reklama

Léto je příležitostí začít jíst víc ovoce a zeleniny. Není jich nikdy dost

Pět porcí ovoce a zeleniny denně je minimální doporučená dávka, aby se tělo udrželo ve zdraví a chodu. Většina lidí nekonzumuje ani polovinu. Léto je ideální příležitostí, jak přidat, v nabídce je totiž čerstvá zelenina a ovoce od místních zemědělců.

Foto: Shutterstock

Státní zdravotní ústav doporučuje konzumovat denně minimálně 400 gramů zeleniny a ovoce, ideálně v poměru tři ku dvěma - tři porce zeleniny ku dvěma porcím ovoce. Podle průzkumů je ale lidé obvykle konzumují o víc než polovinu méně, než je doporučeno.

Na zdraví mají přitom zásadní dopady: přispívají k udržování správného krevního tlaku a zdravé hladiny cholesterolu, chrání tepny i kosti, přispívají k tomu, aby mozek, oči, trávicí systém a vůbec všechny orgány zůstávaly zdravé a v chodu.

Léto je přímo ideálním ročním obdobím k tomu, abyste vylepšila svůj jídelníček a obohatila jej o více porcí ovoce a zeleniny. V nabídce se totiž nachází sezonní ovoce a zelenina, které lze u nás dostat jen po omezenou dobu ve špičkové kvalitě, čerstvé a navíc od českých zemědělců. Jsou osvěžující, plné živin a obecně velice oblíbené. Léto je navíc podle SZÚ "evoluční zdravotní přípravou" na podzim a zimu.

V červnu se můžete těšit třeba na čerstvé třešně, višně, jahody, borůvky, maliny a vodní meloun. Využít naplno můžete i úrodu rajčat, mrkve, okurek, lilku, hrášku, ředkvičky rebarbory, brokolice, červené řepy, mangoldu, listových salátů, špenátu, cibuli, chřestu, kapusty, kedlubny, květáku a také raných brambor

Červenec přináší čerstvé meruňky, broskve, angrešt, švestky, hrušky, jablka, jostu a ringle, ze zeleniny se můžete těšit na papriky, cuketu, rajčata, fazolky, ředkvičky, pórek, hlávkové zelí, celer, cibuli, česnek, kapustu a vodnici.

Papriky, ředkve, listové saláty, špenát, mangold, hlávkové zelí, patizon, brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazolky, hrášek, kapusta, kedlubna, květák, mrkev, okurka, tuřín, lilek a vodnice vám osvěží talíře v srpnu a jako dezert poslouží v tom čase čerstvé hroznové víno, borůvky, ostružiny, meruňky hrušky, jablka a josta.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama