Voňavá bezová marmeláda: Fotorecept krok za krokem
Květy černého bezu mají široké využití. Teď je jich všude plno, tak si je natrhejte a připravte si z nich třeba voňavou marmeládu.
Květy černého bezu mají široké využití. Dnes se z nich naučíme voňavou marmeládu. Postupujte s námi krok za krokem, budete nadšeni výsledkem!
Neváhejte proto a vydejte se hned o víkendu do parku: Právě je sezóna a bezy v plném květu.
Co budete potřebovat
- 15 - 20 rozvinutých bezových květenství
- 750 ml převařené vody
- 200 g želírovacího cukru
- 1 balíček želírovacího prostředku
- 200 g cukru krupice
- 1 limetku
Jak postupovat
Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků. Vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou vodou. Necháme louhovat 3 dny. Výsledek bude vypadat takto:
Květy bezu scedíme přes cedník a plátýnko. Přidáme vymačkanou šťávu z limetky. Výsledkem bude temně zlatá šťáva.
Želírovací prostředek připravíme podle návodu na obalu. Želírovací směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme.
Doporučujeme: Recept na domácí jahodovou marmeládu
Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5-10 minut. Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící.
Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Pečlivě je zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická.
A finanční náročnost?
Květy černého bezu stojí jen trochu hledání a času. Cukr vyjde asi na 30 Kč, želírovací prostředek na 20 Kč, limetka na 4 Kč. Výsledkem je 1 velká zavařovací sklenice a 1 malá přesnídávková sklenička celkem za 54 Kč.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Proměňte cukroví ve zdravou záležitost. Stačí málo
Recepty na nejlepší polévky pro vaše děti
10 nejlepších receptů na snídaně pro školáky