reklama

Sezóna hrušek je tu! Uvařte si něco dobrého!

Připravili jsme pro vás tři vynikající recepty, jejichž základní ingrediencí je hruška. Dobrou chuť!

Foto: Žena

Sezóna hrušek právě vrcholí a my jsme si pro vás připravili tři úžasné recepty s tímto jedinečným ovocem. Dopřejte si úžasnou hrušku se sýrem, zavařujte nebo jednoduše nadělejte kompoty či džemy.

Ovoce a zelenina patří k létu a hrušky jsou jedny z nejpozdějšího ovoce. Právě začalo období jejich sklizně. Upečte si vynikající hruškový koláč. Máme pro vás tři recepty, jejichž hlavní ingrediencí bude hruška.

Hrušky s nivou

Budete potřebovat:

  • 2 hrušky
  • 1 lžíci zavařeniny
  • 60 g nivy nebo jiného modrého sýra
  • citronovou šťávu, máslo

Hrušky si důkladně oloupeme a podélně rozkrojíme. Vykrájíme z nich jadřine a pokapeme je citronovou šťávou, aby nám nezhnědly. Půlky hrušek položíme do zapékací misky a do ďůlku po jádřinci dáme zavařeninu, na kterou položíme plátek sýra a kousek másla. Zapékáme v troubě asi 8 minut na 180 stupňů. Pokrm je hotový, když se sýr rozpustí.

Pečené medové hrušky

Budete potřebovat:

  • vlašské ořechy
  • máslo
  • zralé hrušky
  • mletou skořici
  • mletý zázvor
  • med

Zralejší hrušky si oloupeme a rozpůlíme. Vyndáme jádřince a vložíme je do zapékací misky, kterou si vymažeme máslem. Půlky hrušek pomažeme medem a posypeme je ořechy, skořicí a zázvorem. Na každou hrušku dáme ještě kousek másla. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a zapékáme hrušky asi 20 minut. Pečené hrušky na talíři ještě zakápneme medem a podáváme ještě teplé.

Hruškový koláč

Budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 800 g hrušek
  • 50 g vanilkového cukru
  • sůl
  • skořici

Vezmeme středně velkou formu, vytřeme ji máslem a zaprášíme moukou. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Na vál si dáme mouku a přidáme máslo a 4 lžíce vody. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v lednici. Zatím si oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Rozválíme si těsto na tloušťku 1 centimetr a přesuneme do formy. Dno propícháme vidličkou a na těsto poklademe hrušky. Ovoce posypeme cukrem a skořicí a pečeme dozlatova asi 30 minut.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama