Recept na pravé kubánské congri a mojito
Pojďte se s námi v myšlenkách přenést na půvabný ostrov v Karibiku a vychutnejte místní speciality: Znamenité vepřové congri a pravé kubánské mojito
Kuba dala světu rumbu, doutníky, míchané nápoje s rumem a báječné congri - jídlo srovnatelné se slavným mexickým chilli con carne.
Pojďte se s námi alespoň v myšlenkách přenést na půvabný ostrov na hranici Atlantiku a Karibiku a vychutnejte místní speciality.
Znamenité vepřové congri
Začneme jídlem. Kubánské congri se dělá (nejen) z vepřového masa (ale my ho dnes použijeme), rýže, slaniny a fazolí. Už z toho je jasné, že nemůže být špatné. Pozvěte na něj svého milovaného, a bude okouzlen. Tak jdeme na to!
Suroviny pro 2 lidi:
- 200 g vepřové krkovice
- 200 g černých fazolí
- 200 g rýže
- 75 g vepřového sádla
- 2 střední stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce octa
- pepř, kmín a sůl podle chuti
- petrželka na ozdobu
Postup: Začneme už předchozí večer. Krkovici očistíme a nakrájíme na větší kostky. Naložíme ji do nálevu ze sójové, worcesterové a barbecue omáčky, octa, soli a pepře. Fazole propláchneme studenou vodou a necháme je přes noc nabobtnat v misce zalité vodou.
Doporučujeme: Recepty šestnáctileté veganky: Budou se vám sbíhat sliny
Druhý den uvaříme fazole ve vodě, ve které se máčely. Až změknou, slijeme ji a uchováme na později. Cibulku a česnek oloupeme a nasekáme na drobno.
Na hluboké pánvi s poklicí rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Ke konci přidáme česnek a kostky masa. Vše důkladně opečeme. Občas promícháme, aby se maso nepřipálilo a česnek nezhořkl.
Když je vše dozlatova opečené, přilijeme vodu z fazolí, dopepříme a dosolíme. Dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Přidáme propláchnutou, okapanou rýži, okmínujeme a vše podusíme do měkka. Ještě jednou ochutnáme, jestli pokrm nepotřebuje více koření nebo soli. Použijeme nás tajný tip - viz níže.
Hotové jídlo nechejte aspoň 5 minut dojít, aby se všechny chutě propojily. Congri podáváme v miskách ozdobené čerstvou petrželkou.
Čtěte také: Recepty s plody moře: Krevety, mušle, šneci, chobotnice
Náš tajný tip: Nedostižnou chuť dodá congri čtvereček hořké čokolády!
Varianty:
- Černé fazole můžete nahradit barevnými nebo klidně použít směs obojích.
- Rýži můžete podusit zvlášť a podávat jako samostatnou přílohu - tak je to na úvodním obrázku.
- Chuť congri můžete zpestřit feferonkou.
Pravé kubánské mojito
To je prostě klasika, která nezklame. A jen málokdy se nepovede. Co na recept potřebujete?
Suroviny na jednu sklenici:
- 8 velkých lístků čerstvé máty
- 1 malá limetka, nebo půlka větší limetky
- vrchovatá lžíce třtinového cukru
- 5 kostek ledu
- 10 ml bílého rumu
- 150 ml sodovky
- půl lžičky limetkového sirupu
Postup: Mátu opláchneme a většinu lístečků rozsekáme na drobné kousky. Dva si necháme vcelku na ozdobu. Limetku důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do vyšší vychlazené sklenice. Přidáme mátu a třtinový cukr. Směs stlačíme na dno sklenice, aby se vytvořila šťáva. Zakapeme sirupem.
Z ledových kostek vytvoříme v hmoždíři tříšť. Nasypeme ji na mojitový základ do sklenice, přidáme rum a dolijeme sodovkou. Ozdobíme lístky máty a kolečkem limety. Pijeme brčkem.
Varianta: Hotové mojito zakapeme několika kapkami angostury, která vytvoří krásný barevný efekt jako na naší fotografii.
zdroj: Lonely Planet
úvodní foto: Deepdarksquid / Foter.com