Přestanete jíst pečivo
Na módní vlně low carb, keto nebo paleo způsobu stravování teď pluje mnoho lidí, kteří chtějí především zhubnout. Jedním ze základních kroků takové úpravy jídelníčku je přitom vynechání pečiva, které představuje sacharidy.
Výsledky uvidíte prakticky hned. Co se stane?
- Rychle zhubnete. Už po dvou třech dnech se můžete těšit na úbytek dvou kilogramů. "Je to proto, že z vašeho těla nemizí tuk, ale voda, kterou na sebe sacharidy vážou. Každý gram sacharidu až čtyřikrát nabude ve vodě," říká výživová poradkyně Bc. Renata Daubnerová.
- Bude vám chybět energie. Alespoň ze začátku. Pokud ale tělu dopřejete jiný zdroj bílkovin na úkor sacharidů, bude tento stav dočasný.
- Podobně na tom budete s náladou, která se může dočasně zhoršit. Mozku bude totiž chybět serotonin, jehož zdrojem jsou právě rafinované cukry, které se v klasickém pečivu nacházejí. A serotonin je hormon, který přispívá k pocitům štěstí a radosti.
- Přestanete mít tolik chuť na sladké. Pečivo z klasické mouky (i z té celozrnné) totiž obsahuje vysoký glykemický index, který zvyšuje produkci inzulinu a množství glukózy v krvi. Zažene rychle hlad, ale jen na krátkou dobu, než se hladina glukózy zase rychle sníží.
- Zlepší se stav vaší střevní mikroflóry, která se skládá z prospěšných, ale i škodlivých bakterií. Jedním z faktorů, jež těmto škodlivým bakteriím prospívají, je přitom klasické pečivo. Pokud ho vynecháte, zlepší se celkově vaše obranyschopnost, která se střevní mikroflórou úzce souvisí.