reklama

Největší mýtus koluje v Česku o lepku, varuje food blogerka. Vydává o tom teď knihu

Blogerka a výživová poradkyně Karolína Fourová vydává knihu o tom, jak nejíst špatně, také mluví o tom, že lidé málo naslouchají skutečným odborníkům a důvěryhodnost často měří počtem fanoušků na sociálních sítích. "Občas mám pocit, že se vytrácí selský rozum," říká.

Karolína Fourová se na svém blogu věnovala výživovým mýtům a edukuje veřejnost o správném stravování.
Karolína Fourová se na svém blogu věnovala výživovým mýtům a edukuje veřejnost o správném stravování. | Foto: Karolína Holubová

Karolína Fourová prostřednictvím svého blogu Nejez blbě vyvrací výživové mýty a edukuje veřejnost o správném stravování, nakupování a výběru potravin prostřednictvím sociálních sítí. Právě vydává knihu Nejez blbě a mluví o tom, proč nemusí být chleba s máslem až takové zlo a proč bychom si měli dávat pozor na to, od koho si necháváme radit v tom, co jíme. 

Jaké jsou nejčastější omyly a mýty ve výživě?

Je jich spoustu. Mezi ty nejznámější patří asi domněnka, že lepek lepí střeva, že se sacharidy nebo tuky nezhubnete, že mléko člověk špatně tráví nebo že maso a mléko jsou plné hormonů a antibiotik. Mám pocit, že tyto vysvětluji pořád dokola.

Takže je lepek úplně v pořádku? 

Lepek si své jméno opravdu vysloužil od slova "lepit", neznamená to ale, že lepí střevo, nýbrž těsto. Lepek zajišťuje těstu tažnost a pružnost. Spousta lidí se bojí, že jim lepek zalepí střevo a oni budou tloustnout. Kdyby to tak bylo a lepek by skutečně střevo lepil, naopak by dotyčný rapidně hubl, jelikož by nedocházelo ke vstřebávání živin střevní sliznicí. Zdravému člověku, který netrpí celiakií, lepek nijak neubližuje a není důvod vyřazovat ze stravy všechny potraviny, které ho obsahují.

Je to podobné i s názorem, že špatně trávíme mléko? 

Ano, obava z konzumace mléka a mléčných výrobků se nesprávně spojuje se zdravotními obtížemi, jako jsou intolerance laktózy nebo alergie na některou z mléčných bílkovin, což podporují i někteří samozvaní odborníci nebo výrobci rostlinných náhražek mléka. Zdravému člověku mléko neškodí, navíc lidem trpícím slabší intolerancí laktózy často nedělá problém konzumovat zakysané mléčné výrobky. Ty obsahují laktózy jen malé množství.

A jak je to tedy s mlékem a masem jako zdrojem antibiotik a hormonů? 

Je důležité si uvědomit, že po vstupu do Evropské unie jsou antibiotika a hormony v chovech zakázány. Jejich užívání se přísně kontroluje a v případě, že zvířata léčbu antibiotiky potřebují, musí chovatel dodržet ochrannou lhůtu, během níž nesmí takové zvíře porazit ani prodávat jeho mléko. V opačném případě hrozí farmáři velké finanční postihy. Pokud by do mlékárny přivezl cisternu mléka s obsahem antibiotik, musel by ho navíc na své náklady speciálně zlikvidovat. Takové mléko se nesmí ani vylévat do kanalizace. 

Jaké potraviny by tedy neměly chybět v našem nákupním košíku? 

Jednodušší je říct, co by nákupní košík měl obsahovat jen výjimečně nebo vůbec. Snažte se kupovat co nejméně cukrovinek a pochutin, slazených mléčných výrobků, masných výrobků, slazených nápojů a alkoholu, ale i instantních pokrmů nebo předsmažených polotovarů. To jsou výrobky, kde už člověk musí bedlivě číst složení a nelze předpokládat, že se bude jednat o základ zdravého jídelníčku.

Pokud bude váš košík obsahovat hlavně základní suroviny, ze kterých budete vařit, hodně zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, luštěnin, neochucených mléčných výrobků a libového masa, jste v pohodě.

Když nemám čas si uvařit, je opravdu chleba s máslem velký hřích?

Je to v pořádku v případě, pokud si dáte dobrý chleba s tenčí vrstvou másla a obložíte ho ještě nějakým zdrojem bílkovin, tedy vajíčkem nebo třeba tvrdým sýrem, a přidáte zeleninu.

Co jsou ty největší chyby, které ve stravování děláme?

Lide málo naslouchají skutečným odborníkům a důvěryhodnost často měří počtem fanoušků na sociálních sítích. Občas mám pocit, že se vytrácí selský rozum. 

Jak byste chtěla přemýšlení lidí o jídle změnit?

Myslím, že to svou prací už dávno dělám. Na sociálních sítích mě sleduje přes 40 tisíc lidí, každý den mi chodí desítky dotazů na různé výrobky i diety, ale i zpráv, že díky informacím, které sdílím, daný člověk vnímá jídlo jinak a neutrácí peníze za nesmysly s líbivým sloganem na obalu.

Karolína Fourová

Karolína Fourová

  • Karolína Fourová je inženýrkou v oboru výživy a kvality potravin. 
  • Lásku k jídlu a focení a zdravý postoj ke stravování propojila díky blogu Nejez blbě.
  • V roce 2019 vyhrála v soutěži Food blog roku kategorii Přínos a v roce 2020 vítězství obhájila a současně se umístila na 1. místě v kategorii Instafood a obsadila 2. místo hlavní kategorie.
  • V tomtéž roce vydala také knihu Nejez blbě. V současné době působí jako gastronomická novinářka.

Sama máte desítky tisíc followerů, jak tedy rozpoznám, který účet sledovat a který ne? 

Lidé by se měli zaměřit na to, kdo jim informace podává a jestli k tomu má odpovídající vzdělání. Pokud se někdo vyjadřuje k výživě - a to nejen na Instagramu, stačí si otevřít jakýkoliv časopis nebo zapnout televizi - měli byste se podívat, jakou má dotyčný historii, jestli obor vystudoval, a tedy jestli mu může rozumět. Jako odborník spolu s dalšími kolegy šířím informace založené na odborných studiích, které si vyhledáváme a pročítáme, umíme se v nich orientovat, doporučení hledáme na příslušných institucích a čteme zákony. Na tom stavíme svá tvrzení. Je to stejné, jako kdybych lidem vysvětlovala, jak si mají vyvrtat doma zub, aniž bych měla odpovídající vzdělání, jen proto, že si myslím, že vím jak na to.

Jaké dotazy nejčastěji dostáváte?

Největší procento otázek se točí kolem složení konkrétní potraviny, chodí mi fotky obalů a odkazy na internetové prodejce. Hodně dotazů se také týká rad, které ohledně jídla a diet šíří na svém Instagramu celebrity, nevystudovaní výživoví šarlatáni a influenceři. Já tyto lidi záměrně nesleduji, ale nakonec ke mně bizarní obsah stejně doputuje. Jelikož bývá takových dotazů hodně, snažím se na svém účtu veřejně tyto informace vyvracet, a ačkoliv nikoho nejmenuji, je moje pozice mezi influencery složitější, než bych chtěla. Občas si říkám, že kdybych dělala třeba módu, mohla bych jen odpovídat na otázky ohledně toho, co mám na sobě, a můj život by byl jednodušší. 

Na co bych si měla jako vegetarián nebo vegan dát pozor? 

Vegani i vegetariáni, kteří se chtějí stravovat dobře, musí nad svým jídelníčkem přemýšlet stejně tak jako "masožrouti". U vegetariánů je mnohem jednodušší vyvážený jídelníček vybalancovat, u veganů to už tak jednoduché není. Ačkoliv je možné napsat perfektní veganský jídelníček na papír, v reálu už to tak fungovat nemusí. Zatímco běžně se stravující Čech má problém dostat se na doporučenou denní dávku vlákniny, vegani přijímají často až dvojnásobek. To může mít za následek zhoršené vstřebávání některých živin, proto by vegani neměli lpět na celozrnném pečivu. Je také potřeba si uvědomit, že velké procento veganských potravin nepatří mezi ty nejzdravější, proto by i vegan měl pozorně číst obaly.

Jaká potravina je pode vás teď nejvíc trendy?

Já doufám, že kokosový olej a vše, co s ním člověk může vytvářet, je na ústupu. Podle mě se pozornost stočila na skupinu potravin označených jako "farmářské" a "domácí". I v tomto případě je ovšem na místě opatrnost, číst obaly, obsah soli a tuku a uvědomit si, že označení "farmářské" není zaneseno v české legislativě. Žádný zákon ani vyhláška neudávají, jaké kvalitativní vlastnosti by měl výrobek s tímto označením mít. Výrobky by měly být vyrobeny v České republice, být z českých surovin, ale to je vše.

Proč jste ráda, že je kokosový olej na ústupu? 

Kokosový olej patří mezi tuky, které by se měly na talíři objevovat minimálně. Obsahuje více než 90 procent nevhodných nasycených mastných kyselin, které známe spíše z tuků živočišných. Ačkoliv se mu v posledních letech přisuzují blahodárné a léčivé účinky, pravda je, že skutečný odborník vám jeho konzumaci nedoporučí. 

Jakou potravinu bychom měli konzumovat teď na podzim, na posílení imunity?

Na posílení imunity je kromě vitamínu C důležitý také dostatek vitamínu D. Nejvíce si ho vytváří tělo samo v kůži po dopadu slunečního záření. V období podzimu a zimy na nás slunce ale vykoukne zřídkakdy, proto je důležité vitamín D dostatečně konzumovat v potravinách, ať už se jedná o mléko a mléčné výrobky nebo o ryby. Doplnit vitamín D v zimních měsících lze i pomocí doplňků stravy. Je ale potřeba si uvědomit, že jídlo je jedním z faktorů, které imunitu ovlivňují. Důležitá je i psychická pohoda, minimum stresu, pohyb a dostatek spánku.

Jak si správně vybrat jídlo mimo domov?

Na tohle téma bych mohla napsat celý článek, ve své knize tomu věnuji celou kapitolu. Pokud si člověk objednává jídlo jednou za uherský rok a jinak doma vaří vesměs zdravě, je celkem jedno, co si vybere. Ve chvíli, kdy je frekvence objednávání jídla častější, je důležité přemýšlet jak nad celkovým složením jídla, aby obsahovalo komplexní sacharidy, tuky i bílkoviny a zeleninu, tak nad úpravou daného pokrmu. Vybírejte především jídlo pečené, dušené nebo vařené, smažená jídla a přílohy, jako jsou hranolky, by se na stole měly objevovat opravdu jen výjimečně, a to i v případě, že máme výjimečný stav.

Jaká surovina uvedená na obalu by nás okamžitě měla od koupi výrobku odradit?

Částečně ztužený tuk. Jedná se o formu tuků, které jsou zdrojem transmastných kyselin. Ty silně přispívají vzniku aterosklerózy a tedy i srdečně-cévních onemocnění. Částečně ztužené tuky vznikají nevhodným procesem ztužování. Z velké části se od něj v potravinářství upustilo, ale stále ho můžete najít v některých ovesných kaších, cukrovinkách, polevách, zákuscích nebo třeba instantním sójovém nápoji s obrázkem ušáka.

reklama
reklama
reklama