reklama
 

MUDr. Pauk online: Dech, plíce, astma - ptejte se

Není významnější známky života, než je dýchání. Přesto stále stoupá počet respiračních a plicních onemocnění. Máte i vy potíže s dechem?

Foto: Profimedia.cz

Není významnější známky života, než je dýchání. Přesto stále stoupá počet respiračních a plicních onemocnění. Máte i vy potíže s dechem?

Rizikové faktory narůstají stále rychleji: počet aut, průmyslové exhalace, kouření, znečištění atmosférického vzduchu a epidemie HIV.

Každý kuřák se dočká

S nimi roste i počet lidí s chorobami plic ve všech skupinách obyvatel a všech věkových skupinách po celém světě. Není výjimkou, že i dvacetiletý mladík  onemocní CHOPN - chronickou obstrukční plicní nemocí, což je teprve nedávno zavedený pojem pro soubor dýchacích chorob, které jsou nevyléčitelné. Podle názoru některých odborníků CHOPN dříve či později dostane každý kuřák...

Na problémy spojené s dýcháním, plícemi a kouřením se ptejte MUDr. Norberta Pauka. Hostem u nás v redakci bude v úterý 13. prosince a cca od 12 hodin začne odpovídat na vaše dotazy. Vy je však můžete začít posílat už nyní.

Prosím, podívejte se vždy - pomocí tlačítka Všechny položené dotazy dole pod článkem -, zda se na stejný či podobný problém jako vy neptal už některý jiný čtenář před vámi. Při velkém množství položených otázek se totiž může stát, že naši odborníci nestíhají a z dotazů si vybírají - na ty typické či obdobné pak odpovídají jen jednou.

Náš odborník

MUDr. Norbert Pauk, Ph.D. působí jako primář Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce. Specializuje se na léčbu astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Přednáší a publikuje o pneumologii v českém i zahraničním odborném tisku.

Zodpovězené otázky

Otázka: Zdravím,chtěla bych se poptat,zda můžu mít astma,když se mi špatně dýchá asi 5let,jsem kuřačka.V noci nemohu popadnout dech a bojím se vyloženě léta,to z bytů ani nevycházím jak se mi z těžka dýchá,sedím jen u větráků a děsím se dalšího dne,že bude dusné počasí.Byla jsem na plicním,vše v pořádku prý...ale dodechnout jsem nemohla,na alergologii a též vše v pořádku,jen projistotu jsem dostala ventolin.Tak si nevím rady zda to není třeba psych.rázu.Předem děkuji za odpověď.Je mi 29let a kouřím 15let :( Autor: wla | 13.4.2010 19:16


MUDr. Norbert Pauk: Astma u Vás nevylučuji, to, že je negativní jednorázové plicní a alergologické vyšetření ještě nic neznamená. Každopádně prosím, je-li to možné ukončete kouření cigaret. Psychogenní příčinu dušnosti bych ponechal až jako poslední alternativu, která je ale možná.


Otázka: Dobrý den,mám několik let nepravidelně při rychlejší chůzi na 15-20vteřin jakoby křeč na hrudi.Musím se zastavit a vydýchat.Do 3patra někdy nemohu ani dojít,je to taková křeč a tlak mi jde do hlavy do zátylku.Jsem 9let po onkol.onemocnění,(mama),vyoperovaná štítná žláza.Veškeré výsledky(brontoskopie,ekg.katetrizace jsou v pořádku)Mám zlomený obratel 2sesunuté,Je mě 59let.Velice děkuji za odpověď. Autor: Marie | 13.4.2010 20:20


MUDr. Norbert Pauk: Doporučuji provést spirometrické vyšetření a pozátěžou ergometrii, vzhledem k potížím s pateří je nutné vyloučit osteoporozu. Vertebrogenní příčina bude u Vás asi nejpravděpodobnější příčina Vašich potíží


Otázka: Dobrý den, je mi 19 let a bydlím na ostravsku (přesněji Ostrava-Radvanice). Před cca 8 či 9 lety jsme pravidelně docházela na alergologii kvůli alergii na pyly a trávy. Po asi tříletém léčení léčbu ukončili, s tím že jsem v pořádku. Poslední dva roky se mi ale objevili problémy s dýcháním při námaze. Jako by se mi plíce stáhli a já se nemůžu ani nadechnout ani vydechnout a dýchám jen velice mělce. Byla jsem snad na všech možných vyšetřeních na plicním, ale všude mi tvrdili, že je vše vpořádku. Kuřačka nejsem a nadváhou také netrpím. Je možné, že se může jednat o astma? Nebo by na to na plicním přišli? Předem děkuji za odpověď. :-) Autor: Jana | 13.4.2010 21:12


MUDr. Norbert Pauk: Pravděpodobnost diagnózy astmatu ve Vašem případě je vysoká, je nutné opakování spirometrických vyšetření a provedení bronchodilatačního testu, event. bronchokonstrikčních testů.

Co je to CHOPN?

Jde o zánětlivé onemocnění průdušek, které vede k jejich postupnému zužování a poškození plicních sklípků. Hlavní příčinou nemoci (asi v 90 % případů) je kouření. Projevuje se dušností při tělesné námaze, později i v klidu. Omezení fyzických aktivit, které dušnost způsobuje, je hlavním a nejvíce sužujícím problémem. Pacient se vlastně pomalu a nenávratně dusí. Pokud jste pět let vystaveni pasivnímu kouření doma či v práci po dobu více než 40 hodin týdně, riziko vzniku CHOPN vzrůstá o 48 %.


Otázka: Dobrý den,má 3-letá dcera trpěla často bronchitidami(loni od listopadu do března velmi často 14 dní nemocná 14 dní zdravá) léčena 1x antibiotika,Ventolin,Mucosolvan.Na jaře předána do péče alergologa udělány krevní testy vše v pořádku jen hodnota ,která by mohla značit astma hraniční a nízká imunita.Léčena Seretide,Bronchovaxon.Od léta bez kašle.Na podzim další dávka Bronchovaxon bráno do začátku března,po tu dobu bez jakékoliv nemoci.Po vysazení další nástup kašle, týden kašle týden je dobrá a opět se nám to vrací.Jak a kdy se dá zjistit,že se jedná opravdu o astma? Nebo je to jen sníženou imunitou.Co by jste navrhoval při dalším postupu léčby.Děkuji Vám moc za odpověď. S pozdravem Petra Autor: Petra | 13.4.2010 22:04


MUDr. Norbert Pauk: Obvykle u tak malých dětí je někdy stanovení dg. astmatu obtížné, provedení spirometrických vyšetření (dechové testy) jsou možné cca v 5 letech, je třeba dítě sledovat v čase, zatím bude příčina recidivujících bronchitid asi v závislosti na snížené imunitě (nutné posouzení imunologem), dále s uvidí, astma je celoživotní nemoc s celoživotní nutnou inhalační terapií a diagnóza bude ve Vašem případě určitě zpřesněna dle vývoje. Držím palce.


Otázka: Dobrý den, dcera 8 let má astma /asi ode 3 let/ po zápalu plic. Její dechové potíže jsou vždy z rýmy - když dostane nějakou infenkci např. ve škole. Má testy alergol.udělané - vyšly letní trávy, ale dušná v tuto dobu nebývá. I když dobře smrká - plíce se zahlení - sevřou, přestane odkašlávat a tak je to každý měsíc. Od 11/09 má spray 2x denně Budi air a i přes to dochází k velkému zahlenění a je těžké to zlikvidovat. Už roky spolupracujeme s homeopatem, který nám právě se zahleněním významě pomáhá- kde klasická medína nám nepomůže. K čemu ale jsou pak dlouhodobě užívané kortikoidy, které její organismus stejně oslabují ?? Prosím o Váš názor , nebo radu. mnohokrát děkuji. Autor: Suzan | 13.4.2010 22:09


MUDr. Norbert Pauk: Vaše dcera má potíže i přes podávání monoterapie inhalačními kortikoidy, na zvážení je kombinovaná terapie (preparáty jako Symbicort nebo Seretide), ale to dle uvážení Vašeho lékaře. Zahlenění je důsledek nedostatečně léčeného astmatu. Od homeopata v případě astmatu raději dále.


Otázka: Dobrý den, trápí mě to, že mám neustále plný nos. Mám kvůli tomu neklidný spánek, pač se musím budit a vysmrkávat se, jinak nemůžu dýchat. Jako malá jsem trpěla na chronické dlouhotrvající kašle. Autor: Zuzuna | 13.4.2010 23:33


MUDr. Norbert Pauk: Doporučuji vyhledat ORL lékaře, dále provést alergologické vyšetření a spirometrii. Pozor můžete mít chronickou celoroční alergickou perzistující rýmu a možná astma.


Otázka: Dobrý den pane primáři, mám léta astmat a CHOPN, můj lékař mně ordinuje ZOREM a Symbicort, při potížích Berodual. Stav se nelepší, domnívám se, že léčba je nedostatečná, mohl bych přijít i k Vám na vyšetření? Autor: Jan | 14.4.2010 01:53


MUDr. Norbert Pauk: Určitě mohl.


Otázka: Dobrý den,pane primáři.Mám již asi 10 let astma.Bývaly doby,kdy jsem si často myslela,že se nedočkám rána,jak se mi špatně dýchalo.Nyní již 5 let užívám denně Seretide Diskus.Kvalita života,co se týká dýchání je (až občas na výjimku) určitě nesrovnatelně lepší.Řeším ale jiný problém:za těch 5 let,co ho užívám, naprosto kontinuálně přibírám na váze a na objemu,přibrala jsem více než 12 kg při daleko lepším a zdravějším způsobu stravování než v minulosti a nejde s tím hnout.Přibrala jsem dost v celkové horní části těla.Moje lékařka říká,že to lékem být nemůže,ale nejsem jediná,kdo to na sobě pozoruje při stejné léčbě a všechno svádět na věk (je mi 41 let) a zpomalování metabolismu,přestože i to se jistě děje,se mi zdá divné.Třeba na to ještě žádný statistický výzkum nebyl zaměřen(u tohoto léku).Protože nadváha způsobí časem zase jiné zdravotní obtíže,tak nevím,jak z toho ven?Jím fakt celkem zdravě a hýbu se,ale lék také brát musím,abych mohla fungovat,tak je to pro mě neřešitelné! Máte pro mě nějakou radu? Velice děkuji za odpověď,protože tohle mě vážně dost trápí. Renča Autor: renča | 14.4.2010 02:46


MUDr. Norbert Pauk: Vyloučil bych endokrinní příčinu, co štítná žláza. Co se týče váhy a Seretide, nenapsala jste sílu, dávku kortikoidu. Je možné vyměnit preparát za konkureční jiný. Gynekologické příčiny také možné.


Otázka: Dobrý den. Při sebemenším zatížení /vyběhnutí jednoho patra po schodech/ mi absolutně dojde dech. Fyzicky bohatě stačím, ale nemohu popadnout dech. Krom toho jsem po onom vyběhnutí naprosto celý propocený. Srdce mám dle vyšetření údajně v pořádku. Mohlo by se jednat o respirační potíže? Vím, že na dostatečnou odpověď je problém málo popsán, ale přesto....děkuji předem. Autor: jar2004 | 14.4.2010 07:37


MUDr. Norbert Pauk: Ano mohlo, určitě provést orientačně spirometrii.


Otázka: Dobrý den pane primáři, můj devítiletý syn opakovaně trpí na lyringitidu. Záchvaty naštěstí nejsou časté, opakují se tak 2x do roka. Bohužel většinou skončí v nemocnici. Pro zmírnění záchvatu jsme dostali Aescin Polfa, ovšem málokdy pomůže natolik, aby hospitalizace nebyla nutná. Chtěla jsem se zeptat, zda by nebylo na místě vyšetření u alergologa či jiného specialisty, aby stanovil příčinu. Babička trpí astmatem a synovi se občas stane, že při vysoké fyzické zátěži nemůže "popadnout" dech. Děkuji za odpověď. Autor: lenulka | 14.4.2010 07:39


MUDr. Norbert Pauk: Ano, máte pravdu určitě jit za alergologem na testy a provést spirometrii.


Otázka: Dobrý den, je mi 24 a již několik let kouřím, cca 10-15 denně. Sportuji, pravidelný pohyb mám, nezadýchávám se apod. Jednou za rok však vykašlávám krev - tmavě rudá, až hnědá. Byl jsem na rentgenu, ale plíce prý mám "jak nové". Během kašlání cítím "chraptění" v krku. Kašel trvá tak týden, potom odezní.Mám se začít něčeho bát? Autor: Tomča | 14.4.2010 07:41


MUDr. Norbert Pauk: ano, rakoviny do budoucna. Již teď běžte k ORL specialistovi a vzhledem k vykašlávání krve je nutné bronchoskopické vyšetření.


Otázka: jsem 6 měsícu po infarktu a pořád se mě špatně dychá stačí malá zatěž přitom plicní vyšetření je dobré předtím jsem sportoval a nikdy nekouřil .Mohu se zlepšit, je mě 58let Děkuji Autor: mirek | 14.4.2010 07:48


MUDr. Norbert Pauk: Určitě, je to relativně krátká doba od Vaší příčiny. Nadále nekouřit a rehabilitovat, hlídat váhu!


Otázka: Dobrý den, pane primáři, mám syna, 4 roky. Má diagnostikovanou alergii na roztoče a průduškové astma, které se projevuje dráždivým kašlem. Užívá ráno a večer 1 vstřik Ecobec 250 (Budiair u něj vyvolával další záchvaty kašle), při potížích pak ještě Ventolin. Pokud se kašel zhorší výzazněji, přecházíme na 2 vstřiky Ventolin a 2 vstřiky Ecobec ráno a večer. Toto dávkování jsme nyní dávali poměrně dlouho, protože kašel stále přetrvával. Dočetla jsem se ale na stránkách "u lékaře", že úlevový lék by moc dlouho podáván být neměl. Myslíte tedy, že režim podávání léků tak, jak jsem popsala, není v případě přetrvávajícího kašle vhodný? Na noc ještě dáváme při neustupujících potížích Fenistil, případně 1/2 tablety Prothazinu. Mnohokrát děkuji za odpověď. Veronika Autor: Verdulka | 14.4.2010 07:50


MUDr. Norbert Pauk: To, že kluk užívá často a nutně Ventolin je sice nutné, ale z hlediska léčby astmatu špatně. Doporučuji kombinovanou terapii (např. Seretide či Symbicort).


Otázka: Dobrý den, Je mi 40 let a nevím, kde se moje astma vzalo, ale od mládí jsem pociťoval rok od roku zhoršení.Zachránila mě až Mudr. Halíková. Nyní za pomoci medikamentů je mi fajn, ale dotazuji se: "Je možné někdy v budoucnu, že by moje astma odešlo pryč?" Zkoušel jsem léky (Alvesco, Singular) jednou vysadit, ale nešlo to. Děkuji Pepíček Autor: PEPE | 14.4.2010 07:54


MUDr. Norbert Pauk: zatím to možné není.


Otázka: Dobrý den, chodím cvičit speciální yogu. Cvičení je velice prospěšné pro fyzickou kondici, pohybový aparát a pro duševní pohodu. Místnost je ale vytopená na teplotu přes 40 stupňů a je tam velká koncentrace lidí. Stává se mi, že ještě několik dní po cvičení mám problém s kašlem a dýcháním. Lze před takovým cvičením nebo po něm užít nějaký lék preventivně ? Problémy jsou především na jaře a na podzim, zřejmě to souvisí s šířením běžných viroz v těchto obdobích. Děkuj. Autor: Quilu | 14.4.2010 08:02


MUDr. Norbert Pauk: pozor, u vás je nutné vyloučit astma, před cvičením je možné použít Ventolin, ale hlavně bych kontaktoval Vašeho specialistu v místě bydliště.


Otázka: proc se astmat stale zhorsuje kdyz clovek bere stale vice a vice leku kortikoudu Autor: jirka | 14.4.2010 08:08


MUDr. Norbert Pauk: je to tedy astma?, může být, ale nemáte třeba CHOPN? (chronická obstrukční plicní nemoc)


Otázka: Dobrý den, mám dotaz, co je pro zdraví horší kortikoidové léky typu Pulmax nebo úlevové léky typu Ventolin ? Autor: paya | 14.4.2010 08:14


MUDr. Norbert Pauk: oba léky jsou bezpečné, bál bych se ale Ventolinu ve vysokých dávkách, protože ten roztahuje průdušky a vede sice k úlevě, ale neléčí příčinu, jde pouze o úlevový lék.


Otázka: Dobrý den, asi 15 let mám alergické astma. Mám předepsaný ECOBEC. Je správné, když ho neužívám stále, pouze při potížích a týden po odeznění kašle? Předem děkuji za odpověď. Autor: Slávka | 14.4.2010 08:15


MUDr. Norbert Pauk: není


Otázka: Dobrý den,mám problémy s dýcháním již od mládí(je mi 51 let),časté záněty průdušek, něco málo alergií,ale zatím mi to nedělalo žádné větší potíže.Před dvěma lety jsem měla menší srdeční problémy spojené s plicní nedostatečností,lékaři zjistili středně těžké astma. Můj otec zemřel právě kvůli dýchacím potížím, měl astma, které se rozvinulo do rozedmy plic a nakonec skončil na dýchacím přístroji na ARO,když se jej nepodařilo vrátit zpět po operaci (nebyl schopen sám dýchat).Ráda bych věděla ,zda je pravděpodobné,že to samé může čekat i mě, co mohu pro sebe udělat ? Autor: Lenka | 14.4.2010 08:19


MUDr. Norbert Pauk: Ano, je to možné,ale můžete tomu zabránit tím, že nebudete kouřit a budete v rukou dobrého lékaře, který stanoví řádnou diagnózu a vybaví Vás kvalitními léky, z Vaší strany je nutnost pohybové aktivity!


Otázka: Bylo mi diagnostykováno astma bronchiale, mohl ke spuštění astmatu přispět velký stres v partnerském vztahu? Autor: H.C. | 14.4.2010 08:20


MUDr. Norbert Pauk: jednoznačně.


Otázka: Dobrý den, pane primáři. Již 6 let mám astma, alergolog mi předepisuje Symbicort 3x denně. Obtíže mívám jen zřídka při zvýšené vlhkosti vzduchu, nadměrné fyzické zátěži či při požití alkoholu nebo při psychickém vypetí. Sportuji, jsem nekuřačka. Je mi 25 let. Nejdříve bych se chtěla zeptat - i když obtíže nemám často, když přijdou jsou náhlé a silné, nemohu se nadechnout ani vydechnout, jako bych se topila, po chvilce mám hvězdičky před očima, někdy mdloby a následuje cesta na pohotovost, protože nejsem schopná v tu chvíli Symbicort vdechnout. Můj alergolog tvrdí, že ho prostě vdechnout musím. Na pohotovosti říkají, že mi musí říct on, co mám dělat, když se mi tohle stane. Neměl byste pro mne, prosím, radu, jak si v takové situaci pomoct sama? Další moje otázka se týká těhotenství a porodu. Jaká jsou, prosím Vás, rizika při astmatu a porodu? Jsou léky, které lze užívat, aniž by ohrozily zdravý vývoj plodu? Je možný při závažnějším astmatu přirozený porod? Předem velmi děkuji za odpověď. Autor: Darina P. | 14.4.2010 08:22


MUDr. Norbert Pauk: Pro případ akutního zhoršení musíte být vybavena Prednizonem, při záchvatu a zejména těžkém je nesmysl a nejste samozřejmě schopna aplikace Symbicortu!!, astma a těhotenství není problém, nejdůležitější je astma pod kontrolou (stabilizací), symbicort je v době těhotenství bezpečný lék, Vy určitě nejste lehká astmatička a doporučuji konzultaci i u pneumologa (vyš. např. bodypletysmografií apod.)


Otázka: Vážený pane doktore, manžel přibl. před rokem prodělal těžší bronchitis,trvající cca 4 týdny.Dnes bez potíží při běžném zatížení.Ovšem pokud je ve větší zátěži,chůze či běh do kopce atd.,cítí pálení na hrudi.Je bez výraznější únavy,nekašle. Celý život se poloprof. věnuje cyklistice/maratony/ a sportuje průběžně,nikoli nárazově.Jaká vyšetření by měl ,prosím podstoupit pro uspokojivé vysvětlení svých obtíží a příp.terapii. Děkuji za Váš čas a ochotu. Autor: Bára | 14.4.2010 08:28


MUDr. Norbert Pauk: určitě vyšetření u kardiologa k vyloučení anginy pectoris a dále minimálně spirometrické vyšetření. s pozdravem


Otázka: Mám astma 8 let beru Seretide ale v poslední době kašlu daleko víc a stále vykašlávám, hlavně při námaze. Doktorka mi řekla, že je to normální, že kašleme všichni. Jenže bohužel, v poslední době se už také vyhýbám větších fyzických aktivit hlavně ve společnosti jiních lidí. Jde s tím dělat něco víc? Autor: anys | 14.4.2010 08:35


MUDr. Norbert Pauk: Není to normální, Vaše astma není pod kontrolou!! není stabilizované, je potřeba asi posílit léčbu event vyloučit přidružené nemoce (např reflux, horní cesty dýchací atd)


Otázka: Dobrý den pane doktore.Synovi je 11let a od 3let hodně trpěl na Laringitidy,2xzápal plic,záněty nosohltanu.Často se přidaly teploty,zvracení a min1xročně skončil na kapačkách v nemocnici.Antibiotika 2-3xročně.Alerg.testy vyšly pozitivně na jarní pyly,obilniny,pelyněk.V sezoně rýma,zahnisané oči,občas kašel a svědění na hrudi(uvnitř).Nový pan doktor řekl,že je to astma a nasadil Seretide250,Xyzal.Zatím žádné potíže nemá ani nekašle.Nikdy neměl astmatický kašel nebo záchvat.Opravdu jde o astma?Tchán(60let)bere stejný inhalátor a další léky,protože mu plíce fungují jen na 40%.Nemůže synovi inhalátor nějak poškodit plíce.Myslím až ho bude brát 30let a pak už na něj bude zvyklý,že mu ani nepomůže?Děkuji Vám za odpověď. Autor: Petra | 14.4.2010 08:36


MUDr. Norbert Pauk: Je vysoce pravděpodobné, že půjde o astma, vzhledem k tomu, jak zabrala léčba. Inhalátor a léky nepoškodí plíce, plice poškodí neléčený celoživotní zánět, mezi které astma patří


Otázka: Dobrý den, mám astma, které se drží na uzdě, ale nejvíce mě ohrožují některé vůně (parfémy na lidech, bohužel i někdy jjich zápach, čistící a prací prostředky), které mi způsobí šok, pak slabost, třesavku, těžkosti s dýcháním. Při tomto stavu si musím vdechnout 1x Formano. Pak se to uklidní, ale jsem ještě týden přecitlivělá. Dá se těmto stavům nějak předcházet? Občas mám strach jít do společnosti, jet automusem... Díky za odpověď. Autor: Vlastina | 14.4.2010 08:45


MUDr. Norbert Pauk: Zde musím odpovědět, že se musíte omezit kontakt s těmito dráždidly, v tomto zatím pomoci nedokážeme, ale hlavní je, že máte astma pod kontrolou


Otázka: Dobrý den, bezprostředně po porodu dvojčat sekcí v celkové anestezii mi byl diagnostikovám oboustranný zánět plic. Po přeložní z operačního sálu na JIP jsem měla nízkou saturaci a špatně se mi dýchalo, CRP šlo rychle nahoru. Byla vyloučena plicní embolie a potom diagnostikován oboustranný zánět plic. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že zánět vznikl během operace nebo už musel skrytě probíhat před tím? Před porodem jsem neměla vůbec žádné potíže a příznaky nemoci. A je nějaká pravděpodobnost, že budu po prodělání této nemoci nějak náchylnější na plicní infekce nebo to nemá souvislost? Děkuji za odpovědi. Autor: Monika | 14.4.2010 08:48


MUDr. Norbert Pauk: spíše jste měla infekt už předtím a manifestovalo se to s odstupem, pravdpodobnost náchylnosti k následným infektům u Vás je minimální.


Otázka: Dobrý den, již rok a půl se trápím s dýchacími potížemi. Mám v průběhu celého dne pocit nedostatku vzduchu, jakýsi zvláštní tlak v dýchacích cestách mě neustále nutí zhluboka se nadechovat (jakoby povzdechovat), což ovšem nejde vždy, když cítím tu potřebu. Takový ten úlevný nádech "do plných" se podaří jen někdy. Tento stav se opakuje prakticky celý den, není to tedy nějaký časově omezený záchvat. V souvislosti s tím se mi také často nedaří jakoby dozívnout. Praktická lékařka to již od dveří zhodnotila jako psychický problém, nicméně mě poslala na plicní. Tam nic nezjistili, rtg v pořádku, spirometrie v pořádku, provokační testy na astma negativní (nicméně mi nasadili symbicort, ten nepomáhal, už ho neužívám). Praktická dr. nadále trvá na psychických potížích, přesto mě poslala také na interní vyšetření - v pořádku. Nakonec jsem skončila na psychiatrii, užívám Citalec 20 mg, ovšem potíže stále přetrvávají. Připadám si jako zoufalec, ta neustálá nepohoda se opravdu odráží na mém psychickém stavu, ale to je snad pochopitelné. Ať už se mi špatně dýchá z jakéhokoliv důvodu, je jasné, že to ve mně vyvolává strach a obavy. Můžete mi, pane doktore, poradit? Setkal jste se již někdy s podobnými obtížemi? Naprosto chápu, že takové potíže můžou být i psychického původu, dokonce jsem vyzkoušela několik alternativních způsobů, jak vyhledat možný zdroj mého trápení (vztahy s rodiči, "odpuštění" mamce), bohužel na tyhle věci moc nevěřím... Autor: Dorota | 14.4.2010 08:50


MUDr. Norbert Pauk: důvod ve Vašem popsaném případě, že jde o psychickou záležitost je vysoká., psychoterapie v rukou zkušeného psychologa je dlouhodobý a náročný proces, který byste měla podstoupit.


Otázka: Dobrý den. Pokaždé, když jdu kolem zapálené cigarety, tak mám velké bolesti na hrudníku. Bohužel přes město chodit musím - dá se tomu nějak předejít? Děkuji. S pozdravem Filip Autor: Filip | 14.4.2010 08:58


MUDr. Norbert Pauk: zde nevím, jak poradit, pasivní kouření je velmi škodlivé, ale přes město holt chodit musíte.


Otázka: Dobrý den, syn se narodil předčasně jako těžce nedonošený ve 27. týdnu. Po 14 dnech začal mít problémy s dýcháním (velmi časté apnoe) a se saturací. Po narození dýchal sám po podání surfaktantu, pak s CPAP (přídavné nádechy), nyní je trvale na ventilátoru a musel mu být postupně zvyšován podíl O2 až na cca 55% včera. Od 29. týdne (od včerejška) dostává na podporu vývoje plic kortikoidy nitrožilně. Zajímalo by mě, jaké vedlejší negativní účinky tato léčba může mít a jaké problémy do budoucna to může znamenat? Nelze zvolit jinou alternativu léčby? Děkuji. Autor: Al | 14.4.2010 09:00


MUDr. Norbert Pauk: kortikoidy jsou nevyhnutelné v tomto případě, neobávejte se komplikací z této indikace do budoucna.


Otázka: Dobrý den pane doktore. Bud se ptát na dceru 3 roky. Byla na alergologii kvůli častým nemocem. Paní doktorka jí napsala Bronchovaxom a Singular. Jenže dcera měla i nadále kašel a rýmu. Při další návštěvě paní doktorka předepsala jen tak bez vyšetření vdechovadlo na astma.(nevím už název). Odmítla jsem jí ho dávat bez jakéhokoliv vyšetření a šla jsem na ORL kde zjistili zaraženou rýmu a poté trochu zvětšenou nosní mandli. Jsem toho názoru, že to co člověk nepotřebuje, tak zbytečným braním léku si na to zvykne a bude problém. Dcera kašlejen když se vteká, při běhu vůbec. Je prosím Vás možné takto určit léčbu bez předchozího vyšetření? Astmatem nikdo v rodině netrpí Autor: andrea | 14.4.2010 09:01


MUDr. Norbert Pauk: To možné není, ORL vyšetření předem bylo nutností.


Otázka: Pane primáři, docházím na pravidelné půlroční prohlídky s astma. Stav je stabilní, ale nepravidelně několikrát za rok při vlhkém počasi nebo dusnu se mi prudce zhorší dýchání, respektive se nemohu nadechnout. Totéž mám při nějaké zátěži při sportu, delší běh, zvýšená námaha. Velmi rychle zapůsobí 2x vdechnutí Berodualu. Je-li to komplikovanější, aplikuji cca týden ráno a večer 2x vdechnutí Ecobecu. Lze se mého problému zbavit nadobro nebo s tím prostě musím žít ? Děkuji Autor: kosák | 14.4.2010 09:04


MUDr. Norbert Pauk: asi jde o perzistující astma a zde je nutností brát Ecobec minimálně 1xdenně celý rok


Otázka: Dobrý den. Pane doktore 8 letá neteř je alergička a astmatička. Po uzdravení šla na 2 dny do školy a opět u ní nastalo chraptění, teplota, únava. Od mala baští echinaceu na podporu imunity a často užívá antibiotika. Měl byste nějakou radu, jak jí pomoci? Navrhla jsem preventan na posílení imunity. Myslíte, že by jí pomohl lázeňský pobyt? Ačkoliv, na to je možná moc citlivá a mohl by to být psychický "průser". Moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Autor: Tereza | 14.4.2010 09:14


MUDr. Norbert Pauk: Zde bych potřeboval vědět, jakými léčivy je alergie a astma léčeno, lázně nepodporuji.


Otázka: Vážený pane doktore, zhruba tak jednou za čtyři roky prodělám silné nachlazení. Trvá tak dva až tři týdny než se dostaví pocit uzdravení, ale i dlouho poté mám pořád potřebu si jakoby odkašlávat, jakoby uklidit zbytky něčeho co tam nepatří po pořádném odkašlání. Tento stav trvá velmi dlouho,mám pocit, že je vlastně permanentní. Teploty nemám, rýma hodně silná,kašel nijak výrazný, jen mě občas zaskočí jak to ve mě "zarachotí" :). Využíval jsem bromhexin a momentálně mi byl doporučen biotussil. Zajímalo by mne co mám dělat pro úplné odhlenění plic, bojuji s tím už drahně let. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Autor: Pavel | 14.4.2010 09:15


MUDr. Norbert Pauk: nutné navštívit plicního lékaře


Otázka: Dobrý den, manžel má astma, prodělal záchvaty a to ho přimělo jít k doktorům a přestat kouřit. Nyní je již 2 roky "hlídán" a kontrolován, pravidelně chodí k Dr., bere léky a "stříkátka". Chtěla jsem se zeptat, zda je možné nějak mu pomoci, když ho zničehonic přepadne pocit, že se mu hůř dýchá, popadne ho strach ze záchvatu, začne zkoušet hluboké dýchání... je nervózní a nespí. Již jsem takto vyděšená 2x volala záchranku a pánové se mu vysmáli... Jaká je nejlepší pomoc, když jej toto popadne? Psychická podopora ve smyslu: "Mysli na něco jiného, to je jen v hlavě..." nebo třeba konkrétní pomoc - voda, studený vzduch? Dle dr má výsledky spirometrie na 110% a diví se, že tam chodí... Moc děkuji! Autor: Alcalek | 14.4.2010 09:17


MUDr. Norbert Pauk: Normální spirometrie 110% nic neznamená, při potížích aplikace navíc např. Ventolin (úlevový lék), pokud nepomůže, jde asi o psychickou nadstavbu


Otázka: Dobrý den pane doktore, synovi se poprvé ve 3 letech projevil astmatický záchvat, od narození trpěl atopickým ekzémem ve velmi mírné formě (suchá kůže), od té doby docházíme na alergologii, má předepsán Zyrtec, Gionna a při potížích Ventolin. Nyní je mu 6 let docházíme k homeopatce a jeho stav se hodně zlepšil. Dříve měl hodně často spojenou dušnost s infektem horních cest dýchacích, rýma a potom dráždivý kašel. Nyní se tak stane 2 x do roka a stačí jednou až dvakrát stříknout Ventolin. Má alergii na pyly, roztoče a kočku. Poslední roky jsme jaro "přežili" jen s občasným kýchnutím a občas slabou vyrážkou. Myslíte si, že je nutné pokračovat v pravidelné léčbe Gionnou (2x denně)? Nestačí ji použít jen při potížích? Mám z toho špatný pocit, že ho zbytečně cpu kortikoidy. Paní doktorka mi vysvětlila, že je bere vlastně k zaléčení zánětu. Co když žádný nemá? Jak se dá vlastně zjistit, jak jsou na tom jeho plíce kromě spirometrie a rentgenu? Jak se vlastně definuje astma ? Syn když nemá rýmu, tak vůbec nekašle a nemá žádné potíže.... Moc děkuji za odpověď SV Autor: sancalpa | 14.4.2010 09:19


MUDr. Norbert Pauk: astma se definuje jako celoživotní zánět, léčba inhlačními kortikoidy v mikrogramových dávkách je nutná, nevynechávat.


Otázka: Jaký názor máte na solnou dýmku a Frololův přístroj a není vůbec v dechování soli ( solné jeskyně) nebezpečné). Hezký den Milan Autor: Milan | 14.4.2010 09:19


MUDr. Norbert Pauk: pouze pomocná metoda, lepší je ale pobyt u moře a řádná léčba astmatu léky.


Otázka: Dobrý den, před asi 4 lety jsem během 1 roku 2x, vždy při nachlazení, měla v noci velkou dušnost, podruhé už jsem musela na infuse s kortikoidy, takže jsem šla na plicní vyšetření, spirometrie byla v normě, ale po provokačním testu byla lehce "astmatická", tudíž mi lékařka předepsala Symbicort 200/6, 2x1 vdech. Užívám ho od té doby pravidelně, kontrolní spirometrie jsou v pořádku. Chci se zeptat, jestli je žádoucí, abych lék dál brala dlouhodobě, když jsem zcela bez obtíží a v těch jediných 2 případech byla dušnost vyprovokovaná nachlazením, jestli by nebylo vhodnější mít jen např. Ventolin pro případ dušnosti, a jestli naopak lokální kortikoidy nemůžou zhoršit či prodloužit inf. onemocnění horních cest dýchacích? Díky, MUDr. Novotná Autor: Jana | 14.4.2010 09:21


MUDr. Norbert Pauk: ano je je nutné

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama