Neuvěříte, z čeho se dá ztloustnout
Za epidemií obezity je prý neustálá a všeobecná dostupnost jídla. A my si ještě další lákadla strkáme dobrovolně pod nos! Víte, že televize podporuje chutě?
Za epidemií obezity je prý neustálá a všeobecná dostupnost jídla. A my si ještě další lákadla strkáme dobrovolně pod nos! Víte, že televize podporuje chutě?
Studie, zveřejněná v americkém časopise Appetite prokázala, že sledování kuchařských show vyvolává chuť k jídlu, kterou navíc divák obvykle běží hned uspokojit pomocí tučných a sladkých pochoutek. Pojem tloustnutí u televize tak nabyl nového významu!
Hurá do mekáče!
V praxi se potvrdilo, že sledování gastronomických pořadů v televizi podvědomě nutí diváky sníst více. Ovlivnit apetit může dokonce velikost a barva talíře, osvětlení nebo to, s kým zrovna sedíme u stolu.
Čtěte také: Nejhorší droga: Jak jídlo ničí mozek >>
Možná vás překvapí, že tloustneme také v restauracích - dokonce víc než ve fastfoodech! Čerstvá studie, kterou zveřejnil americký časopis Review of Agricultural Economist (RAE), ukazuje, že jídlo, servírované v restauraci, má víc kalorií než domácí. Ovšem ještě lepší než jídlo v (průměrné) restauraci je prý fastfood - nejen proto, že jde o menší porci a má méně kalorií, ale poskytuje dokonce kvalitnější živiny!
Právě teď vstupujeme do období, kdy se tloustne nejvíc. Svátky nás "obohatí" průměrně o tři kila. V zimě máme totiž chuť na tučnější stravu. Viníkem je hormon melatonin, jeho produkce je závislá na tmě, takže v zimních měsících jej naše epifýza (šišinka mozková) produkuje více.
Podívejte se na dalších sedm příčin, kvůli kterým lidstvo - ale i vy - tloustne.
Infekce
Tým amerických vědců v laboratorních zkouškách prokázal, že adenovirus 36, dlouho známý původce infekcí očí a dýchacích cest, dokáže přeměnit lidské kmenové buňky v tukovou tkáň. To by ukazovalo, že virus snižuje výdej energie, ale nezvyšuje hlad po jídle. Tuk se však v buňkách hromadí až 3x víc.
Paměť
Nedávná studie, zveřejněná v Public Library of Science, zase upozorňuje, že velký vliv na stravovací návyky má totiž krátkodobá paměť. Pokud si člověk myslí, že snědl více jídla, dostane hlad mnohem později, než když se domnívá, že měl menší porci, tvrdí vědci z univerzity v Bristolu.
Nálada
Podle nového výzkumu má na příjem potravy a ukládání tuku má velký vliv hladina serotoninu. Serotonin funguje v organismu jako chemický posel mezi nervovými buňkami. Ovlivňuje také náladu i chuť k jídlu, ale rovněž určuje, co tělo se zkonzumovanými kaloriemi udělá.Vysoká hladina serotoninu obvykle vede k zmenšování tukových zásob, a nízká hladina zas k jejich nárůstu. "Právě to je možná důvodem, proč diety nefungují," upozorňuje doktor Kaveh Ashrafi z Kalifornské university.
Přemýšlení
Nová kanadská studie zase zjistila, že se tloustne z přemýšlení. Lidé jedí víc, když jsou intelektuálně aktivní, než když duševně zahálejí.
Lékaři to připisují stresu vznikajícímu při přemýšlení a domnívají se, že v důsledku toho si organismus říká o potravu, aby doplnil cukr, hlavní zdroj energie pro mozek. Jeho buňky spotřebují dvojnásobné množství cukru než buňky ostatních orgánů.
Klimatizace
Zatímco stále častěji se vyskytující vedra naši chuť na jídlo podprahově brzdí a tělo kromě toho pocením spaluje více energie, uměle podchlazené prostory klimatizací v nás vyvolávají pocit hladu a nutí nás jíst. "Bylo též prokázáno, že prudké teplotní rozdíly zvyšují potřebu se najíst," doplňuje profesor Vincent Black z Institutu pro vliv změn teplot na zdraví člověka v Miami.
Přátelé
Na základě rozsáhlého výzkumu expertů z Harvardské univerzity a UCLA v San Diegu, mapujícího téměř 12 tisíc lidí, se ukázalo, že je-li jeden z manželů obézní, zvýší se riziko obezity u druhého o 37 % procent. U sourozenců je to 40 %.
Tyto výsledky by mluvily spíše pro vliv genetických faktorů a způsobu stravovaní. Argument však selhává u kamarádů. Tam je shoda nejvyšší - dokonce 57 %. U nejlepších přátel se riziko zvýší až třikrát. Jde totiž o životní styl. Trendu přibývání na váze se totiž jen těžko odolává, špatné příklady táhnou.
Diety
Vědci z Kalifornské univerzity vypracovali obsáhlou metastudii, z níž vyplývá, že diety prostě nefungují a dokonce představují vážné životní riziko. Více než dvě třetiny lidí shozená kila zase přiberou. Diety také zvyšují pravděpodobnost infarktu, mrtvice a cukrovky. Navíc většina "dietářů" skončí tlustší, než byli na začátku. Přehled nejmenuje žádný konkrétní dietní plán, ale zahrnuje nejpopulárnější diety posledních let: nízkouhlovodanouvou, vysokoproteinovou (Atkinsovu) a dietu podle glykemického indexu, která je bohatá na pomalu spalované uhlovodany z celozrnných potravin.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Vyzkoušeli jsme za vás: Jídlo, po kterém zhubnete!
Pozor! Za měsíc můžete být drogově závislí na čokoládě
Horoskop na prosinec: Co se vám stane do konce roku?