reklama
 

Jak v obchodě poznáte dobrý párek? Poradíme

Ani čtení mikroskopického písma ne etiketách nezaručí, že se k vám dostane kvalitní surovina. Podívejte se, jak poznat kvalitní a dobrý párek!

Foto: Profimedia.cz

Také jste se pokoušeli číst ty umrněné etikety na uzeninách, abyste přišli na to, kolik procent masa se ve vašem oblíbeném párku ukrývá? A teď si představte, že i když se vám to podaří vyluštit, uvedený údaj nemusí odpovídat skutečnosti.

Aktuální výsledky dTestu ukazují, že složení vídeňského párku zdaleka neodpovídá tomu, co bylo deklarované na etiketě. "Měli bychom se řídit svými smysly, zkušenostmi s výrobcem a prodejcem. Dobrou uzeninu poznáte spíše podle chuti a vůně, než podle složení. A protože si tento malý hřích dopřejeme občas všichni, přinášíme anatomii dobrého párku," říká David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno.

Barva: Svěží růžová nevěstí nic dobrého

Určitě jste se nejednou zastavila v masně a zlákal vás lahodně vypadající párek. Chtěli jste ten svěží růžový a ne vrásčitou šedivou nožku, která za pultem trčí nejspíš nějaký ten den. Ale dobře vypadající uzenina nemusí být zrovna terno. Svěží růžový párek by vám měl spíše naznačovat, že je nacpaný barvivem.

Stejně tak byste neměli odsuzovat nepravidelné a vrásčité kousky. Jejich tvar i barva je dána typem masa. A je jasné, že telecí, vepřové a hovězí maso vypadat stejně prostě nemůžou. A pokud ano, je něco špatně.

Náš tip: Vyzkoušeli jsme za vás: Čím nahradit maso?

Aby výrobci nalákali zákazníky ke koupi, snaží se pomocí dusitanů výrobky stabilizovat, aby vypadaly tak, jako že právě vylezly z udírny. V případě barvy zdání klame a očima se určitě neřiďte. Nechte si poradit a řiďte se zkušeností s výrobci. Pak třeba dáte šanci i těm zašedlým a vrásčitým párkům, možná vás překvapí jejich skvělá chuť.

Střívko: Nekupujte si igelitovou večeři!

První požitek z párku by měl být pro vás příjemný a nesmíte mít pocit, že jíte igelit. Ať už sáhnete po přírodním nebo průmyslově vyráběném střívku, musí být jemné a nenápadné natolik, že si ho při jídle ani nevšimnete. A už vůbec nesmí přetlouct chuť samotného výrobku.

Pokud se vám na talíř dostane kousek, který v ústech žvýkáte několik minut a se strachem se ho snažíte polknout, raději zbytek vyhoďte nebo z něj tu nepoživatelnou slupku alespoň oloupejte.

Maso: Kolik procent je minimum?

V poslední době do nás všude hustí, abychom si pořádně četli etikety a zjišťovali si množství masa v uzeninách. Že jíme vepřové, hovězí, či kuřecí, bychom výrobcům snad věřit mohli, ale aktuální dTest poukazuje na šílený fakt, že bývá ve složení špatně uvedené množství masa.

Věděli jste, že podle zákona musí být ve vídeňském párku minimálně 55 % masa? V případě, že nám i přesto chcete tvrdit, že máte nějaký druh párku, který je fantastický a procent masa je v něm míň, pak pro vás máme špatnou zprávu, tu jedinečnou masovou chuť dohání výrobci glutamany, takže místo vepřového jíte škrobovou hmotu s umělou příchutí.

Čtěte také: Skrytá sůl: Kde všude nám škodí?

Většinou stačí zapojit rozum a nekupovat párky za 9,90 Kč, kde nám výrobce tvrdí, že obsahují 80 % masa. Vyrobit takový produkt by byl nadlidský výkon nebo ještě lépe sponzorský dar.

Tuk: Vytlačte ho masem!

Tuky zdravé rozhodně nejsou, na tom se určitě shodneme, ale uzeniiny obvykle při dietě nejíme. Takový vídeňský párek může obsahovat až 40 % tuku. Je jasné, že když se nožička při vaření zmenší na polovinu a na vodě plavou mastná oka, narazili jsme právě na ten případ, kdy maso ustoupilo do pozadí kvůli tuku. 

Dětem párky raději nedávejte. Dokonce i 25 % tuku je na lidský organismus, obzvláště ten malý, pořádná nálož a takové množství se v uzenářských výrobcích objevuje poměrně běžně. Řiďte se svou chutí a pamatujte, že čím víc masa ve střívku bude, tím méně tuku se tam vejde.

Nežádoucí vetřelci se najdou vždy

Glutamany, přílišné množství soli, fosfáty, dusičnany a dusitany jsou všechno párkoví vetřelci a mělo by jich být co nejméně.

To, že je párek přesolený, poznáme při prvním ochutnání, ale jak přijít na to, že je použitý glutamát? Výrobky mají podezřele masitou chuť, i když je v nich použito třeba jen 40 % vepřového masa. A na závěr tu máme dusitany, které patří mezi povolená ale "sporná" éčka, ale právě ty mohou za ono kouzlo, že nás dokonale vypadající párek přímo vybízí, abychom ho snědli nejlépe ještě po cestě domů.

Jak často se na vašem jídelníčku objevují párky? Kde je nakupujete, supermarkety či menší řezníci a které jsou podle vás ty nejchutnější? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

13 věcí, které vás ve vašem domě můžou zabít!

Chlamydie. Nejčastější nákaza ze sexu postihne i oči

Zázračné amalaki: 10 deka lepší než 15 kilo jablek!





Pomsta odhozené manželky. Dianne se po rozvodu kvůli mladší milence náramně baví | Video: Instagram/Dianne Laurance
reklama
reklama
reklama