Avokádo: Hvězda v kuchyni i v koupelně
Tahle velká černozelená hruška je sice úžasně dobrá, ale mnoho lidí se avokáda bojí - prý se z něj tloustne, protože je příliš tučné. Není to ale pravda, i když obsah tuků může tvořit celých 20 %!
Tahle velká černozelená hruška je sice úžasně dobrá, ale mnoho lidí se avokáda bojí - prý se z něj tloustne, protože je příliš tučné. Není to ale pravda, i když obsah tuků může tvořit celých 20 %!
Většina civilizačními chorobami, mají protizánětlivé účinky, podporují růst svalů, chrání srdce a dokonce zlepšují odbourávání tuků!
Zdraví, které chutná
Avokádo patří k exotickým druhům ovoce, které u nás zdomácněly relativně nedávno. Úspěch však díky své oříškově-máslové chuti slavilo skoro okamžitě, protože se dá jíst na sladko i na slano a navíc je velmi zdravé.
Najdeme v něm bílkoviny i širokou škálu vitamínů skupiny B a z minerálů například měď a draslík, který snižuje krevní tlak a udržuje srdce v kondici.
Především však obsahuje silné antioxidanty v podobě vitamínů E, C a A (karotenů). Antioxidanty podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů, pomáhají v boji proti buněčnému stárnutí a tak pomáhají chránit před nebezpečnými nemocemi včetně rakoviny. Tomuto účinku napomáhá i skutečnost, že látky, obsažené v avokádu, dokáží snížit v krvi hladinu inzulínu.
Něco pro krásu
Vliv prospěšných látek z avokáda látek se projevuje například na pleti, vlasech a nehtech. Možná jste se proto setkali v luxusnějším oddělení parfumerie s avokádovým olejem, který využívali pro krásu svých žen už staří Mayové.
Olej z avokáda účinně obnovuje elasticitu, zvláčňuje, vyhlazuje a zbavuje vrásek. Výrazně regenerační účinky z něj činí přírodní prostředek, mimořádně vhodný k ošetření pokožky po menopauze.
Obsahuje velké množství sterolů (až 10 %), které mohou být použity při léčbě artritických bolestí. Poskytuje pleti optimální výživu - hydratuje a urychluje hojení i regeneraci. Změkčuje ztvrdlou kůži a po zahřátí je vhodný jako obličejová maska na podrážděnou, přesušenou a uhrovitou pleť.
Ty správné tuky
Tento účinek je právě zásluhou oněch tuků, kterými avokádo tolik oplývá. A právě kvůli nim se dostalo zpátky do kuchyně i v podobě oleje.
Avokádový olej vyniká delikátní ovocnou chutí a sametovou texturou, kterou doplňuje sytě zelená barva, tolik typická pro samotné avokádo. Olej je velmi jemný, chuť je však přesto koncentrovaná, a tak v porovnání s ostatními oleji stačí k dosažení perfektního výsledku pouze pár kapek.
Avokádový olej má velice široké využití při přípravě teplých i studených pokrmů. Díky lisování zastudena si Avocadoil zachovává všechny cenné výživové vlastnosti avokáda, mezi něž patří zejména vysoký obsah přírodních antioxidantů (vitaminu E) a nenasycených mastných kyselin, účinných jako prevence kardiovaskulárních chorob. Obsahuje také rostlinné steroly a karotenoidy podporující výskyt "dobrého" cholesterolu a chránící před volnými radikály.
Nejvíc vydrží - nepřepaluje se!
V rámci studené kuchyně je avokádový olej Avocadoil ideální k ochucení zeleninových salátů i k přípravě nejrůznějších dresinků či tatarské omáčky.
V teplé kuchyni je spektrum jeho využití ještě širší. Avocadoil je vhodný pro smažení, vaření, restování, grilování i pečení. Cennou vlastností tohoto výrobku je vysoký bod přepalování, který je v porovnání se všemi dostupnými oleji nejvyšší ze všech.
Až do 250 °C si tak tento avokádový olej zachovává veškeré důležité živiny a nedochází k jeho přepalování. Můžete si tak být jisti, že i při tepelné úpravě Avocadoil neztratí na kvalitě, ani chuti.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Postava se dá zformovat i myšlenkami! Nevěříte?
Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny
Pivo a ženy: Místo prsou rostou břicha