reklama
 

Odpočiňte si po svátcích: 3 tipy na lehké večeře

Pokud jste se stejně jako většina lidí o svátcích nezřízeně přejídali, určitě uvítáte originální recepty na lehká jídla. Jejich příprava je velmi rychlá, takže je uvítáte hlavně k večeři, ale klidně je můžete uvařit i k víkendovému obědu pro celou rodinu.

Foto: Profimedia.cz

Pokud jste se stejně jako většina lidí o svátcích nezřízeně přejídali, určitě uvítáte originální recepty na lehká jídla. Jejich příprava je velmi rychlá, takže je uvítáte hlavně k večeři, ale klidně je můžete uvařit i k víkendovému obědu pro celou rodinu.

Treska s mrkvovým pilafem

Dokonale zdravá večeře, která kombinuje skvělou chuť s minimem tuku a kalorií.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 filátka z tresky, bez kůže
  • 2 lžíce sekaného čerstvého koriandru
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 velké nastrouhané mrkve
  • 200 g rýže basmati
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Postup:

Rozpalte pekáč nebo plech a opatrně ho vyložte dvojitou vrstvou alobalu, který lehce potřete olejem a položíte na něj kousky ryby. Posypte sekanými koriandrovými lístky a citronovou kůrou, zakápněte citronovou šťávou a trochou olivového oleje. Osolte, opepřete a v troubě zapékejte deset až dvanáct minut, aby bylo maso křehké a snadno se dělilo na plátky.

Mezitím na pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte cibuli a kmín a chvilku společně opékejte. Přihoďte mrkev, promíchejte, přidejte rýži a znovu promíchejte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přiklopte a zlehka povařte asi deset až patnáct minut, až bude rýže měkká a vývar se vsákne.

Dušenou rýži s mrkví přesuňte na nahřáté talíře, navrch položte opečenou rybu a všechno zalijte zachycenou šťávou. Chcete-li, doplňte zeleným listovým salátem.

Salát z kuskusu a zeleniny

Co může být lehčího než zeleninový salát? Aby byl ale trochu zajímavější, přidáme do něj kuskus.

Ingredience:

  • 4 hrsti směsi listových salátů
  • 3 stroužky česneku
  • 5 jarních cibulek
  • 6 - 8 rajčat
  • 150 g kuskusu
  • 2 - 3 čerstvé chilli papričky
  • 350 - 400 ml zeleninového vývaru
  • citronová šťáva
  • hrst čerstvé máty
  • hrst petrželové nati
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • mletý kmín
  • olivový olej

Postup:

Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a jemně usekáme. Chilli papričky zbavíme jadérek a nakrájíme nadrobno. Rajčata očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Petrželku a mátu jemně usekáme. Tři lžíce oleje promícháme se třemi lžícemi citronové šťávy. 

Na oleji necháme krátce zpěnit cibulku, česnek a pokrájené chilli papričky. Potom vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu a zasypeme kuskusem. Směs zakryjeme policí a odstavíme z tepla. Uvařený kuskus necháme zcela vychladnout. Studený kuskus vložíme do mísy, přidáme nakrájená rajčata, usekané bylinky, olejovou zálivku a podle chuti sůl. Směs promícháme a nakonec vmícháme i směs listových salátů.

Vyzkoušejte náš recept, svoje dílo vyfoťte a pochlubte se ZDE

Rozmarýnové kuře s ratatouille

Francouzská specialita je úžasně jednoduchá stačí vše nakrájet a hodit do pekáčku. Odpadá i hora špinavého nádobí.

Ingredience:

  • 1 lilek
  • 2 malé cuketky
  • 3 různobarevné papriky
  • 2 lžičky najemno nasekaného rozmarýnu + 4 celé snítky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 kuřecí prsní řízky nebo rozporcované kuře
  • 250 g cherry rajčat
  • sůl, pepř

Postup:

Zahřejte troubu na 200 stupňů. Ve velkém pekáči promíchejte na kousky nakrájenou zeleninu a polovinu nasekaného rozmarýnu, polovinu utřeného česneku a dvě lžíce oleje. Lehce osolte a opepřete. Zeleninu rozprostřete do rovnoměrné vrstvy a dejte na dvacet minut péct.

Mezitím smíchejte zbývající rozmarýn, česnek a olej. Každou část kuřete potřete ochuceným olejem, osolte, opepřete a dejte na patnáct minut chladit. Po dvaceti minutách pečení vmíchejte rajčata. Pak ve vrstvě zeleniny udělejte důlky na maso. Pekáček vraťte zhruba na dvacet minut do trouby, aby se kuře propeklo a zelenina lehce zkaramelizovala. Chcete-li, podávejte ještě s vařenými bramborami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty pro vás: Nejlepší čokoládové dezerty na víkend

Milujete makronky? Udělejte si je doma!

Zázvor: Udělejte si vlastní bonbóny pro zdraví i sex!

Něžné detaily i nečekaná jednoduchost. Top manikérkou Instagramu je Tina Goldsteinová | Video: Instagram/Betina Goldstein
reklama
reklama
reklama