamografi, která u žen po 40.roce věku je hlavní vyšetřovací metodou. Může odhalit i věci,které ultrazvukové vyšetření neumí odhalit. JE možné se k nám objednat bud telefonicky nebo přes internet
?
pavla
| 2. 5. 2016
dobry den,
v posledni dobe me boli leve prso, jako bych neco mela uvnitr, a nevim, co to muze byt, zadnou bulku jsem nenahmatala.
Co delat?
online.zena@centrum.cz
viz moje předchozí odpovědi týkající se bolesti prsou
?
Jana
| 3. 5. 2016
Dobrý den,

jsem 13 měsíců po porodu a 5 měsíců již nekojím. V posledním týdnu mě bolí prsa, pocit je to podobný jako když jsem měla zánět prsu v době kojení. A z prsou ještě vytéká tekutina, kterou bych přirovnala k mléku zředěnému vodou.
Co to může znamenat?
Děkuji moc za odpověď.
online.zena@centrum.cz
Milá Jano,
je naprosto běžné, že ještě několik měsíců , nekdy i let , přetrvává po porodu malá sekrece z prsů-Pokud nemá příměs krve nemusíte se obávat, že by šlo o o podezřelou záležitost. Pocit bolesti v prsech souvisí opět se změnou hormonální hladiny po porodu a ukončení kojení. Většinou se vše v několika málo měsících upraví. Na bolesti prsou lze doporučit přírodní léky- Pupalka s vitaminem E, nebo kapky Mastodynon.
?
kateřina
| 3. 5. 2016
Dobrý den,zajímal by mě Váš názor na učinky tablet na zvětšení,růst prsů...jestli jsou to vážně jen tzv.vyhozené peníze? děkuji
online.zena@centrum.cz
Milá Kateřino, o účincích podobných tablet nemám žádné medicinsky ověřené informace. Spíše bych se přikláněla k druhé části Vašeho dotazu,.
?
Andrea
| 3. 5. 2016
Dobrý deň. Mám 41 rokov, pred pol rokom som absolvovala mamograf, všetko bolo v poriadku. Čoraz častejšie mám však prsia výrazne citlivejšie až boľavé a zväčšené nielen pred menštruáciou, ale aj po nej - napríklad aktuálne dnes 12. deň cyklu... (Osvedčený typ podprsenky Triump nemením už niekoľko rokov, veľkosť mám správnu.) Som objednaná na gynek. prevenciu, ale moja gynekologička problému s prsami nevenuje pozornosť, odporúča len sono a mamograf... Ako mám situáciu riešiť, aby som nepôsobila ako hypochonder? Ďakujem.
online.zena@centrum.cz
Milá Andreo,
jde velmi pravděpodobně o změně související s věkem, Po 40.roce věku se mění hladina pohlavních hormonů, což má vliv i na mléčnou žlázu.Prsy mohou díky tomu být výrazně citlivější, zvětšené. Pokud máte pravidelnou menstruaci , asi bych zatím doporučovala kapky MASTODYNON . Pokud je spojené s určitou změnou v menstruačním cyklu je vhodné konzultovat s gynekologem, zda by nebylo vhodné zavést hormonální tělísko na určitou dobu..
?
Martina
| 3. 5. 2016
Pěkný den, je mi 36 let, už hodně dlouhou dobu (asi tak od dospívání) mám v obou prsou tvrdé útvary (jsou opravdu velké, mám i velká prsa), nemění se v závislosti na cyklu, "táhnou" se až do podpaží. Nebolí, jen jsou i díky tomu prsa těžká a povislá. Podle UTZ (byla jsem 2x) je nález normální. Mám se znepokojovat? Jde toto operativně odstranit? Děkuji.
online.zena@centrum.cz
Z toho co píšete, jde nejspíše o nezhoubné změny , nicméně bych doporučovala provést sonografické vyšetření Může jít o cysty - drobné dutiny vyplněné tekutinou, kterou se dají velmi jednoduše odsátím odstranit. Může jít též o hrubou žlázu, kteoru máte danou geneticky. Toto vše jsme schopni zjistit při sonografickém vyšetření. Objednejte se!
?
Anni
| 3. 5. 2016
Dobry den, po mammografickej kontrole v aprili 2016 som dostala vysledok, kde je novotvar oproti predchadzajucemu vysledku. V prsniku ma obcas zaboli, resp. zastipe, ale inak nic nepozorujem. Je potrebne to riesit nejakym dalsim vysetrenim? Gynekologicka ma este raz vysetrila a povedala, ze "vsetko je volne ". Nechcem to nejak zanedbat. Co navrhujete Vy? Srdecna vdaka a prajem pekny den.
online.zena@centrum.cz
Milá Anni,
bohužel bez znalosti závěru Vašeho mammografického vyšetření, nelze jasně řící, zda uváděný "novotvar" nepředstavuje možné riziko závažnějšího onemocnění. Novotvary v prsu mohoubýt jek nezhoudné ,tak zhoubné. Je to obecný název pro ložisko . Pokud jde o nový nález tak se většinou ještě doplnuje sonografické vyšetření . Je též možné výsledke Vašeho vyšetření konzultovat na jiném pracovišti . I na našem pracovišti se provádějí odborné konzultace. Pokud bystě měla zájem rádi u nás konzultaci provedeme.
?
Jarka
| 3. 5. 2016
Dobrý den, je mi 37 let, docházím na Zelený Pruh na každoroční preventivní sona prsu z důvodu mé anamnézy. Matka onemocněla ve 45 letech (bohužel se špatným koncem) a její sestra onemocněla ve 35 letech (ta je již 25 let po operaci a vše v pořádku). U mě nálezy negat., chodím do mamma poradny, BRCA 1,2 mám negativní. Nicméně mám stále vnitřní obavu z této nemoci. Léčím se 11 let na depresivní poruchu. Chci se zeptat, jestli je možné preventivní odstranění prsních žláz v mém případě? Moc děkuji za odpověď.
online.zena@centrum.cz
Milá Jarko,
již z toho co píšete, bohužel máte riziko vzniku rakoviny prsu vyšší než běžná populace. O tom jste jistě s lékařkami na Zelené Pruhu hovořila. Pokud žijete v obavě z tohoto onemocnění a při Vaší anamnéze podobný zákrok by možná zmenšil vaši obavu z této nemoci.
Navíc byste již měla mít i ve Vašem věku mamografické vyšetření,které se doporučuje začít provádět o 10 let dříve než je věk nejmladší ženy, která v rodině onemocněla. /nejdříve však po 30.roce věku/.
Na našem pracovišti existuje poradna pro ženy se zvýšeným rizikem, je možné se objednat na konzultaci k panu doktorovi . Vše potřebné by Vám pak vysvětlili a doporučili pracoviště v případě, že byste se rozhodla tento zákrok podstoupit.
Navíc nyní mámo možnost ženy se zvýšeným rizikem vyšetřovat na 3D mamografu, který je velmi vhodný právě u mladších žen,. nebot lépe prokreslí mladou žlázu,
?
Ida
| 3. 5. 2016
Dobrý den,
je mi 53 let, do 50 let jsem 10let užívala Depo-proveru, bez menstruace. Letos se dostavila menstruace a s tím velké bolesti prsou, jsou nateklé a tvrdé, lékařka neumí zdůvodnit. Vyšetření prsou v pořádku. Je to v tomto věku normální? Děkuji
online.zena@centrum.cz
Milá Ido, vše souvisí s hormonální hladinou. Asi bych konzultovala nutnost užívání přípravku. Prsy mohou bolet právě proto,ž e nemusí již pro Vás být vhodným přípravkem v blížící se menopaauze. Lze vyměnit za jiný , v tomto věku vhodnější.
Jinak byste měla pravidelně chodit na prevence mamografické , doplněné v mezidobí ultrazvukovým vyšetřením.
Růžový indiánek, červená smršť i jedovatá zelená. Sledujte nepovedené róby z Grammy | Video: Reuters

Mohlo by vás zajímat

reklama

Komerční tip

reklama