Podzimní nápoje, které zahřejí na těle i na duši
Recepty na 5 skvělých horkých nápojů, které na podzim zvednou náladu.
Snášíte špatně sychravé podzimní počasí? Pak vás těchto 5 receptů jistě potěší. Ochutnejte nápoje, které zahřejí na těle i na duši.
Grogy, horká vína, punče a další skvělé alkoholické i nealkoholické nápoje jsou jednoduché na přípravu. Nezapomeňte se zásobit skořicí, medem, hřebíčkem, sušenou kůrou z citrusů či medem. Tyto ingredience se vám budou hodit v sychravých dnech. Samozřejmě že do většiny receptů přijde i alkohol. Chcete-li "dětskou" variantu, nahraďte víno ovocnými džusy, které dochutíte kořením. Tady je 5 rychlých receptů.
Pomerančový punč se zázvorem
Drink, který zahřeje a posílí imunitu.
Budete potřebovat:
- 200 ml vody,
- 1 sáček čaje,
- 2cm kousek zázvoru,
- 800 ml pomerančového džusu,
- 4 lžíce medu,
- 1 pomeranč,
- citronovou trávu.
Náš tip: Foto recept: Dýňové rizoto. Rychlá večeře pro všední den
POSTUP:
Oloupeme zázvor a nakrájíme na tenké plátky. Vodu přivedeme k varu a necháme v ní odstát sáček čaje. Pomerančový džus zahřejeme s čajem na bod varu, osladíme medem, přidáme zázvor a necháme tři minuty prohřát. Do sklenic dáme plátky pomeranče, zalijeme punčem a jako míchátko poslouží citronová tráva.
Pravý svařák
Pití pro dospělé, které se hodí na každou příležitost.
Budete potřebovat:
- 400 ml vody,
- 1 citron,
- 1 pomeranč,
- 1 láhev červeného vína,
- 3 celé skořice,
- 120 g hnědého cukru,
- 6 hřebíčků,
- muškátový oříšek.
POSTUP:
Oloupeme citrusy tak, aby nám vznikla jedna dlouhá spirála. Dužinu pokrájíme na plátky. V hrnci si zahřejeme vodu s cukrem, citrusy, hřebíčkem, špetkou muškátového oříšku a skořicí. Po deseti minutách vyjmeme koření, přilijeme víno a už jen tři minuty prohříváme. Nápoj podáváme ve vysokých sklenicích a dozdobíme kůrou z citrusů.
Horká čokoláda
Lahodné potěšení pro chladné večery.
Budete potřebovat:
- 400 ml mléka,
- 1 vanilkový cukr,
- 200 ml smetany na vaření,
- 100 g hořké čokolády,
- mletou skořici,
- 100 ml smetany ke šlehání,
- nastrouhanou čokoládu,
- cukr.
POSTUP:
Čokoládu nakrájíme na kousky. Mléko smícháme se smetanou na vaření. Smetanu ke šlehání ušleháme a odložíme na později do ledničky.
Doporučujeme: Jak ušetřit při vaření a pochutnat si?
Mléko se smetanou přivedeme k varu. Přidáme kousky čokolády a vanilkový cukr. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, potom vše vyšleháme do pěny. Horký čokoládový nápoj nalijeme do šálků, ozdobíme šlehačkou, mletou skořicí a kousky čokolády. Podáváme horké. Každý stolovník si smetanovou čokoládu podle chuti přisladí.
Tip: Kdo má rád, může si přisypat trochu chilli nebo přidat polévkovou lžíci kvalitního rumu. Tělo se tak lépe prokrví a zahřeje.
Svařený cider
Varianta pro dámy, které se nechtějí opít.
Budete potřebovat:
- 250 ml cideru,
- 3 hřebíčky,
- 1 lžičku medu,
- 1 celou skořici.
POSTUP:
Vše nalijeme do malého kastrolku a svaříme do prvních bublinek. Následně odstavíme, necháme půl minuty koření louhovat a přecedíme.
Tip: Podávejte ve vydlabaných půlkách jablek.
Vanilkové potěšení
Něco pro mlsné děti a zaryté abstinenty.
Budete potřebovat:
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku,
- 200 ml smetany,
- 500 ml mléka,
- 5 lžic medu,
- vanilkový lusk.
POSTUP:
V mléce a smetaně rozmícháme vanilkový pudink, přidáme med, dužinu z vanilkového lusku a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezačne houstnout. Ihned naléváme do hrnečků a podáváme ozdobené šlehačkou a skořicí.
Máte i vy zajímavé recepty na horké nápoje? Napište nám je v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Mluvili o svatbě, místo ní se Lucie Borhyová a Michal Hrdlička rozešli
Sami si nakreslili vlastní dům. Teď se stěhují
Porod? Horor i nejlepší zážitek. Záleží hlavně na vás!