reklama

Proměňte cukroví ve zdravou záležitost. Stačí málo

Stačí chytře nahradit některé "nebezepečné" suroviny a z vánočního cukroví letos nepřiberete.

Foto: Isifa/Thinkstock

Málokdo si umí představit Vánoce bez cukroví, a to i přesto, že kvůli němu možná každý rok přes svátky nabere pár kilo. Přitom se i z tradičních receptů dají udělat mnohem zdravější varianty. Stačí chytře nahradit některé "nebezpečné" suroviny. Poradíme vám, jak na to.

Nemusíte se cukroví vzdávat úplně, jen ho připravte ze správných surovin. Pomohou s tím rady programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert ve spolupráci s FitBee:

Jak na to? 

Začněme nepřítelem zdravé výživy číslo jedna, a tím je cukr. Nahraďte ho sušeným ovocem, nejlépe osladíte cukroví sušenými datlemi a fíky, můžete použít také z jablek připravené křížaly. Ideální je vybrané sušené ovoce rozemlít.

Klasický cukr můžete také nahradit kvalitním medem nebo javorovým sirupem. Stévii se při pečení ale raději vyhýbejte, hořkne. Zejména pro děti nejsou vhodná ani umělá sladidla.

Nahradit lze dokonce i tradičně používanou bílou mouku, která zbytečně zatěžuje trávení. Je možné ji částečně nebo úplně nahradit celozrnnou, pohankovou, ořechovou nebo dokonce luštěninovou. Na chuti prakticky nic nepoznáte.

Bez tuku to nepůjde 

Péct bez tuku je nemyslitelné. Do cukroví patří tradičně máslo, ale zkuste jej, nebo alespoň část, nahradit kvalitním rostlinným tukem, který je určený pro pečení, anebo olejem. Tím v cukroví snížíte obsah živočišných tuků, které přispívají ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

Z másla se vyrábějí i krémy, kterými plníme či slepujeme cukroví. Zkuste je letos nahradit třeba karobovou pastou nebo domácí zavařeninou. Máslové krémy můžete také odlehčit tím, že použijte raději tvaroh nebo želatinu.

Používáte-li čokoládu, nekupujte tu na vaření, ale investujte do opravdu kvalitní s vysokým obsahem kakaa. Získáte nejen mnohem zdravější alternativu, ale i mnohem plnější chuť.

Co s vejci?

Skutečně i vejce lze při pečení nahradit, což je dobrá zpráva nejen pro všechny vegany. Místo nich použijte sójovou smetanu, sójovou mouku nebo nemočené a potom rozmixovaná lněná či chia semínka. Můžete je také vyměnit za bramborový nebo kukuřičný škrob, lze použít i mandlová mouka.

Pohrát si ale můžete i se zdánlivými detaily. Vanilkový cukr nahraďte zdravější (i mnohem chutnější) pravou vanilkou, úplně zahoďte všechna chemická dochucovadla i barviva. Cukroví přece nemusí být barevné. Stačí, když bude chutné.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama