reklama

Jíte častěji ryby? Pořád je to ale málo

V konzumaci čerstvých ryb jsme se sice trochu zlepšili, ale podle výzkumů stejně máme rezervy. Mnozí z nás trpí zoufalým nedostatkem jódu. Na to by si zvlášť české ženy, které často problémy s onemocněním štítné žlázy řeší v ordinacích endokrinologa, měly dávat pozor.

Foto: iStock

V Česku tvoří podíl rybího masa pouhých třináct procent z celkové spotřeby masa. Lidé pak nejčastěji kupují zejména lososa a tresku.

Všechny druhy ryb obsahují kromě jódu, také velké množství vitamínu B (mořské ryby i vitamíny A, D a E). Stejně tak i rybí maso je bohatým zdrojem bílkovin. Navíc je bohaté na "zdravé" tuky, které obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jež získávají mořské ryby do svého těla z planktonu.

Nejvíce se ryby konzumují v zimě

Z průzkumu webového rádce pro zdravý životní styl vyplynulo, že přibližně polovina Čechů (45 %) konzumuje ryby dvakrát měsíčně, čtvrtina (27 %) je má na talíři dvakrát týdně a jen 6 % si je dopřeje víc než třikrát týdně. Rybí maso tak tvoří pouze 13 % celkové spotřeby masa v ČR. "Ryba na talíři je u nás stále spíš vzácností. Čtyřikrát častěji si Češi dopřejí kuřecí a dvakrát častěji vepřové maso. Rybí maso považují hlavně za dietní a vhodné při redukci hmotnosti. Nejvyšší spotřeba je v lednu a únoru, tedy v měsících, kdy nejvíce lidí dodržuje dietní režimy," uvádí Tomáš Pětivoký, zakladatel služby Kaloricketabulky.cz.

Kapra upřednostňuje stále méně lidí

Jedničkou mezi čerstvými rybami je pro tuzemské domácnosti losos (54%), druhou nejoblíbenější je treska (23%), která jejíž spotřeba každoročně roste. Nejoblíbenější rybu mezi sladkovodními druhy, konkrétně pstruha, si dopřejí Češi až jako třetí možnost, pouze v 11 procentech případů. Minimálně se na talířích Čechů objevuje kdysi oblíbený kapr (5%), který se tak stal už jen sváteční pochoutkou.

Tuňák z konzervy na všechny způsoby

Češi si rádi mořské ryby dopřávají i v konzervách, především tuňáka. V této formě je zkonzumováno až devadesát procent tuňákového masa, čerstvý steak si oproti tomu dopřeje jen pět procent. Z tuňákových konzerv lidé nejčastěji připravují pomazánky a je také oblíbenou přísadou zeleninových salátů. Konzervu tuňáka si měsíčně dá více jak polovina Čechů. Někteří výživoví poradci se dokonce přikláněnějí k názoru, že konzumovat ryby kvalitních značek z konzerv, je dnes už pro zdraví mnohem prospěšnější, než jíst ryby z farmového chovu, které jsou často krmeny nekvalitní potravou. Podle nejnovější studie publikované vydavatelstvím Frontiers in Marine Science už dokonce tři čtvrtiny mořských ryb obsahují plastové částice.

reklama
reklama
reklama