reklama

Mýtus: Bezlepkovou stravou zhubnete. Je to pravda?

Jídla a potraviny bez lepku na nás začínají vykukovat z regálů, jídelních lístků a receptů...

Foto: iStock

Dost často je taky automaticky řadíme do kategorie "zdravé" a snažíme se lepku vyhýbat, minimálně pro udržení štíhlé linie. Má to ale smysl?

Co je to vlastně lepek?

Lepek je směs dvou bílkovin, které se nacházejí v mnoha produktech. Vše, co obsahuje pšenici, žito či ječmen a špaldu, je s lepkem. To znamená, že ho najdeme v chlebu, rohlících, koláčích, těstovinách, knedlících a mnohém dalším. Často je také lepek skrytý v řadě dalších potravin, ve kterých byste to nečekali: například v některých kupovaných pomazánkách, uzeninách (proč nepřimíchat lepek k masu a získat tak lepší cenu?) či sladkostech. Při pečení je lepek ta přísada, která dělá těsto pružným.

Čím dál více začíná přibývat lidí trpících citlivostí na lepek, nebo dokonce celiakií – autoimunitní poruchou, která ničí jejich střeva, pokud lepek v nějaké podobě přijímají. Já osobně s tím mám bohaté zkušenosti, moje maminka totiž celiakií trpí a u mě se po pubertě vyvinula alergie na lepek (obvykle je to dědičné), která ale po nějaké době odezněla (dost často je to ale na celý život, takže jen čekám, kdy se zase vrátí).

Skvělá dieta?

Mnoho lidí si myslí, že bez lepku znamená zdravé a že vysazením lepku se hubne. Pokud máte alergii na lepek, je to spíše opačný případ. Pokud totiž přijímáte lepek a jste na něj alergičtí, většinou hubnete. Je to tím, že vaše tělo tuto surovinu nemůže zpracovat a místo toho, aby ji tělo využilo, jde všechno ven a to má za následek redukci váhy. Když pak lepek vysadíte, většinou několik kil naberete. To se stalo i v mém případě.

Co se ale stane, když s lepkem nemáte problém a vysadíte ho? Záleží na tom, čím ho nahradíte. Pokud budete kupovat potraviny označené jako "bez lepku", tak si spíše uškodíte. Například bezlepkové těstoviny a pečivo obecně je většinou z bezlepkové nebo kukuřičné mouky, které obě mají o mnoho vyšší glykemický index než mouka klasická, a už víme, že vysoký glykemický index u potravin má pak za následek přibírání na váze. Další zrada je to, že mnoho potravin, které jsou označovány jako bezlepkové, musí lepek něčím nahradit – a většinou to je nekvalitními tuky a cukry. Stravovat se tedy na bezlepkových potravinách není vůbec zdravé, právě naopak!

Kvalitní náhrada

Druhý případ je, když pečivo, těstoviny a další lepkové produkty nahradíte přirozeně bezlepkovými potravinami. Nebudete si kupovat už hotová jídla, bezlepkové pečivo a těstoviny, ale nahradíte je těmi, které jsou ve své prvotní formě a nejsou průmyslově zpracovávané – rýží, pohankou, kvalitním masem, vejci, ořechy, semínky, zkrátka potravinami, ve kterých lepek vůbec není potřeba. Spolu s pohybem pak taková forma stravování zaručeně povede i k žádané redukci váhy. Jde totiž o klasický princip zdravé stravy.

Proto až příště někde uslyšíte, že pomocí lepku se hubne, nevěřte tomu, není to pravda. Hubne se stravou bohatou na kvalitní tuky, bílkoviny a sacharidy. Lepek s tím nemá vůbec nic společného.

reklama
reklama
reklama