reklama

"Nakrmit děti gothajem bude levnější." Jak vidí odborníci na výživu rok 2021?

Budeme zkoušet nová jídla a vyrábět si kvašenou zeleninu

Podle vedoucí nutriční terapeutky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Lucie Růžičkové budeme v příštím roce více dbát na celkovou skladbu jídelníčku a méně volit tučná a sladká jídla. "Setkala jsem se také s tím, že lidé zkouší jiné potraviny jako quinou, kuskus, pohanku, bulgur nebo různé druhy čočky. Doma si budou stejně jako tento rok vyrábět kvašenou zeleninu, která je doslova nabitá vitamíny, enzymy a probiotiky," říká. 

Podle Růžičkové si do roku 2021 nemusíme dávat tolik předsevzetí jako předchozí roky. Díky pandemii koronaviru jsme se už tento rok začali více věnovat pohybu, svým zálibám, máme více času na rodinu a zlepšil se nám i stravovací a pitný režim. 

"Navýšil se počet těch, kteří běhají nebo jezdí na kole, lidé se naučili volný čas trávit v přírodě a na výletech a myslím si, že toto bude pokračovat i v roce 2021. Někteří se dokonce začali otužovat a chodí se i při nízkých teplotách ponořit a zaplavat si do řek a jezer," říká. 

Lidé podle ní přestanou zanedbávat pitný režim a začnou více zařazovat neslazené nápoje a lehce až středně mineralizované vody. "Kvůli psychicky náročné době se bohužel navýšila spotřeba alkoholu. Znám ale i mnoho těch, kteří se vrací ke svým zálibám, a rodiny jsou více spolu," dodává. 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama