Fresh nemusí být "fresh". Čerstvé šťávy mohou škodit
Jsou dobré a zdravé. Přesto si na oblíbené freshe a džusy dávejte pozor.
Jsou dobré a zdravé. Přesto si na oblíbené freshe a džusy dávejte pozor.
Doporučený denní příjem 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny na den rádi "doháníme" šťávami. Nemusí to však být ideální řešení - a nejen kvůli obrovskému podílu cukru! Nejen kvůli němu doporučují odbornici jen jednu sklenici denně.
Fresh a zkvašené zbytky dužiny
Ovoce a zelenina v interakci s kovovými řezáky mixéru ztrácí na vitamínech. To se nám samozřejmě stane i doma. V restauraci nebo dokonce při prodeji na ulici hrozí další problém. Víte, jak dlouho v nádobě zůstávají zbytky dřeně? Správně by se měl přístroj po každém použití propláchnout, což je pochopitelně představa z říše snů. Zbytky, plné dužiny, jsou zejména v teplých dnech a bez konzervačních prostředků dokonalým pařeništěm, kde se mikrobi množí jako o život. Zkvašená vláknina pak ve střevech nadělá doslova paseku.
Doporučujeme: Ovoce při dietě: Jak si vybrat, abychom hubli
Ale i za ideálních podmínek hrozí střevní potíže. Lidé s žaludečními vředy či gastritidou by se jich raději měli vyvarovat - zejména šťáv z citrusů, rybízu, jablka a ostružin, které mohou významně podráždit žaludek. Vinné šťávy jsou zase nevhodné pro diabetiky a obézní, protože obsahují příliš vysoký podíl cukru. Navíc většina šťáv má projímací účinek, takže ti, kteří trpí průjmy, by si měli džusy ředit vodou a pít je pomalu po menších doušcích.
Šťávy pro děti? Raději ne...
"Pro malé děti nejsou freshe příliš vhodné. Výjimkou by mohl být případ, kdy dítě odmítá ovoce či zeleninu v kuse. V tomto případě je možné nabídnout šťávu z jednoho středně velkého kusu ovoce a nepřidávat cukr. Je třeba volit druhy ovoce vhodné pro děti, aby se snížilo riziko vzniku alergické reakce. Větší množství freshů může u dětí vyvolat zažívací obtíže, jako je průjem a podobně," upozorňuje Hana Sládková Kavínová, nutriční specialistka Kliniky GHC Praha. Velmi opatrní musí být také alergici.
"Jako není všechno zlato, co se třpytí, není všechno čerstvé, co je označeno Fresh. Zejména pokud si kupujeme šťávu balenou, vyplatí se pozorně číst etikety," připomíná také nutriční terapeutka Věra Boháčová.
"Při výběru fresh šťáv je dobré sledovat, zda je šťáva vyrobená z čerstvých surovin, bez přidaného cukru, případně i konzervantů a barviv. Pro svou vysokou biologickou hodnotu jsou ideální šťávy zeleninové nebo kombinované s ovocem, které se přidává pro zlepšení či zjemnění chuti," doplňuje výživová poradkyně.
Je fresh opravdu čerstvý?
Protože neexistuje státní norma, která by jasně definovala, jaký produkt se může označovat jako čerstvá šťáva, dochází i na poli ovocných a zeleninových šťáv k matení zákazníka. Velmi často je slovo fresh, evokující čerstvou šťávu, používáno k označení nápojů s dobou spotřeby v řádech měsíců!
Náš tip: Džusy: Jsou vůbec zdravé?
Ke konzervování většiny džusů a šťáv na trhu se používá pasterace, tedy zahřátí na 80-90°C, a následné zchlazení. To má za následek změny ve výživových hodnotách, chuti i barvě konečného produktu.
Tlak místo tepla
Lepší je proto sáhnout po šťávách, ošetřených vysokým tlakem 600 MPa - paskalizací. "Jedná se o zcela šetrný způsob, jak zachovat všechny parametry čerstvé šťávy a zároveň její původní barvu a chuť," vysvětluje Ing. Milan Houška, CSc, z Výzkumného ústavu potravinářského Praha, který patří mezi průkopníky této technologie v Česku.
Čerstvé šťávy ošetřené vysokým tlakem se uchovávají chlazené a vydrží až tři týdny. Tlak likviduje pouze případné nežádoucí mikroorganismy a plísně. "Zachová všechny pozitivně působící bioaktivní výživové faktory, jako jsou vitaminy, minerální látky, vláknina, ale i přírodní ochranné látky přítomné v dřeňových šťávách, např. sulforafan, které tepelná pasterace v podstatě odstraní," doplňuje Ing. Houška.
Šťávy ničí zubní sklovinu
Freshe, džusy a smoothies obsahují i v přírodní formě a bez doslazování spoustu ovocných kyselin a cukry, které narušují sklovinu. Navíc podporují zhoubné bakterie, způsobující kazy. Vyčistit zuby nepomáhá, naopak zhorší situaci. Oslabení skloviny přetrvává asi hodinu po konzumaci.
Některé nové stravovací trendy tyto šťávy považují za extrémní potraviny - jsou prý příliš koncentrované, sladké a dráždivé. Zastánci makrobiotiky například tvrdí, že tropické ovoce má tzv. ochlazující energii. V našem mírném pásmu nás ale nepřirozeně ochlazuje, dilatuje (roztahuje) naše buňky a zatěžuje naše ledviny nadbytkem draslíku. Výsledkem prý může být až podlomené zdraví a narušená psychická rovnováha. I méně striktní odborníci proto doporučují šťávy z ovoce našeho podnebného pásma.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Test: Víte, které vitamíny potřebujete?
Cyklistika vede k potížím s erekcí
Nevíte, co chcete? Máme 5 tipů, jak to zjistit