Nesbírejte houby babky. Jsou jedovaté, zjistili vědci
Myslíte si, že znáte houby? Některé dosud jedlé jsou nově považovány za jedovaté!
![](http://cdn.xsd.cz/resize/64f210a4976d38aca86c206af7a0d29c_resize=1080,608_.jpg?hash=9574f9c7de4f589a67299492c9bfa2f6)
Houbařská sezona je zatím tragická, jen sem tam se objeví nějaká ta babka, která lépe snáší letošní velké sucho. O to raději po ní skočíme. Sbíráme přece houby, které dobře známe, ne? Jenže u babky to určitě neplatí.
Před časem vzbudil doslova poprask rozhovor s uznávaným českým mykologem ing. Jiřím Baierem. Chemik a autor houbařských atlasů šokoval tvrzením, že babky, správně hřiby žlutomasé, jsou jedovaté a neměli bychom je vůbec sbírat a sušit, natož pak jíst.
Jed do nich "proroste"
Nedejme se zmást příručkami, ve kterých jsou označeny za "dobré, jedlé". Nepíše se v nich, že na povrchu této vrásčité a popraskané houby (odtud lidový název babka) sídlí nedohub. Jde o nižší druh houby - plíseň, která na babkách parazituje. Bez výjimky na všech! Ačkoli jsou samotné babky jedlé, vytváří v nich nedohub toxické látky, až začnou být jedovaté.
Doporučujeme: Velký houbařský test: Zkuste si ho dřív, než bude pozdě
U mladších kousků ji najdeme jen na kloboučku, ale pak se začne rozmnožovat, takže u starších prorůstá celým tělem houby. Problém je v tom, že její výtrusy jsou jedovaté. Nedohub vytváří mykotoxiny, které se v houbě hromadí.
"Otráví" i ostatní houby
"Aby ten nedohub zachvátil celou plodnici babky, tak ji kolonizuje a nakonec je plodnice jedovatá. On je na všech, u malinkých je nákaza na povrchu, ale není ještě průnik do těla houby. Když tu malou vezmete a nakrájíte s ostatními houbami, tak se nedohub rozšíří i na ostatní houby," uvedl odborník v Českém rozhlasu.
Jedovatých toxinů je v nedohubu několik a výsledkem může být rakovina slinivky a zažívacích cest. Jeden z těchto nedohubových jedů dokonce přispívá ke vzniku melanomu, což je rakovina kůže.
Další houbařské zrady
- Překvapí vás možná také zjištění, že Čechratka podvinutá, dlouho považovaná za jedlou, je rovněž jedovatá. Způsobí alergickou reakci, která vede k rozkladu krve a jater, šoku a selhání ledvin.
- Pozor si dejte i na Kožnatku plyšovou. Kam se na ni hrabe muchomůrka! Je u nás nejjedovatější a nezákeřnější houbou a způsobí smrt ve 100 % případů. Jenže až s odstupem - jed začne působit až po třech týdnech a umírá se na selhání ledvin až za dva až tři měsíce, kdy už úmrtí s konzumací hub dávno nikdo nespojuje.
- Bedlám vyrostlým za zahrádkářskou kolonií třeba na kompostu se také vyhýbejte jako čert kříži. Nasaje do sebe všechny chemikálie z hnojiv a způsobí přinejmenším zažívací obtíže z mírné otravy. Potvrzuje se tak fakt, že do huby se snadno ukládají toxické látky z půdy včetně těžkých kovů. Proto se nemají sbírat a konzumovat ani houby, vyrostlé v lesních školkách. Půda tam obsahuje pesticidy a jedovatý se pak stane i křemenáč.
- Pro jistotu bychom měli loupat a oškrabávat i kvalitní hřibovité houby. A ty modrající zásadně vždycky tepelně upravovat nejméně 20 minut. Takže na houbové řízky nebo rychlou smaženici z těchto druhů ani nemyslete.
Celý rozhovor s ing. Baierem si můžete poslechnout ZDE.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
7 tajných zbraní při hubnutí: To jste ještě neslyšeli