reklama

Držíte dietu? Podívejte se na zoubek zdravé sóje!

Podívejte se s námi podrobně na potravinu, které se říká sója. Je opravdu tak zdravá, jak se tvrdí v knížkách o hubnutí?

Foto: ISIFA/Thinstock

Jedním z novoročních předsevzetí bývá nejčastěji snaha zhubnout nějaké kilogramy. Hubnutí obnáší zdravé a pravidelné stravovaní, kdy se v jídelníčku velmi často objevuje sója. Podívejte se s námi, zda jde o opravdu zdravou potravinu.

Diety nemusí být vždy drastické, stačí pitný režim, pravidelné vyvážené stravování a sport. My jsme si pro vás připravili podrobný přehled a informace o potravině, kterou dietologové doporučují. Seznamte se sójou.

Sója - potravina budoucnosti

Když se sója objevila na trhu, psalo se o ní, jako o potravině budoucnosti. Tato luštěnina byla považována za super náhražku za maso, fungovala jako prevence proti rakovině a vůbec byla vystavená na výsluní jako ideální potravina, která je proti civilizačním chorobám.

Dnes už se v odborných časopisech dočteme, že nejspíš nepůjde o zcela zázračnou potravinu, protože ji nemohou děti, existují velké alergické reakce a mnoho dalších negativních zpráv.

Proč sóju konzumovat?

Sója v sobě obsahuje velký počet bílkovin, proto ji vegetariáni konzumují místo masa. Malý kousek obsahuje tolik bílkoviny, že byste museli sníst alespoň kilogram masa, abyste hodnotu vyvážili.

Velké plus hledejme v obsahu cholesterolu. Sója neobsahuje cholesterol, proto nepoškozuje cévy ani slinivku. Dále v této plodině najdeme hodně vitamínů a minerálů, jako je železo, draslík, vápník, vitamíny skupiny B a také v ní najdete rostlinné estrogeny, tedy fyto-hormony, které potřebují ženy zejména v menopauze.

Kdy se sóje vyhnout

Právě díky vysokému obsahu estrogenů, se nedoporučuje sója pro kojence ani kojící ženy. Dokonce by se sóje měly vyhnout i páry, které se snaží o potomka. Sója uvolňuje látku, která snižuje kvalitu spermatu. Lze tedy říci, že sója je zdravou potravinou, ale jako je to se vším, tak ani s ní se to nesmí přehánět.

Sója obsahuje kvalitní bílkoviny a tuky, nahradí maso a neobsahuje cholesterol, ale v podobě sójových bobů se špatně tráví, existuje riziko vzniku alergie a měly by se jí vyhnout děti do roku věku.

Shrneme-li tedy pro a proti, které nám sója přináší, rozhodně se této zdravé potravině nevyhýbejme a není třeba se bát. Když ji budeme konzumovat s rozumem, našemu tělu jen prospějeme.  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama