Žebříček oblíbených jídel: U Čechů vede řízek a smažák!
Co jí Češi nejraději? I když chceme jíst zdravě, stále u nás vede řízek a smažák. Jak jsou na tom ostatní národy?
Co je vašim nejoblíbenějším jídlem? Zkoušeli jste jíst zdravě, ale stejně jste s láskou vzpomínali na své oblíbené pokrmy z dětství, smažák a řízek? Podívejte se na průzkum, který ukazuje, co Češi jí nejraději?
Společnost Cheque Dejeneur sestavila žebříček pěti nejoblíbenějších poledních jídel. A je to jasné! Vedou smažené obědy a klasiky od babičky. Jak jsou na tom ostatní národy?
Chceme jíst zdravě
Češi tvrdí, že milují lehká a zdravá jídla, ale ve skutečnosti je to úplně jinak. K obědu si nejčastěji podle průzkumu objednávají nejčastěji řízek, svíčkovou a smažák.
Náš tip: I Češi podléhají trendu raw food neboli syrové stravě
Zajímavostí je, že si rádi dopřejeme v poledne vepřové maso, zatímco Francouzi jsou "ujetí" na hovězí, Italové zbožňují těstoviny a ve Španělsku se objednávají rizota či mořské plody a zelenina. U našich sousedů na Slovensku připravují restaurace hlavně halušky, bramborové placky a guláš na mnoho způsobů. Pojďme se blíže podívat na celý průzkum.
TOP oblíbená jídla
Podívejte se na přehled jednotlivých států. Z průzkumu vzešly tyto žebříčky...
ČESKÁ REPUBLIKA:
- smažený řízek
- svíčková na smetaně
- vepřo knedlo zelo
- smažák
- guláš
SLOVENSKO:
- halušky s brynzou
- bramborové strapačky se zelím
- bramborové placky
- pečená husa a lokše
- hovězí guláš
POLSKO:
- boršč z červené řepy
- bigos (dušené zelí, bramborové knedlíky a maso)
- vepřový řízek se zelím a brambory
- sekaná s rajskou a bramborem
- pirohy s masem
FRANCIE:
- hovězí vařené se zeleninou
- telecí ragú
- sendvič/bageta
- quiche (slaný koláč) se salátem
- hovězí ragú
ITÁLIE:
- těstoviny
- pizza
- rizoto
- salát caprese (mozzarella a rajčata)
- těstovinový salát
ŠPANĚLSKO:
- patatas bravas (brambory v pikantní omáčce)
- paella (variace rizota)
- gaspacho (studená zeleninová polévka)
- tortilly
- salát
BULHARSKO:
- studená tarator (polévka)
- plněné zelné listy masem
- bob chorba (fazolová polévka s rajčaty)
- banina (slaný balkánský koláč)
- shkembe chorba (dršťková polévka)
Doporučujeme: Zázračná Chia: Každé jídlo s nimi bude zdravější
NĚMECKO:
- klobása
- eintopf
- pizza
- kuřecí řízek s rajskou a těstovinami
- ryba
PORTUGALSKO:
- kuřecí piri piri
- grilované sardinky
- nasolené ryby
- grilované ryby
- paella
RUMUNSKO:
- mleté hovězí a skopové
- vepřové maso v zelných či vinných listech
- směs kapusty s mletým masem
- grilovaná makrela
- ciorba (polévka z otrub, brambor a klobásy)
MEXIKO:
- pozole (hustá kukuřičná polévka)
- chilaquiles (opečené tortilly se salsou)
- grilované kuře
- vepřové v kotlíku
- kuřecí quesadillas (pšeničná tortilla plněná masovou směsí)
MAROKO:
- masové koule v omáčce
- kebab
- dušené jehněčí v tajin (litinový hrnec)
- kuskus s masem a zeleninou
- ryba na marocký způsob (pálivá)
A jak je to s čokoládou?
Když už tady sledujeme naše neřesti, musíme se zaměřit i na tu největší? Kolik sníme čokolády a kdo nás v konzumaci ještě předstihl?
Podle průzkumu KPMG se v České republice ročně zkonzumuje až 60 tisíc tun čokolády. Když si to přepočítáme, je to necelých šest kilogramů na osobu. Na úplné špičce se drží Švýcarsko s 12 kily, za nimi jsou Němci s 10 kilogramy, Belgičané a Britové.
30 % dotazovaných si kakaovou dobrotu dopřeje alespoň jednou týdně, 15 % dokonce i několikrát za týden. Každý národ dává přednost jiné příchuti. Američané milují nezvyklé kombinace s wasabi či slaninou. U nás se největší popularitě těší mléčná. 30 % dotazovaných sáhne po čokoládě s oříšky, mandlemi či ovocem.
A jaké je vaše nejoblíbenější jídlo a jak často si dopřejete čokoládu? Která země podle průzkumu jí podle vás nejzdravěji? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
10 potravin, které nám škodí a nevíme o tom
Výstřední boty na nohách slavných. Troufla byste si?
Test: Poznáte na fotkách nejkrásnější místa Prahy?