Dobře se najíst a hubnout? Zkuste recepty podle Mačingové
Pokud potřebujete shodit nějaké to kilo, nebo byste rádi jen odlehčili svému organismu, neobjedete se bez úpravy stravy. Najeďte na zdravější životní styl a zařaďte do svého jídelníčku lehké a zdravé pokrmy. Jednou z oblíbených diet je ta podle Mačingové. Někteří odborníci k ní sice mají své výhrady, ale minimálně jejími recepty se inspirovat můžete.
Dobře se najíst a hubnout? Podle diety Mačingové se stává nemožné možným. Jídelníček, který bychom měli dodržovat 28 dní, je seskládán tak, aby se tělo skvěle pročistilo. Jak denní menu vypadá? Které recepty bychom se měli naučit?
Jídelníček Mačingové se může trochu lišit (podle vydání knihy), ale zásadní jsou níže uvedené recepty. Autorka v knize doporučuje nic nevynechávat a nezaměňovat. Jídelníček podle Mačingové je údajně pečlivě sestaven nejen z hlediska podílu vitamínů a trávících enzymů, ale má také napomáhat látkové výměně. Není vhodné měnit pořadí pokrmů. Když je moc velký hlad, můžeme si dopoledne dopřát sušené švestky či rozinky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí. Nalačno bychom si každé ráno měli dopřát sklenici převařené teplé vody.
Recepty v dietním a očistném programu Mačingové
Při dodržování diety podle Mačingové se objevují recepty, které je třeba znát. Potřebujeme přece vědět, o jaký pokrm se jedná a jaká by měla být jeho správná skladba.
Mrkvový salát
Mrkev a jablka očistíme, nastrouháme a promícháme v poměru 1:1:1 s nasekanými ořechy.
Salát z červené řepy
Na salát použijeme asi 3 větší řepy, 3 cl sklenici sterilované směsi mrkev s hráškem, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl a pepř. Řepu nastrouháme, promícháme s ostatními surovinami a podáváme s vejcem nebo sýrem.
Mrkvový perkelt
Na perkelt jsou potřeba tyto suroviny - mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín (mletý koriandr) a sojovou omáčku. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sojovou omáčkou podle chuti. Mrkvový perkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.
Brokolice s česnekem podle Mačingové
Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme brokolici a zlehka orestujeme. Brokolici s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.
Fazolové lusky s česnekem
Fazolové lusky (čerstvé nebo mražené) vsypeme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut. Lusky scedíme. Na olivovém oleji osmažime nakrájený česnek, přidáme fazolové lusky a zlehka orestujeme. Fazolové lusky s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.
Prokládaná cuketa
Připravíme si 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek a sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omačky. Přidame česnek nakrajený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, poklademe cukety a nechame zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
Kuře s celerem podle Mačingové
Kousky kuřete namarinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sůl, pepř a mletý kmín. Vypracujeme masovou směs, kterou smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou
Uvaříme si bezvaječné těstoviny (podle návodu na obalu). Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody, přidáme těstoviny a podáváme.
Bezvaječné těstoviny se špenátem
Při přípravě postupujeme stejně jako u těstovin s kedlubnou, jen ji zaměníme za čerstvý špenát.
Boršč
Jako odměrku použijeme kompotovou misku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si 1 misku mrkve, 1 misku celeru, 1 misku petržele, 1 misku kedlubny, 1 misku zelené papriky a 3 misky nakrajené uvařené červené řepy. Dále budeme potřebovat koření - sůl, pepř, nové koření, mletou papriku, 3 bobkové listy. Nezapomeneme na rajský protlak, 2 stroužky česneku a 1 cibuli. Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Nakonec přidáme řepu. Zvlášť si osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, převaříme. Vše na boršč dobře promícháme.
Hrachová polévka podle Mačingové
Na hrachovou polévku budeme potřebovat 400 g mraženého hrášku, bazalkové pesto, sůl, pepř a lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut, na závěr přidame máslo. Po vychladnutí hrachovou polévku ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy
Na recept si připravíme 300 g uvařené červené řepy, 100 g sušených švestek (předem namočených do vody) a 100 g vlašských ořechů. Vše společně promícháme a přidáme 2 stroužky česneku, špetku soli, pepř a 3 lžíce oleje.