reklama

4 zásadní potraviny, které by v dubnu v kuchyni neměly chybět

Jíst sezónní potraviny je to nejlepší, co pro své tělo můžete udělat. Mají nejvíce živin, vitamínů a dalších prospěšných látek. Co si tedy dát na talíř v dubnu?

Foto: Thinkstock

Jaro konečně ukázalo svoji slunečnou tvář a s ním přichází i spousta nových surovin do kuchyně. V dubnu se připravte na recepty z jarní cibulky, nových brambor, polníčku nebo jehněčího. Čím jsou pro nás tyto suroviny prospěšné a jak je v obchodech vybírat?

Z masa vede jehněčí

Jarní jehněčí je ze tři až pět měsíců starého mláděte, a díky svojí křehkosti se rozplývá na jazyku. Oproti staršímu jehněčímu není tak chuťově výrazné, což mnoha lidem vyhovuje.

V dobrých řeznictvích je k dostání od února do června. Maso by mělo být řádně vyzrálé a na pultech krásně světle růžové. Čím je jehně starší, tím je maso tmavší. Nezapře se svojí charakteristickou vůní i chutí. Už při koupi přemýšlejte, co z masa budete připravovat. K jídlu s rychlou přípravou volte spíše kotletu nebo svíčkovou. K pečení je lepší kýta, rameno nebo hřbet.

Nejen díky dobré stravitelnosti se řadí mezi zdravá bílá masa. Obsahuje navíc důležité aminokyseliny, vitamíny a minerální látky. Při přípravě maso důkladně odblaňte a zbavte ho nadbytečného tuku. Z koření si jehněčí v české kuchyni rozumí s majoránkou i s novým kořením a bobkovým listem.

Jarní cibulkou proti nachlazení

Kdo úplně nemusí klasickou cibuli v syrovém stavu, jistě přijde na chuť jarní cibulce, která je sladší a méně aromatická. Nedoporučuje se ji příliš tepelně upravovat, protože tak ztrácí své cenné vitamíny. Mezi ně patří například vitamíny skupiny B nebo vitamín C. Nesmíme opomenout ani řadu minerálů jako jód, železo, draslík, vápník nebo hořčík.

Pro těhotné ženy nebo dámy chystající se otěhotnět je jarní cibulka důležitá díky obsahu kyseliny listové. Působí příznivě i v době nachlazení, a to hlavně na dýchací cesty. Pro páry může fungovat jako příjemné afrodiziakum.

U farmářů ji naleznete od dubna do června. Vyhněte se povadlým cibulkám a doma je skladujte v chladném a tmavém prostředí. Vydrží tak i týden. V kuchyni se připravuje v podobě pomazánek s tvarohem, žervé nebo cottage sýrem. Populární je také v řadě asijských pokrmů, kdy se právě většina surovin připravuje rychlou cestou na pánvi.

Lépe stravitelné rané brambory

Na farmářské trhy a do obchodů přicházejí malé brambůrky s tenkou a světlou slupkou. Jejich vzhled je vytvořen díky nedozrálosti. Což není na škodu, ba naopak. Obsahují mnohem méně škrobu než brambory pozdní, proto jsou lépe stravitelné. 

Loupání u nich není v podstatě potřeba. Slupka často popraská již během vaření, takže buď ji jen sloupnete nebo ji nechejte. Právě pod ní se nachází nejvíce vitamínů a minerálů. Můžeme jmenovat vitaminy B, C, A, K a minerály zinek, železo, hořčík a mnoho dalších.

Trvanlivost není příliš dlouhá, proto už při koupi se vyhýbejte naklíčeným nebo nazelenalým kouskům, v nichž roste obsah alkaloidu solaninu. Jedná se o toxický nervový jed způsobující pocit nevolnosti, závrati  a zrakové problémy.

Nečekejte na hlávkový salát. Je tu polníček

Na klasický hlávkový salát si musíme počkat do léta, ale jinak je tomu u listové zeleniny zvané kozlíček polníček. Díky němu můžeme dostat velké množství hořčíku, železa a vitaminů do těla už teď. Stejně jako jarní cibulka je polníček zdrojem kyseliny listové a dokonce pomáhá proti stresu a zlepšuje soustředění. Nutričně je navíc bohatší než hlávkový salát.

Lístkový salát se nezapře svojí jemnou oříškovou chutí. Při koupi dávejte pozor na případné povadlé lístky a nepříjemnou vůni. Může se to snadno stát, protože tento salát nemá dlouhou trvanlivost.

Už svým vzhledem se hodí do salátů. Kozlíček polníček ale můžete zpracovat i tepelně podobně jako špenát nebo společně orestovat s další zeleninou. Kořínky před konzumací odstraňte. Jelikož polníček roste hned u země, může obsahovat zbytky hlíny a písku, proto dbejte i na důkladné oprání vodou.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama