Milujete kávu? Pak zkuste její starodávnou předchůdkyni Cascaru
Dlouho před tím, než se začala kávová zrna pražit, lidé pili kávový nápoj zvaný Cascara. Po několika staletích se její popularita vrací, a to i do Česka. V čem je její kouzlo?
Káva je pro mnoho z nás každodenním odpočinkovým rituálem. Stejně jako pro jiné třeba čaj. Co to ale propojit a připravit si kávový nápoj našich předků? Tradiční receptura Cascary téměř vymizela. Přesto se čaj z kávových třešní vrací a novinkou je i limonádová varianta.
Počátky pražení kávového jádra spadají zhruba do 15. století. Mnoho lidí chuti a vůni kávy doslova propadlo. Plod kávovníku se ale neskládá jen z jádra, ale také z dužniny. Dnes se považuje spíše za odpad. Naši předci z ní ale připravovali lahodný nápoj zvaný Cascara.
Káva je ovoce a slupky z kávových třešní mají přirozenou nasládlou chuť. Není proto divu, že nápoj byl dříve celkem oblíbený. Dužnina se usuší a další kroky jsou podobné jako příprava čaje. Cascaru zalijete horkou vodou a necháte louhovat pět až deset minut.
Její chuť připomíná třešně, šípky nebo zelený čaj. "U nejlepších druhů cascary se můžeme setkat se silně ovocně-kompotovými chutěmi a doslova sladkou až medovou chutí. Obsah přirozeného kofeinu je příjemný bonus," uvádí barista Jiří Sládek.
Předávkování nehrozí
Stejně jako klasická káva obsahuje cascara kofein, který dokáže příznivě stimulovat centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Mnohé studie již dokázaly, že popíjení kávičky přináší spoustu pozitivních vlivů. Nejenže působí proti rakovinové tvorbě nebo preventivně chrání proti Alzheimerové chorobě, ale také snižuje riziko cukrovky. To stejné můžeme očekávat u Cascary. Navíc obsahuje mnohem více antioxidantů a vitaminů, díky čemuž je mnohem těžší se předávkovat.
Zatímco lidstvo na tento nápoj skoro zapomnělo, ještě nedávno se popíjel v oblastech Etiopie nebo Jemenu, kde se zachoval pod názvem Qishr. Kromě kávových slupek obsahuje ještě zázvor nebo skořici a sloužil kvůli své nižší ceně jako náhrada kávy.
V zimě čaj, v létě limonáda
Před třemi lety se zrodila v Česku také limonádová verze - Cascara Fizz. "Nápoj vznikl po sérií experimentů. Zdrojem inspirace je moje vášeň pro pivo, jeho vaření a pivní kulturu celkově, zejména pak pivní scéna ve Spojených státech amerických," popisuje její vznik Jiří Sládek, který kupuje cascaru z farem v Panamě a na Kostarice a limonádu produkuje v rámci svého Brewbaru.
A proč vlastně není cascara více populární? Podle Sládka je cascary opravdu velmi málo. Zní to jako paradox, kdy kávové ovoce je vždy vedlejší produkt při zpracování kávy, ale většina farmářů a producentů buď o možnosti produkce cascary neví, nebo neví, jak ji uchopit. Vyžaduje to další infrastrukruru, technologické investice a mnoho práce," dodává.
Dalším kamenem úrazu je, že cascara by měla pocházet jen z organické produkce a tak se také běžná konvenční produkce nehodí. Na druhou stranu, naprostá většina cascary na světě pochází podle Sládka z kvalitních farem od opravdových pionýrů ve světě kávy. Ti také začali protlačovat cascaru zpět do světa. Časem uvidíme, jak se jim v jejich úsilí daří.