reklama

Udělejte si doma pochoutky ze zabijačky! Máme recepty

Máte rádi zabijačku? Udělejte si podle našich receptů zabijačkové pochoutky u vás doma!

Foto: Isifa/Thinkstock

Milujete pochoutky ze zabijačky, ale nemáte možnost se na takové hody dostat? Udělejte si zabijačkové dobroty u vás doma. Máme pro vás pár vynikajících receptů.

Huspenina, tlačenka, prejt, jitrnice nebo jelítka? Lákavé dobroty, které jednou za čas stojí za hřích. Podívejte se na tři neodolatelné zabijačkové recepty!

Řeznická huspenina

Budete potřebovat:

  • 2 vepřová kolena
  • 4 vepřové nohy
  • okurky
  • mrkev
  • cibule
  • 15 g soli
  • 6 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 30 ml octa

Očištěná a opláchnutá kolena a nohy vaříme v osolené vodě s mrkví, cibulí a kořením do měkka. Po vychladnutí je vykostíme. Vývar dochutíme octem a povaříme. Maso si mezi tím pokrájíme a kůže nasekáme nadrobno. Vše vložíme do nádoby s nakrájenou mrkví, cibulí a sterilovanou okurkou. Směs zalijeme vývarem, promícháme a necháme v chladu ztuhnout.

Zabijačkový guláš

Budete potřebovat:

  • 1  kg vepřové krkovičky
  • 0,5 kg vepřového laloku
  • 0,7 kg vepřových vnitřností
  • 0,3 kg krvavého vepřového masa
  • 0, 5 kg cibule
  • sádlo na osmažení cibule
  • 80 g hladké mouky
  • sůl, papriku, kmín, třený česnek

Krkovičku si nakrájíme na kostičky stejně jako ostatní maso a droby. Na sádle si zpěníme cibulku a až bude zlatavá, přidáme veškeré maso a vnitřnosti. Opražené maso zaprášíme mletou paprikou a podléváme vodou. Dusíme do vysmahnutí tuku. Pak teprve lehce osolíme, okořením a podlijeme vodou. Vše dusíme. Když je maso téměř měkké, zaprášíme jej hladkou moukou, osmahneme a přidáme třený česnek. Podlijeme ještě vodou nebo vývarem a dovaříme do změknutí.

Jitrnicový prejt

Budete potřebovat:

  • 3 kg vepřové hlavy
  • 0, 5 kg vepřového boku
  • 0, 5 kg vepřových plic
  • 0, 5 kg vepřových jater
  • 1 kg žemle
  • 0, 5 litru vývaru z tučného masa
  • 25 g soli na 1 kg prejtu
  • 15 g třeného česneku na 1 kg prejtu
  • majoránku
  • nové koření
  • pepř a citronovou kůru

Očištěnou hlavu a bůček uvaříme v osolené vodě tak, aby bylo maso ještě trochu tuhé. Plíce vaříme zvlášť. Vše si vykostíme a rozsekáme s plícemi. Opláchnutá játra umeleme a promícháme s namočenou a vymačkanou žemlí. Do misky dáme maso a játra se žemlí, okořeníme a přilijeme vývar. Vše dobře promícháme a dochutíme. Dáme do vymazaného pekáče sádlem a pečeme v předehřáté troubě. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama