Dýňová sezona začala: Víte, jakou dýni vybrat a jak ji zpracovat?
Dýně ohlašují příchod podzimu. Jsou nejen krásné jako dekorace, ale především mají skvělé využití v kuchyni. Druhů existujte více. Víte, jak se v nich vyznat a jak dýně využít v kuchyni?
Co je dýně? Ovoce nebo zelenina? Patří do tykvovitých a má v sobě tolik vody a prospěšné vlákniny a tak málo cukru, že jí statut zeleniny můžeme klidně přiznat.
Jíst ji ale můžeme na sladko i na slano. Dřívější kompot "ala ananas" je minulostí, vítězí dýňové polévky, rizota, přílohy i samostatná jídla.
Není dýně jako dýně
Nakupovat dýně jen jednou do roka na halloweenskou výzdobu by ovšem byla škoda, protože v sobě skrývají mnoho vitamínů i provitaminy vitaminu A (lutein, alfa a beta karoten), a je bohatá i na minerály sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor.
Jestli je dýně zralá, poznáte podle stopky. Má být zdřevnatělá, s drobnými suchými prasklinkami - ne hladká a zelená. Slupka by pak měla být tvrdá a matná. Plody vybírejte těžké, ty lehké budou plné semínek místo dužiny. Chcete-li dýni skladovat, dbejte na nepoškozenou slupku, aby se nekazila a nezplesnivěla zevnitř, a stopku, aby nevyschla. Pak vydrží klidně i čtvrt roku.
Ale protože není dýně jako dýně, není na škodu se v jednotlivých druzích orientovat.
Dýně Hokkaidó
Jak už napovídá názve, tento druh pochází z Japonska, kde je velice oblíbená. Odtud se rozšířila dále do Asie a celého světa. Oproti ostatním dýním je o něco menší, váží zhruba jeden až dva kilogramy. Na Dálném východě ji konzumují hlavně pro její léčivé účinky, blahodárně působí na slezinu, žaludek, slinivku břišní, ale i při poruchách ledvin. Obsahuje velké množství vitamínů B a C, provitamín A, bílkoviny, železo, hořčík, vápník, a polysacharid, který je vhodný zejména pro diabetiky.
Hokkaidó patří v kuchyni mezi nejvšestrannější dýně. Má jemnou, lehce oříškovou chuť a hodí se do omáček, nádivek, krémových polévek, samostatně na gril nebo do buchet a marmelád. Uvařenou dýni můžeme v poměru 1:1 rozmačkat s bramborami a vytvořit tak pyré. Dýní lze nahradit brambory a podávat ji jako přílohu k masu. Je vhodná i jako součást rizota nebo zapékaných jídel.
Hokkaidó se jako jediná dýně před tepelnou úpravou neloupe, protože má tenkou slupku, která vařením nebo pečením změkne. Před vařením je ale potřeba dýni zbavit semínek, ta si pak můžete osmažit na pánvi nebo si je schovat na zimu a loupat jako semínka slunečnicová. Mají spoustu zinku, ten se bude hodit pro posílení imunity.
Muškátová dýně
Muškátová dýně patří mezi méně známé odrůdy. Dužina je sytě oranžová, ale slupka může být zbarvena od zelené přes oranžovou až po hnědou. Obsahuje velké množství betakarotenu, který pomáhá k udržení silné obranyschopnosti organismu a prospívá i zraku.
Jedna dýně váží často víc než čtyři kilogramy, takže byste měli mít při zpracování připraveno několik receptů, protože z ní zvládnete s klidem uvařit až deset jídel. Muškátová dýně je velmi chutná jako součást orientálních jídel a hodí se i na plnění nebo do dietních dušených pokrmů. Dobře se vydlabává a je oblíbená pro vytváření nejen halloweenských dekorací.
Máslová dýně
Jedná se o poddruh muškátové dýně s hruškovitým tvarem. Oproti ostatním dýním obsahuje jen minimum semínek a zbytek tvoří dužina, která je tužší a sytě oranžová. Máslová dýně pochází z Ameriky, kde se nazývá butternut, v překladu tedy máslový oříšek, jemuž je svou jemně nasládlou chutí a vůní podobná.
Kromě vitamínů, bílkovin a další prvků obsažených ve většině dýní je specifická malým obsahem sacharidů a tuků. Napomáhá léčení chorob močového měchýře a močových cest z těla vylučuje nadbytečnou vodu, neutralizuje nadměrné množství žaludečních šťáv, snižuje krevní tlak i tuky v krvi a pomáhá při revmatu nebo dně.
Díky své sladké chuti je ideální do džemů, džusů nebo jako součást kompotu. Využití najde i ve ostatních pokrmech, hodí se do drůbežích nádivek, polévek, těstovin nebo jen tak na gril. Je také zajímavá jako příměs do těsta. Máslová dýně je ze všech druhů nejsladší a nejsnáze stravitelná, proto může být jednou z prvních součástí dětského jídelníčku.