Cholesterol: Hlavně jde o geny, ovlivníte jen třetinu
Evropou obchází strašidlo cholesterolu - zla, které způsobuje infarkty, mrtvice, ucpává cévy a ničí schopnosti mozku. Znáte jeho správné hodnoty a víte, jak je snížit? A víte to opravdu správně? Radši se přesvědčte! O cholesterolu totiž panuje spousta nepravdivých mýtů.
Evropou obchází strašidlo cholesterolu - zla, které způsobuje infarkty, mrtvice, ucpává cévy a ničí schopnosti mozku. Znáte jeho správné hodnoty a víte, jak je snížit? A víte to opravdu správně? Radši se přesvědčte! O cholesterolu totiž panuje spousta nepravdivých mýtů.
U dospělých osob nad 15 let je za normální považována hladina cholesterolu v krvi do 5,0 mmol/l. Hodnoty od 5,0 do 6,5 mmol/l jsou už označovány za zvýšené. Ti, kteří se pohybují v tomto rozmezí, by si již měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl. Riziková je hladina nad 6,5 mmol/l. S takovými hodnotami vám už hrozí zvýšené nebezpečí vzniku srdečního nebo cévního onemocnění, proto byste měli být v péči lékaře.
Vejce a cholesterol: odpuštění!
Věděli jste třeba, že vejce vám neuškodí, ale cholesterol hrozí třeba z bramborové kaše, zvlášť když si ji dáme v restauraci? Čekali byste, že mohou škodit koktejly? Například Piňa Colada obsahuje neuvěřitelné množství tuků a kalorií. Také kokosové ořechy nebo kakaové máslo obsahují nebezpečné množství tuků. Střídmost se proto vyplatí i v konzumaci exotických potravin.
Naopak dříve zatracovaná vejce obsahují potřebný lecitin, který dokáže hladinu škodlivého cholesterolu snížit. Stejně funguje také vláknina a rybí tuk - neboli omega 3 nenasycené kyseliny, které je lepší konzumovat v potravě místo v prášcích.
"Hodný" a "zlý" cholesterol
O dalších poznatcích o cholesterolu jsme hovořili s docentem MUDr. Zdeňkem Vilikusem, CSc., přednostou ústavu Centrum individuální péče VFN.
Co přispívá k vysokému cholesterolu?
Příčin je více, nejčastější z nich ale je způsob stravování. Obvykle jde o takové stravování, které obsahuje více energie, než náš organizmus potřebuje. Rozhodně nelze říci, že nejím-li potraviny obsahující vysoké množství cholesterolu (například mozkovou tkáň zvířat "mozeček" nebo některé vnitřnosti), nemohu mít zvýšenou hladinu cholesterolu. Přejídání - a to jak potravinami tučnými, tak i nadbytečnou konzumací sacharidových potravin - může hladinu cholesterolu zvýšit. Nejhorší kombinací je nadbytek energie ve stravě a nedostatečná či žádná pohybová aktivita.
Doporučujeme: 5 tipů, jak se ubránit vysokému cholesterolu
Není ale cholesterol jako cholesterol, je dobře mimo celkovou hladinu cholesterolu znát i obě jeho hlavní složky, tedy HDL a LDL cholesterol. I jejich hladina je důležitá, zjišťujeme tedy, která z těchto částí cholesterolu může za jeho celkově zvýšenou hladinu.
Hrají tu roli také geny?
Ano, roli geny mohou hrát, ale ve většině případů jde spíše o dědictví stravovacích a kuchařských návyků než genetické důvody. V našem těle se cholesterol vytváří jako důležitá složka pro správnou funkci našeho organizmu. Je například součástí buněčné stěny, hormonů, žluči...
Obvykle za cca dvě třetiny může naše vlastní "produkce" a za třetinu naše strava - pokud ovšem nejde o výše uvedený problém přejídání. Genetická porucha obvykle "může" za problém s odbouráváním nevyužitého cholesterolu. Genetické příčiny vysoké hladiny cholesterolu se obvykle odhalí při standardních vyšetřeních v dětském věku.
Jak snížit hodnoty cholesterolu?
Kdy stačí změna jídelníčku a pohyb a kdy už brát na cholesterol léky?
Zvýšená hladina cholesterolu se léčí podle celkového zdravotního stavu. Obvykle nejde o ojedinělou laboratorní hodnotu, ale jsou změněny (zvýšeny) i jiné laboratorní ukazatele. Pokud nejde o genetickou poruchu, je logickým prvním krokem úprava stravovacího režimu.
Náš tip: 8 jídel na zdraví vašeho srdce
Při dodržení změněných pravidel stravovacího režimu v kombinaci s přiměřenou pohybovou aktivitou lze očekávat snížení hladiny cholesterolu. Úprava stravovacího režimu se může výrazně odlišovat právě na základě rozboru dosavadního stravovacího režimu a konkrétních hodnot nejen celkového cholesterolu, ale i složek HDL a LDL. Jde o činnost odbornou, k níž je kvalifikována profese nutričních terapeutů. O podání léků snižujících cholesterol rozhoduje vždy lékař.
Jsou vysoké hladiny cholesterolu skutečně nebezpečné? Způsobí onemocnění srdce?
Vysoká hladina cholesterolu je jedním z rizikových faktorů onemocnění srdce. To ale neznamená, že jako "jeden z více" tento faktor nebudeme řešit. Velmi často se totiž nevyskytuje samostatně. Dalšími rizikovými faktory jsou kouření, vysoký krevní tlak (neléčený), výskyt onemocnění srdce a cév v rodině - nejen infarktu a mozkové mrtvice, ale i výskyt vysokého krevního tlaku. Negativní roli hraje také nedostatek pohybu, stresové situace… Sami si tedy zhodnoťte, u koho se skutečně jedná jen o ten jeden faktor - zvýšení hladiny cholesterolu.
Co jíst a v čem?
Jaké množství cholesterolu by mělo být v potravě obsaženo a jaké potraviny ho obsahují?
Taková doporučení existovala do té chvíle, než bylo dokázáno, že roli hraje hlavně vysoký podíl energie ve stravě, nadbytečné a nevhodné složení tuků ve stravě (vyšší podíl nasycených mastných kyselin ze živočišných tuků než nenasycených mastných kyselin z rostlinných tuků).
Proto dnes již doporučení pracují s ozdravěním životního stylu, skladby a frekvence jídel a zastoupením jednotlivých složek stravy (tedy tuky, sacharidy a bílkoviny) a jejich vhodně sestaveným poměrem. Opět zde může být velmi prospěšná konzultace s nutričním terapeutem.
Které potraviny obsahují "hodný" HDL cholesterol, který chrání naše cévy?
Cholesterol je v potravě vždy obsažen "vcelku" jako součást tkání. Nelze tedy v potravě oddělovat zdroje HDL a LDL cholesterolu. Cholesterol je obsažen v potravinách ze živočišných zdrojů, a to v různém množství. Nejbohatším zdrojem je mozková tkáň a některé vnitřnosti (například játra).
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Cukrovku můžete dostat, i když nejíte cukr
Trpíte zácpou? 10 tipů, jak se jí zbavit
Horoskop na duben: Jak se vám povede celý měsíc?
--------------------------------------------------------------------------------
Potřebujete radu, jak na zdravou výživu?