Existuje nezdravý salát? Ano, a nejspíš jste ho právě snědli
Není salát jako salát. Stačí pár přísad 'pro chuť' a ze zdravého jídla se rázem stane kalorická bomba. Ale jsou tu i jiné nástrahy.
S blížícím se létem sílí ve většině z nás rozhodnutí dostat se zpět do plavkové formy, shodit nějaké to přebytečné kilo a celkově odlehčit a ozdravit jídelníček. Zeleninu si dopřáváme nejčastěji v podobě salátů.
Že se něco označí jako salát však nemusí hned znamenat, že je to zdravé, nízkokalorické a pro tělo prospěšné. Asi nepřekvapí, že největším problémem může být zálivka. Skrývá se v ní příliš velké množství tuku nebo cukru - a obojímu se chceme spíš vyhýbat.
Typická je v tomto ohledu tradiční česká zálivka s octem a spoustou cukru. Také krémové a sýrové dresinky jsou zrádné. Podle doktorky Susan Bowermanové, ředitelky Centra po výživu při Kalifornské univerzitě a nutriční expertky Herbalife, mohou přidat jedné porci salátu až 600 kalorií navíc.
Zkuste raději vlastní originální dresinky, které podpoří chuť zeleniny, a nebojte se bylinek. Pravou vitamínovou dobrotu si pak můžete vychutnat naplno a bez výčitek.
Oleje stačí pár kapek
Zdravá varianta zálivky obsahuje jen pár kapek kvalitního oleje (extra panenský olivový, avokádový, dýňový, kokosový, lněný), citronu nebo octa (balzamikový, vinný, jablečný), špetku soli a pepře, případně dijonskou hořčici a bylinky.
Asijské zálivky bývají ještě doplněné sladkou chutí (půl lžičky třtinového či kokosového cukru nebo stévie) a dále sójovou či rybí omáčkou a pálivým chilli. Pozor na množství, chuťově výrazných přísad dávejte vždy jen trošku.
Pokud si dáváte salát v restauraci, je lepší objednávat si dresink zvlášť. Sami si pak dávkujete množství.
Majonéza všechno změní
Zdravý zeleninový salát mohou proměnit ve vydatnou kalorickou bombu především další oblíbené přísady. Závěje sýru, majonéza nebo štědrá dávka kysané smetany z misky zeleniny udělají syté samostatné jídlo. O slanině, smažených krutonech nebo cibulových kroužcích či nudlích (a vůbec těstovinové saláty) ani nemluvě. Pokud si je opravdu chcete přidat do salátu, udělejte to raději velmi střídmě a jen jednou za čas.
Tipy na zdravé zálivky:
- Francouzská klasika: olivový olej, vinný ocet, dijonská hořčice, česnek, med, sůl, pepř
- Krémová jogurtová: jogurt, olivový olej, sůl, pepř, česnek a nasekaná pažitka
- Bylinková: olivový olej, sůl, pepř, vinný ocet a nasekané bylinky dle chuti (například bazalka, koriandr, kopr, pažitka, máta)
- Asijská: olej (sezamový, avokádový, olivový), sójová omáčka, chilli, limetka, půl lžičky třtinového cukru
Bílkoviny ano, ale...
V salátu nebo jako doplnění k němu by určitě neměly chybět bílkoviny. Ovšem ne v podobě smaženého kuřecího, sýrových kuliček, krevet či ryby. U masa si vyberte raději grilovanou variantu a na uzeniny zapomeňte úplně.
Pro větší pestrost můžete do salátu přidat kvalitní sýry, jako je mozzarella, kozí sýr, feta či balkánský sýr. Můžete také nahradit živočišné bílkoviny rostlinnými – Susan Bowermanová doporučuje přidat cizrnu, fazole, klíčky nebo tofu. Vhodné je také doplnit salát vajíčkem, ať už vařeným natvrdo nebo jako ztracené vejce. K salátu pak přikusujte knäckebrot nebo celozrnné pečivo.
Zdravá versus nezdravá volba
Jak snadno lze zdravou verzi salátu proměnit v kalorickou bombu? Takhle: Southwestern salát ze zelených listů, grilovaného kuřete, černých fazolí, guacamole či salsy má zhruba 400 kalorií. Přidejte navíc typickou hromadu sýra, smažených tortillových lupínků a krémový dresink a dojdete k trojnásobku - 1200 kalorií.
Jiný příklad: Asijský kuřecí salát je kombinací zelených listů, zelí, grilovaného kuřete, plátků mandarinky a pražených mandlí. Ale přidáním dalších obvyklých přísad, jako jsou smažené nudle a sladký dresink, se energetická hodnota navýší z původních 450 kalorií na 1000. To už je kalorická hodnota velkého kousku dortu cheesecake.
Pozor také na infekci
Doba salátová v sobě skrývá další nástrahu. A tentokrát už jde opravdu vyloženě o zdraví, nejen o kalorie. Doma si hlávku salátu i jiné zeleniny určitě pořádně opereme, ale v případě, že kupujeme saláty trhané a připravené v sáčku se na důkladné omytí spolehnout nemůžeme. Přitom si tak lze snadno přivodit infekční onemocnění, kdy zažívací potíže jsou jen tím menším zlem.
V nedostatečně umyté zelenině se totiž mohou skrývat bakterie E. Coli, listerie, nebo dokonce původci toxoplazmózy, kteří jsou obzvlášť nebezpeční pro těhotné ženy. U kupovaných hotových salátů v krabičce dobře sledujte, zda zelenina není dlouhým skladováním zapařená. A co je to dlouho? Kontaminované jídlo, které ponecháte déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí.