Tipy na saláty, které "uvaříte" cestou do práce
Stane se vám občas, že nevíte co k obědu či večeři? Máte sice hlad, ale ne zas tak moc velký, spíš chuť na něco dobrého, čehož příprava nezabere moc času a nezašpiní moc nádobí? Tady jsou tipy přesně pro vás!
Stane se vám občas, že nevíte co k večeři? Máte sice hlad, ale ne zas tak moc velký, spíš chuť na něco dobrého, čehož příprava nezabere moc času a nezašpiní moc nádobí?
Tady jsou tipy a recepty přesně pro vás!
Rajčatový salát s tuňákem
Potřebujeme:
- 500 g rajčat
- 1 velká cibule
- cca 200 g tuňáka z konzervy
- sůl
- pepř
Zálivka: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, cukr, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, nebo pažitky
Postup:
- Omytá rajčata nakrájíme na kostičky. Do mísy vložíme tuňáka i s olejem a vidličkou rozmačkáme.
- Přidáme rajčata, nasekaný kopr a najemno nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme.
- Zalijeme zálivkou z oleje, cukru a octa a necháme salát krátce proležet v chladničce.
Mrkvový salát s ořechy
Potřebujeme:
- 750 g mrkve
- sůl
- pepř
- 75 g ořechů
- list hlávkového salátu
- 3 kolečka citrónu
Zálivka: 6 lžic citrónové šťávy, 3 lžíce oleje, 3 lžíce cukru
Postup:
- Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, osolíme a opepříme. Přidáme nasekané ořechy a zalijeme zálivkou.
- Necháme salát asi 15 minut odležet a poté podáváme na listu hlávkového salátu. Zdobíme kolečky citrónu.
Kuřecí salát s chřestem
Potřebujeme:
- 380 g pečeného kuřecího masa
- 1 malá konzerva mandarinkového kompotu
- 150 g dušených žampionů nakrájených na plátky
- 150 g vařených chřestových výhonků
Majonéza: 1 žloutek, 1/8 l oleje, 1 lžička hořčice, sůl, cukr, pepř
Postup:
- Maso nakrájíme na nudličky, přidáme na větší kousky nakrájený chřest, okapané mandarinky a žampiony.
- Žloutky odstáté v pokojové teplotě, hořčici a koření vložíme do mixéru a šleháme. Postupně přidáváme po lžících olej. Vyšlehanou majonézu nalijeme na salát.
Sýrový krém s bylinkami
Potřebujeme:
- 75 g másla
- 200 g taveného sýru
- 1 lžíce zakysané smetany
- špetka strouhané citrónové kůry
- 1 malý stroužek česneku
- hrst nasekaných čerstvých bylinek
- 1 lžička tymiánových lístků
- 1 lžíce petrželky
- 1 lžíce kopru
- 1 lžíce pažitky
- 1 lžíce meduňky
- 1 lžíce bazalky
- sůl
- pepř
- 40 g řeřichy
- Sýr utřeme s máslem a smícháme s prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.
- Ochucený sýr vložíme do misky a necháme v lednici asi 4 hodiny odležet.
- Nastříháme lístky řeřichy, osušíme a položíme na talíř.
- Sýr vyklopíme na řeřichu a podáváme.
Krevetový salát s chřestem
Potřebujeme:
- 500 g chřestu
- 250 g mražených krevet
- 2 pomeranče
Zálivka: 5 lžic majonézy, 2 lžíce smetany, 1 lžíce sherry, 1 lžička citrónové šťávy
- Krevety necháme povolit při pokojové teplotě, smícháme s uvařeným, na kousky nakrájeným chřestem.
- Pomeranče rozpůlíme a vydlabeme. Dužninu nakrájíme na kostičky a přidáme ke krevetám.
- Vše zalijeme zálivkou z majonézy, smetany a sherry.
Ledový salát s pomeranči
Potřebujeme:
- 1 hlávku ledového salátu
- 1 malý pomeranč
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- sůl
- cukr
- Salát zbavíme ovadlých vnějších listů, hlávku rozčtvrtíme, opereme a necháme okapat.
- Pomeranč oloupeme a dílky pokrájíme na kousky.
- Přidáme na kousky natrhaný salát a zalijeme zálivkou z jogurtu, oleje, cukru, soli a octa.