reklama

ONLINE o gynekologických potížích u dětí

Dětská gynekologie se liší od gynekologie dospělých žen, a tak je vhodné vyhledat specialistu pro tento obor. Ordinace dětských gynekologů nebo lékařů, kteří se dětem věnují, se dají najít v každém kraji.

Kdy se na tyto specialisty obrátit? Podle čeho poznáme, že naše holčička má nějaký problém? Na tyto a všechny vaše další otázky k tématu odpoví dětská gynekoložka z Mostu MUDr. Drahoslava Krhounková.

Odpovídat bude u nás v redakci zítra, tedy v pátek 26. června od 11 hodin. Své dotazy však můžete začít posílat už nyní.

MUDr. Drahoslava Krhounková se specializuje na obor dětská gynekologie. Bohaté zkušenosti má např. s očkováním proti rakovině děložního čípku (od doby, kdy se první z vakcín objevila před více než dvěma lety na českém trhu).

Aktivně sleduje novinky v oboru, účastní se domácích i zahraničních odborných kongresů a konferencí. Více informací na www.detska-gynekologie.cz. Do března pracovala v celorepublikové ambulanci pro dětskou gynekologii ve FN Motol jako externista, nyní působí v soukromé ambulanci pro gynekologii dětí, dospívajících a dospělých žen a porodnictví v Mostě.

Více informací na www.detska-gynekologie.cz

Zodpovězené otázky

Otázka: ahoj jsem pavlína a chtěla bych se zeptat jak mám říct mamce že už mám měsíčky Autor: pája | 25.6.2009 13:07

MUDr. Drahoslava Krhnounková: je to naprosto přirozená věc, řekni to mamince úplně normálně a ona jistě bude ráda, že máš k ní takovou důvěru a sposustu věcí ti jistě i poradí

Otázka: Dobrý den, moje maminka mě stále straší, že používáním dětských papírových plen a vlhčených ubrousků může mít moje dcera již v útlém věku gynekologické potíže a dokonce snad rakovinu vaječníků nebo dělohy. Skutečně mohou mít papírové pleny a ubrousky takový negativní vliv? Autor: Radka | 25.6.2009 13:13

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Gynekologické potíže i v tomto věku mohou být běžné, v plence, kde je např. stolice, se mohou bakterie prospěšné k tarávení dosta do pochvy miminka a způsobit výtok.V tomto případě se můžeme obrátit na gynekol ambulanci a výtok přeléčit lokálně, tzn. zavádšním speciálních antibakteriálních krémů do pochvy, to Vás naučí dětský gynekolog. Ale můžete tomu samozřejmě předejít tím, že po otření zadečku se již nesmíte dotknout pochvy.Rakovina vaječníků či dělohy z papír plen je jistě mýtus,nad tím se jen pousmějte

Otázka: Dobrý den! Chtěla bych dát očkovat svoji čtrnáctiletou dceru proti rakovině děložního čípku. Můžete mi, prosím, říci, zda jsou s tímto očkováním spojená nějaká rizika? Autor: gomlusa | 25.6.2009 13:16

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Pokud myslíte nežádoucí účinky vakcíny, zatím bylo pozorována ( myslím tím v mé ambulanci) pouze bolest v místě vpichu a částečný otok ramene. Pokud bude navečer teplota, můžete podat brufen. anafylaktická reakce, tzn šok se selháním organismu, je vzácná a každá ambulance, která očkuje musí mít ve výbavě speciální léky, které tento šok řeší. 24 hodin po vakcinaci je nutno dodržovat tělesný klid, tím je míněna žádná sportovní aktivita...s nádobím Vám holčička po pomoci může :-)

Otázka: Dobrý den, mám čtyřletou dceru a ta před dvěma roky měla slepené stydké pysky. Už to má zase vše v pořádku. Jen jsem se chtěla zeptat, jak je to možné, že se jí to stalo. Bylo mi řečeno, že je to špatnou hygienou, ale malá se koupe každý den. Umývá se houbou. Mám strach, že se to bude opakovat a kontrolovat ji pořád nemůžu, jelikož se pomalu začíná stydět. Také mám strach, že se to může objevit i u její mladší sestry. Jak tomu můžu zabránit? Prosím poraďte mi. Autor: Zdelun | 25.6.2009 13:34

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Slepení stydkých pysků v dětském věku je naprosto banální záležitost, je způsobena tím, že genitálie holčiček nejeví žádné známky hormonální reakce a jejich sliznice je tvořena jen slabou vrstvou buněk, Pokud pysky zůstanou u sebe např. 7-10 dnů, je možné, že buňky sliznice přecestují na druhou stranu a utvoří srůst.ten se rozručúšuje v ambulanci štětičkou s krémem, výkon je trochu bolestivý, ale účinný a krátkodobý, 1-2 sekundy. Po výkonu musíme buchtičky pečlivě mazat, aby poraněné sliznice opět nesrostly a jako prevence nadále alespoň jednou týdně pysky od sebe oddálit, Zhruba kolem 9. roku věku začínáse spouštět hormonální aktivita, v té době sliznice zduří, budou povleklé mléčných sekretem a srůsty se již netvoří. Nedělejte si z toho hlavu, jsou holčičky, která chodí opakovaně na rozrušení srůstu, nemá to nanic vliv. V případě, že by srůst byl již kožovitý, udělá se krátký výkon elektickou jehlou v místním znecitlivění sprayem

Otázka: Dobrý den, dost mě vystrašila zpráva, že v MŠ má jedno díttě chlamydie, a jak moc je to nebezpečné. Plicní je možné nakazit kapénkou, ta "pohlavní se dá přenést sekretem, ale znáte to, co si vše děti strčí do pusy. A moje malá měla najaře virozu a od té doby někdy v noci kašle (jakoby suchý alerg kašel) Pediatr jespokojený, ale mě je divné, když rto předtím nebylo! Ve výtěru nic není, ale zjištují se chlamydie z normálního výtěru? (krk) Jsou chalmydie tak nakažlivé? Vždyť kapénkovou formou, to bychom je museli mít téměř všichni. Děkuji moc Autor: Elicha | 25.6.2009 15:09

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Pokud má holčička plicní formou, jak správně říkáte, přenáší se kapénkovou infekcí a pochází z ptačího prachu, tato forma bývá dosti úporná a léčí se silnými antibiotiky, projevy jsou velká únava, bolesti svalů, různé neurologické obtíže typu brnění v nohách, bolesti zad. Diagnistika je pouze z krve na zjištění hladiny protilátek. Pohlavní forma Chlamydia trachomatis se přenáší sexuálním kontaktem, lze taky na dceru použítím stejného ručníku. Toto onemocnění nemusí mít žádné akutní projevy a často se odhalí jako příčina sterility. Diagnostika je jednoduchý- specifický stěr z hrdla děložního a vyhodnocení laboratoří. Léčba je stejná jako u plicní formy. Výtěr z krku chlamydie neodhalí, úplně přesná diagnostika je z krve na zjištění specifických protilátek. Toto vyšetření je bohužel dosti nákladné, takže nejvhodnější je domluvit se se svým lékařem.

Otázka: Dobrý den paní doktorko.Tento dotaz se bude spíše týkat mé osoby.Jsem ve 24tt a mám zánět močových cest.Doktor mi předepsal antibiotika Mcmiror.Ale bojím se že to může mít vliv na plod.Může být dítě postižené pokud budu brát antibiotika?Ajak dalece to může plod ovlivnit zdravotně.Děkuji za odpověd. Autor: tehulinka | 25.6.2009 15:20

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Pan doktor jistě zná farmakoterapii v těhotenství, takže mu důvěřujte. Macmiror je dvousložkový přípravek, který léčí kvasinkové infekce a zároveň má široké spektrum antibakteriální. Od 2. trimestru je možno ho používat i těhotenství, byť jste se dočetla v příbalovém letáku, že ne. Klinické studie na těhotných nejsou dostupné, protože žádná těhotná žena se by neuvolila k pokusům na svém těle.Zánět močových cest je také spouštěčem předčasného porodu, tedy dejte si na misky vah fakt, že rizika zánětu v těle přesahují možná rizika účinku léku, navíc se přes placentu dostane do vašeho plodu opravdu minimální množství, sama lék zmetabolizujete .Zvyšte svůj pitný režim a užívejte krásného těhotenství.

Otázka: Dobrý den, moje 5-letá dcera se neustále škrábe mezi nohama. Byla jsme několikrát u dětské doktorky ale ta nic nezjistila. Problém se opakuje v čím dál častějších intervalech a přidává se k tomu i časté močení. Chodí na záchod tak po deseti minutách vždy po třech až čtyřech hodinách. Je možné že je to způsobeno ( jak říká lékařka) že užívala od února až do května opakovaně antibiotika a tím se jí zabila v těle veškerá flora? Podotýkám že hygienu dodržujeme již formou sprchováním, protože voda prý dětem na toto nedělá dobře a heřmánkové koupele máme také již bez úspěchu vyléčené. Opravdu již nevím jak jí pomoci. Autor: Maminka | 25.6.2009 16:09

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Vaše holčička je nyní v klidovém období, tzn. že nevyrábí žádné hormony a tedy je její pochva naprosto čistá, suchá, bez přítomnosti našeho dospělého laktobacila.Pokud nemá žádný výtok,je gynekologicky zdravá. Škrábání by se mohlo přisoudit např. alergické reakci nebo přítomnosti parazitů ve stolici- dětský roup a nebo prosto sposta dětí již v malém věku " onanuje" , neumí popsat asi ten libý pocit a pokud se jí zeptáte, proč to dělá, řekne zcela laicky, že to svědí. Prohlédnění jí genitál, pokud zde nemá žádné zarudnutí, výtok, poku jsou sliznice růžové,nemějte obavy. Nebo se obraťte na dětskou gynekologickou ambulanci, ať jste klidnější. Co se týká hygieny rodidel, sedací koupele zakazuje z důvodu, že do pochvy se mohou zanést bakterie ze zadečku. normálně holčičku koupejte, kupte jí dětské intimní mýdlo, ať má pocit, že je velká slečna a hlavně odstraňujte všechen mázek kolem poštěváčku, který se zde tvoří zcela normálně a může být také příčinou svědění. Pokud by měla " zabitou floru v těle" asi by trpěla průjmama.

Otázka: Dobrý den,prosím vás jen mi zajmalo,kdy je tak vhodné jít s dcerou poprvé na gynekologii.Moc děkuji za odpověd. Autor: Petra | 25.6.2009 17:04

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Podle mne, je to ideální v 15 letech, kdy by dětský gynekolog měl zhodnotit vývin druhotných pohlavních znaků a zkontrolovat menstruační cyklus a posoudit, která poruchy jsou ještě akceptovatelné a které jsou vhodné na léčbu. Apeluji zde hlavně na fakt, že na nepravidelný menstruční cyklus JE CHYBOU NASADIT HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI, KTERÁ OVULACI ZABLOKUJE, a po vysazení se dívky v dospělém věku nemusí naučít již ovulovat. Porucha ovulace je dnes na 1. místě v příčině neplodnosti .

Otázka: Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych svou dcerku nechat očkovat proti rakovině děložního čípku. Je jí teprve 10 let, není to brzy? A taky prosím, mohla byste mi poradit, podle čeho vybírat pro jakou vakcínu se rozhonout? Děkuju moc. Autor: Eva | 25.6.2009 17:32

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Dle doporučení lze očkovat dívky od 10 roku věku, v tomto věku vyrobí po vakcinaci mnohem větší množství protilátek. Já osobně preferuji věk, kdy holčička začně vyspívat a všímat si opačného pohlaví. V tuto dobu začít s očkováním, neboť virus HPV se přenáší i kožním kontaktem. Mám ve své ambulanci dívky, kterébyly očkovány jako panny, po prvním pohlavím styku přijdou na první prevenci a bohužel mají již nález na děložním čípku, je tedy jasné, že virus se tam mohl dostat i jinou cestou. Na trhu máte v současné době 2 vakcíny- Silgard a Cervarix. Právě jsem se vrátila z mezinárodní konference ve Švédsku, kde byla prezentována srovnávací studie obou vakcín a vyšly najevo fakta, že Cervarix vám drří hladiny protilátek proti rakovinotvorným virům po dobu 7,3 rokua jsou až 8x násobně vyšší- u HPV 18, než u Silgardu. Navíc je zde zkřížená imunita na dalčí dva typy onkogenních virů-45 a 31, které jsou zodpovědné za dalších 10% typů rakoviny děl.čípku. U silgardu je zkřížšná imunita jen na jeden dal.typ. Na genitální bradavice se neumírá, toto je mé jasné stanovisko, proč nepoužívat Silgard.

Otázka: dobrý den, je mi 16 a máma mi chce zaplatit cervarix proti rakovině. slyšela jsem, že se očkuje, když jsou holky ještě panny. Nemůže mi to ublížit, když už panna nebudu a je to tedy k nečemu dobrý, učinný? děkuju vám za odpoveď Autor: marketta | 25.6.2009 17:53

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Vakcína chrání před vstupem nových virů, má lepší protilátkouvou odpověď než přirozená infekce, dporučujeme očkovat jakoukoliv ženu do 45 roku věku.

Otázka: dobrý den, chci se jen zeptat, jestli je normální, že je mi 15 a nemám ještě měsíčky, jsem poslední ve třídě a často mě bolí i břicho, děkuju za odpověĎ Autor: janeta | 26.6.2009 07:42

MUDr. Drahoslava Krhnounková: je nutné navšívit dětskou gynekologickou ambulanci a nechat se vyšetřit. Můžete mít nějakou vrozenou vývoj. vadu, kdy se vám hromadí menstruační krev někde v pánvi a nemůže odtékat ven.Do 15 roku věku musí každá dívka alesPoň jednou odkrvácet, jinak je to důvod k vyšetření.

Otázka: Dobrý den, chci se optat, mojí dceři je 2,5roku, jak poznám jestli nemá srostlé stydké pysky? Jak k tomuto vůbec může dojít? Jdy je nejlepší věk navštívit poprvé ginekologa, děkuji. Autor: pája | 26.6.2009 09:27

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Vše máte výše řečeno, děkuji

Otázka: Dobry den, chtela bych se zeptat. Moji tehdy pul rocni dcery se objevily boulicky v prsickach, zdurene prsni zlazky. Pediatr nas poslal na dets. gyn., tam lekarka udelala vysetreni (jako u dospele zeny, to jsem nechapala, mala rvala jak tur) a oznamila mi, ze to ma z kureciho masa. Prijde mi to dost divne. Ted ma dcera rok, boulicky se mensi a me napada, zda to jeste nemuze mit z meho tela, z antikoncepce, jeste pred otehotneni. Dekuji za odpoved a odpuste dlouhy dotaz. M. Autor: misi | 26.6.2009 09:37

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Z antikonce před těhotentsvím to nemůže být, jedná se tzv. lokální formu předčasné puberty a je nutné to sledovat. Gynekologickou prohlídkou lékař zjistí, zda hormyony pocházejí z těla holčičky anebo jsou přiváděny do těla jinou cestou. právě kuřecí maso je napěchované estrogeny a může způsobit vývoj mléčné žlázy, omezte jej tedy na minimum a nové zjištění, je že ftaláty z umělách hmot mohou také způsobit estrogenní stimulaci holčiček- tedy nepoužívat dudlíky a plastové lahvičky, je to hrozné zjištění, ale předčasných vývojů prsních žlaz jsem viděla v Motole mnoho.Je nutné s odstupem půl roku děklat ultrazvuk a stěr z pochvy, což některé děti snášejí velmi špatně, ale nedá se nic dělat. Na vašho lékaře bych se rozhodně nezlobila, postupovat správně.

Otázka: Dobrý den, jak se má správně holčičkám umývat pohlaví, nevím, jak ji správně mydlit, abych ji to vevnitř nepodráždila... Autor: tara | 26.6.2009 09:39

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Myjte ji stejně jako sebe, je to jen změnšená malá žena,ostraňujet mátzek kolem poštěváčku a používejte intimní mýdla, ta totiž neštípou.

Otázka: Dobrý den, je třeba bezprostředně před očkováním proti rakovině děložního čípku podstoupit gynekolog. prohlídku, pokud dívka již není panna? Děkuji Autor: ema | 26.6.2009 09:57

MUDr. Drahoslava Krhnounková: je to lepší, lékař se seznámí s vaším nálezem na děložním čípku a pak bude lépe hodnotit dynamiku jeho změn.

Otázka: Dobrý den.Mé dceři je 12,5 roku.Menstruaci má již 1 rok.V létě jedem na dovolenou k moři a dceři vychází menstruace zrovna na tu dobu.Proto bych se vás chtěla zeptat,jestli by bylo možné oddálení menstruace.Děkuji za odpověď.Hezký den. Autor: jana | 26.6.2009 10:17

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Já to nedoporučuji, může se cyklus pěkně rozhodit, ať zkusí tampony, jsou naprosto bezpečné a hygienické.

Otázka: Měly by dcery (11 a 13 let) používat pro intimní hygienu nějaký speciální prostředek - femivaxinum, lactacyd nebo něco podobného? Autor: efef | 26.6.2009 10:23

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Ano, je to velmi příjemné a nenaruší si přirozenou kyselou mikrofloru poševního prostředí. Myslím, že samy posoudí, že pokud použijí třeba voňavou Niveu, bude je to štípat.

Otázka: Ahoj je mi 12 a masturbuji každý den při fotce Elvise, je to normální? Nemůže mi to nějak uškodit? Autor: Katka | 26.6.2009 10:24

MUDr. Drahoslava Krhnounková: je to naprosto přirozené, Elvis by měl jistě radost :-)) následků se nebojte, pokud si tedy neublížíte tělesně

Otázka: Dobry den,chtela bych se zeptat,od kolik let muze zazit dite orgasmus? Moje dcera uz zhruba od svych dvou let si hraje se svym klitorisem a kdyz se cela zachveje,tak skonci. Snazime ji rikat,ze to delat nesmi,ale takhle to dela potaji. Je mozne,ze uz v tak utlem veku mohla zacit masturbovat a k tomu zazivat orgasmus? Autor: Mája | 26.6.2009 10:46

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Možné to je, neříkejte, že to nesmí, bude to dělat potají a v dospívání se vám nebude chtít svěřovat. Ignorujte to, je to přirozené, jen pozor nas zavádšní předmětů, pokud se objeví zapáchající výtok, může mít v pochvě něco zavedené, třeba korálky a tak..profesor Hořejší v Motole má docela pěknou sbírku těchto předmětů- i digitální hodinky, doufám , že jsem Vás nevystrašila :-)

Otázka: Dobry den,chtela bych se Vas zeptat, zda by jste doporucovala ockovani proti rakovine del.cipku zene, ktera zije pohlavnim zivotem? Je mi 24let,mam staleho partnera a rozhoduji se o ockovani. Dekuji za odpoved. Autor: Bubu | 26.6.2009 10:50

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Určíte, podívejte se na dotaz výše,hlavně pokud nemáte ještě děti, promořenost sex. žijících ve Vašem věku je 80% a virus se přenáší i kůží.. navíc , partnera můžete v životě i změnit :-(

Otázka: Dobrý den, dcera má akné, chce to léčit antikoncepčními talbetlami. Myslíte, že je to vhodné, její 14 let, oprý to tak mají všechny holky ze třídy - a zároveň jako ochranu, kdyby došlo na sex Autor: PETA | 26.6.2009 11:08

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Pokud má vaše dcera pravidelnou menstruaci asi 1,5 roku- může, rizika antikoncepce jsou menší než riziko nežádoucího otěhotnění a navíc akne opravdu léčí

Otázka: Dobrý den, moje dcera má od 8 měsíců vaginální problémy. Pí doktorka nám dala mastičku Macmiror a canesten, po těchto mastičkách se to upravilo, ale vracelo. Po přečtení článku na internetu, jsem malé ( 17 měsíců) koupila dětský intimní gel a od té doby máme klid. Myslíte si, že opravdu ten intimní gel nám mohl pomoci? Řekla bych, že o dětském intimním gelu moc maminek neví. Děkuji Verča Autor: Verča | 26.6.2009 11:11

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Pokud se jednalo jen o opruzelá rodidla, tak určitě, výtok by Vám mycí gel nevyléčil. Nejčastější bakterie jsou ze střevní flory a na ty macmiror zabírá dobře.

Otázka: Dobrý den, moje 3-letá dcera si z bazénu přinesla mykozu vnějších genitálií. Naštěstí ji rozpoznal její pediatr a celkem snadno byla přeléčena Clotrimazolem aniž se stačila rozšířit i na vnitřní část genitálií. Do bazénu chodíme stále, a zajímá mne, zda je možné tuto mast používat preventivně - např. 1 - 2x za měsíc nebo jestli existuje jiná možnost prevence. Děkuji za odpověď Autor: ledka | 26.6.2009 11:27

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Kdepak, žádná prevence formou léčebných krémů, tím vyrobíte jen resistenci a pak Vám nebude fungovat při zánětu. je ale divné, že měla mykozu, tu totiž děti nemají, protože v klidovém terénu se kvasinkám nedaří, spíše je mají dívky, která vyrábějí již hormony.Já doporučuji spíše epitelizažní krémy ako prevenci- Bepanthen, Rybilku, Dermazulen

Otázka: Dobrý den, je vhodné a možné používání menstruačních tampónů u slečen před prvním sexuálním stykem? Autor: ALEX | 26.6.2009 11:29

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Ano, určitě, ale kupte ty nejmenší, aby po nasáknutí šly vytáhnout a nepoškodily panenskou blánu

Otázka: Dobrý den, chtěla bych svou dceru nechat naočkovat proti rakovině děložního čípku. Znám dvě vakcíny a přemýšlím, kterou zvolit. Můžte mi s tím nějak poradit? Děkuju a zdravím. Autor: Marta | 26.6.2009 11:37

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Na trhu máte v současné době 2 vakcíny- Silgard a Cervarix. Právě jsem se vrátila z mezinárodní konference ve Švédsku, kde byla prezentována srovnávací studie obou vakcín a vyšly najevo fakta, že Cervarix vám drří hladiny protilátek proti rakovinotvorným virům po dobu 7,3 rokua jsou až 8x násobně vyšší- u HPV 18, než u Silgardu. Navíc je zde zkřížená imunita na dalčí dva typy onkogenních virů-45 a 31, které jsou zodpovědné za dalších 10% typů rakoviny děl.čípku. U silgardu je zkřížšná imunita jen na jeden dal.typ. Na genitální bradavice se neumírá, toto je mé jasné stanovisko, proč nepoužívat Silgard.

Otázka: Dobrý den, mám 8 letou dceru. Po dvou kontrolách moči ji zjistili trošičku zvýšené hodnoty. Dětská lékařka vyloučila zánět močového měchýře a poslala nás na gynekologii, po té, co jsem na kalhotkách objevila trochu nažloutlého výtoku. Ale hlavně má dcerka problémy s močením. Potřebuje na malou, ale nemůže se vyčůrat. Nevím, co si mám o tom myslet. Může to souviset s gynekologickým zánětem? Děkuji za odpověď. Autor: Jitka | 26.6.2009 11:47

MUDr. Drahoslava Krhnounková: Ano může, nechce se vyšetřit speciálním vaginoskopickým zrcátkem a odebrat stěr z pochvy, léčba je pouze lokální a to zaváděním malých čípků či krému do pochvy. Také může mít je dráždivý močový měchýřa ten se nepojevuje nálezem v moči., zvyšte pitný režim, kupte urol čaj, omezte kyselé , popř jí dejte Brufen a teplé na bříško.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jedná se o hého 6 ti letého syna. Asi už od 4 let dělá to. Leží na břiše na zemi a zvedá zadeček nahoru a dolů. Kolikrát jsem ho napomenula a zjistila jsem že byl i vzrušený. Nevím jestli ho mám nechat, nebo co mám s ním dělat. Bojím se aby si třeba nějak neublížil. Děkuji moc za odpověd. V. Autor: Vendy | 26.6.2009 11:54

MUDr. Drahoslava Krhnounková: masturbace je naprosto přirozená věc i v dětském věku u obou pohlaví, zakazování vede k flustraci a nedůvěře, spíš ho ohlídejte vzpovzdálí, aby se třeba nauhodil, ale z pychologického hlediska víme, že děti nikdy neudělají nic, co by je bolelo, bolest je varovným signálem, že takhle ne, tedy bych strach neměla

Co vidíte? Lidem zamotala hlavu optická iluze, zjistěte, jestli jste v menšině | Video: Video

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama