Které jogurty jsou zdravé?
Co si vyberete: třaslavou hmotu plnou cukru a zahušťovadel, nebo pravý jogurt? Stačí umět číst. Pokud na obale najdete slovo jogurt, je vše v pořádku. Pokud je to "roztomilý" název nebo různá spojení "pochoutka" či krém", pak raději dejte ruce pryč. Pravý jogurt je totiž zdravý, náhražky ne.
Co si vyberete: třaslavou hmotu plnou cukru a zahušťovadel, nebo pravý jogurt? Stačí umět číst. Pokud na obale najdete slovo jogurt, je vše v pořádku. Pokud je to "roztomilý" název nebo různá spojení "pochoutka" či "krém", pak raději dejte ruce pryč. Pravý jogurt je totiž zdravý, náhražky ne.
Takže: mléčný výrobek, který smí v souladu s českým zákonem nést název jogurt, vzniká
prokysáním mléka, smetany nebo podmáslí či jejich směsí - jogurtovou kulturou.
Je váš jogurt ještě naživu?
Především však platí, že výrobek musí zároveň obsahovat minimálně 10 miliónů živých mikroorganismů v 1 gramu na konci doby spotřeby.
Jogurtová kultura se skládá ze směsi dvou druhů bakterií a to Lactobacillus delbrueckii bulgaricus a Streptococcus salivarius thermophillus. Ta je u všech skutečných jogurtů prakticky stejná.
Doporučujeme: Kupujete jogurt nebo předraženou náhražku?
Tyto bakterie přeměňují mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou, která je nezbytně nutná pro vznik jogurtu. Fermentace mléka jogurtovými kulturami snižuje obsah mléčného cukru laktózy a umožňuje tak i lidem trpícím laktózovou intolerancí pochutnat si na zdravých mléčných výrobcích.
Doporučený denní příjem mléčných výrobků jsou tři porce, obvykle však nebývá splněn. Proto bychom s jejich konzumací měli začít už ráno.
Z kelímku je lepší
Proti průmyslové velkovýrobě jogurtů v tanku stojí klasický postup: do mléka přidá jogurtová kultura, tento polotovar se ihned stáčí, a zrání pak probíhá až v obalu.
Struktura klasického jogurtu je pevná, gelovitá, lámavá a na lomu nepravidelná. Nezahušťuje se škrobem ani želatinou, takže není tak "krémový", ale zato hustší a víc "jogurtový". Tradiční způsob výroby se projevuje i na tradiční chuti - například nová Activia připomíná takové jogurty, jaké si pamatujeme z dětství.
Náš tip: Chcete zdravě jíst, cvičit a cítit se spokojená? Sestavte si vlastní plán!
Další výhodou jsou probiotické kultury, které se do ní přidávají proto, aby se z obyčejného jogurtu stala funkční potravina. Ta má z definice příznivé účinky na zdraví, a skutečně ji neobsahuje každý jogurt. Příkladem jsou Bifidobacterium lactis DN-173010 neboli Bifidus ActiRegularis(R). K jejich přednostem patří značná odolnost vůči působení kyseliny solné, žluči a trávicích enzymů.
Prospěšné bakterie - probiotika
Probiotický jogurt je tak potravinou, která obsahuje kromě jogurtových kultur a respektování definice jogurtu navíc probiotickou kulturu.
Probiotika jsou přitom živé mikroorganismy, které - pokud se podají v dostatečném množství - mají pozitivní účinek na svého hostitele. Jejich kladný vliv se týká celkové imunity a alergií, přispívají k prevenci nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí. Snižují riziko infekcí močových cest a pohlavního ústrojí a uplatňují se také v léčbě střevních zánětů různého původu.
Jogurt po antibiotikách? Ano!
Obnovují střevní mikroflóru (nejen) po užívání antibiotik a zmírňují tak jejich nežádoucí účinky. Odstraňují zažívací potíže včetně těch, jimiž trpí lidé po po chemoterapii či radioterapii. Rovněž snižují množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení.
Příznivě působí při osteoporóze, jelikož usnadňují vstřebávání vápníku a snižují rovněž hladinu cholesterolu.
Představují prevenci respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí. Jejich působením dochází také k syntéze některých vitamínů. Podle mnoha studií se tak podílejí i na celkovém zvýšení odolnosti organismu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Knižní "porno" 50 odstínů šedi bouří ženské hormony
Domácí krabičková dieta: Ušetří čas, peníze i zdraví