12 důvodů, proč jíst meruňky. Prodlužují život
Právě začíná sezona meruněk. Sepsali jsme 12 důvodů, proč je začít jíst.
Meruňková sezona je v plném proudu. Poslední roky se k tomuto ovoci opět vracíme a užíváme si jeho sladkost a fantastickou chuť. Nejoblíbenější jsou bublaniny či meruňkové knedlíky, ale okouzlí vás jistě i marmeláda. Proč bychom měli meruňky jíst? Tady je 12 důvodů.
Pokud se po meruňkách můžete utlouct, nejspíš si sami prodlužujete život. Jsou skvělé na vše, co vás trápí, zácpa, při dietě, na vysoký krevní tlak nebo si poradí i s křečemi.
Důvod č. 1: Zdravé oči
Obsahují velké množství beta-karotenu, který brání organismus před poškozením volnými radikály. Celkově chrání zrak, posílí imunitu a hlavně zlepší kvalitu vaší pokožky. V létě si je jistě dopřávejte v hojném počtu, beta-karoten vás připraví na ostré sluníčko a opalování.
Navíc podle mnoha studií působí beta-karoten jako prevence před vznikem některých druhů rakovin.
Důvod č. 2: Chrání srdce
Mnohé studie dokazují i jejich zázračný vliv na srdce. Snižují škodlivý LDL cholesterol, tím fungují jako prevence před vznikem kardiovaskulárních onemocnění.
Náš tip: Umíte nakupovat a skladovat ovoce? Poradíme vám
Toto ovoce se doporučuje osobám s nemocným srdcem a vůbec každému, kdo má problémy s oběhovou soustavou. Fungují jako krevní filtr.
Důvod č. 3: Regenerace
Meruňkový olej se přidává do mnohých kosmetických výrobků. Pomáhá regenerovat a zvlhčovat pokožku. Máte-li drobné jizvy, nemusíte si kupovat hned drahé přípravky, stačí si rozmačkat pár hodně uzrálých meruněk a nechat na zahojené ráně chvilku působit.
Důvod č. 4: Dobrodružství v kuchyni
Hodí se v podstatě na jakýkoliv způsob. Můžete z nich připravit lahodné pyré, marmeládu nebo knedlíky, ale zároveň je používat na slaný způsob. Stačí je rozpůlit, vypeckovat a orestovat na olivovém oleji s trochou česneku. Báječně tak při grilování doplní jakékoliv maso.
Důvod č. 5: Léčí anémii
Meruňky jsou bohaté na železo, a to ještě více, když si je nasušíte. Získáte koncentrovaného pomocníka v boji proti chudokrevnosti.
Důvod č. 6: Nastartují metabolismus
Mnoho z vás jistě objevilo, že blahodárně působí na střeva. Často zklidňují různé střevní koliky a celkově pročistí trávicí trakt. V sušené podobě jsou skvělou prevencí i lékem na zácpu. Stačí sníst každé ráno tři kousky a máte vyhráno.
Fantasticky se postarají o překyselený organismus. Pokud vás trápí chronické potíže se zažíváním a pálení žáhy, určitě byste je měli přidat na jídelníček.
Důvod č. 7: Boj s mastnou pletí
Rozdrcená semínka se přidávají do kosmetiky na mastnou pleť a do peelingů. Někdo je vyloupne a pochutnává si na nich jako na mandlích, ale na to pozor. Tělo při jejich zpracování začne vytvářet kyanid, proto byste se mohli otrávit. Konzumovat je smíte, ale je to jako s léky, zeptejte se na přesné množství lékaře.
Důvod č. 8: Klidný spánek
Meruňka je přímo našlapaná vitaminy A, C i B, které blahodárně působí na náš organismus. Uvolňují a chrání před stresem a pomáhají s nespavostí.
V jednom hrnečku se ukrývá celá doporučená denní dávka vitaminu C. Posílí vám imunitu a připraví na sychravější počasí.
Důvod č. 9: Vysoký tlak
Trápí-li vás vysoký krevní tlak, honem si utíkejte nějaké koupit. V meruňkách (hlavně v těch sušených) se koncentruje draslík, který snižuje krevní tlak.
Důvod č. 10: Zklidňující maska
Určitě si pár kousků přibalte na dovolenou. Nejenže jejich konzumací chráníte pokožku (viz důvod č. 1), ale také se budou hodit, když se spálíte na sluníčku.
Pokud se tak stane, připravte si zklidňující obklad. Rozmixujte si čtyři meruňky bez pecek a přidejte dvě lžíce olivového oleje. Naneste na postižné místo, nechte působit a pak opláchněte vlažnou vodou. Kůže dostane potřebnou hydrataci k následné regeneraci.
Důvod č. 11: Dokonalé při dietě
Proč jíst meruňky při dietě? Obsahují hodně vlákniny. Takže nás dokonale zasytí. Navíc nejsou moc kalorické. Ve 100 gramech je jen 57 kalorií. A budete překvapeni, jak malé množství vás zasytí na celé dopoledne. Jistě jsou lepší sušené, ale když je teď možnost koupit čerstvé, není co řešit.
Doporučujeme: Jak zabít rakovinu? Jezte meruňky a mandle
A navíc jsou známé jako "odbourávač" tuků. Redukujete-li hmotnost, přidejte si jich pár do ovesné kaše.
Důvod č. 12: Zabraňují stárnutí
Jako zásobárna kyseliny listové, snižují riziko demence. Dále neustále hydratují pokožku, tím zpomalují tvorbu vrásek.
Fantastický recept na mražený meruňkový krém
Je nám jasné, že než jste dočetli až sem dolů, držíte v ruce minimálně jednu meruňku nebo se vám na tuto dobrotu začaly zbíhat sliny. Proto můžete vyzkoušet tento nezapomenutelný recept.
Budete potřebovat:
- 100 g žloutků
- 300 g rozvařených oslazených meruněk
- 80 g cukru krystal
- 50 g meruňkového likéru
- 0,5 l šlehačky
- čerstvé meruňky na ozdobu
Postup:
- Nejprve si nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem a nechte vychladit. Občas promíchejte.
- Do studených žloutků přidejte část rozvařených meruněk, likér a vše nadlehčete ušlehanou šlehačkou.
- Misku plňte tak, že střídáte krém a rozvařené meruňky. Uvidíte, že si tuto dobrotu zamilujete.
Máte rádi meruňky? Jaký zajímavý recept je u vás doma nejoblíbenější? Podělit se o něj s námi můžete v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Vesnice mě nenávidí. Pořídil jsem si bulteriéra
5 dietních nápojů pro letní osvěžení
Pár tipů, jak udržet pořádek v koupelně