Kysané zelí, hlíva i česnek. Imunitu podpoříte tím, co máte na talíři
Víc než kdy jindy je potřeba myslet nyní na podporu imunitního systému, který nás chrání před viry a bakteriemi.
Hlavním úkolem imunitního systému je zneškodňovat nebezpečné viry, bakterie, případně i vlastní odumřelé nebo nemocné buňky. Kvalita imunitního systému je dána jednak geneticky, ale můžeme ji do velké míry sami ovlivnit. Ať už pozitivně, či negativně.
Jak svůj imunitní systém podpořit? Lékaři doporučují dbát na zdravý životní styl, jehož základním pilířem je strava s dostatkem vitaminů a minerálů. Dalšími důležitými faktory, které stav imunitního systému ovlivňují, je omezení stresu na minimum, dostatek spánku a pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu. Vzdát byste se měli také kouření, kdy jindy se k tomuto kroku rozhodnout než právě teď? Virová onemocnění, jako je například chřipka nebo v současnosti tolik obávaný Covid-19, se projevují mimo jiné i problémy s dýchacími cestami. U kuřáků mohou mít přitom tyto nákazy mnohem závažnější průběh.
Jak upravit jídelníček
Na tom, že zdravá strava ovlivňuje pozitivně stav naší imunity, se odborníci shodují. Existují například studie, které dokazují, že lidé, kteří užívají vyšší dávky vitaminu C (1000 mg denně), mohou mít nižší riziko infekce horních cest dýchacích. Podle PharmDr. Margit Slimákové jsou pro podporu naší obranyschopnosti důležité také rostlinné látky s antibiotickým, antioxidačním nebo protizánětlivým působením (je to například česnek, cibule, kurkuma, zázvor, manuka med, propolis, echinacea, omega-3 tuky z ryb, medicinální houby jako reishi, hlíva nebo shitake).
Které potraviny prokážou vašemu zdraví největší službu? Podívejte se do naší grafiky.