Zázvor: Udělejte si vlastní bonbóny pro zdraví i sex!
Pochutnali jste si na vánočních zázvorkách? Máte rádi zázvorový čaj nebo limonádu? Zamilovali jste si kousky nakládaného zázvoru k módnímu suši? Zkuste ještě špetku do kuřecí polévky a nikdy ji už nebude chtít jinak!
Pochutnali jste si na vánočních zázvorkách? Máte rádi zázvorový čaj nebo limonádu? Zamilovali jste si kousky nakládaného zázvoru k módnímu suši? Zkuste ještě špetku do kuřecí polévky a nikdy ji už nebude chtít jinak!
I když se zázvor dostal do módy v posledních letech jako koření, lidstvo ho zná tisíce let už od starověku - především jako lék. A málem na všechno. Jeho tlusté, nepříliš krásné kořeny (správně oddenky) tvarem připomínají ženšen a podobně jako on celkově prospívají tělu.
Sex zlepšíme přírodně - zázvorem
Jeho blahodárných účinků můžeme využít v čerstvé nebo sušené formě včetně prášku z pytlíku s kořením, ale i v podobě kapslí, tobolek či sirupů z lékáren či z obchodů se zdravou výživou. Pokud bude nakládaný nebo kandovaný, ještě si během své přírodní léčby zdravě pochutnáte!
PŘEČTĚTE SI: Kuchyň proti rakovině: Využijte koření
Pálivá chuť zázvoru prohřívá organismus tím, že aktivuje srdečně-cévní systém. Tím zároveň snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá odbourávat tuk. S jeho schopností prokrvovat souvisí i jeho pověst rostliny s afrodisiakálními účinky.
Zázvor na chřipku i na žaludek
Díky svému antibakteriálnímu působení je nejvíc v těchto dnech zázvor v kurzu jako domácí lék první volby proti chřipce, nachlazení a rýmě. Kousky čerstvého zázvoru je rovněž možné rozžvýkat při bolestech v krku.
Výhodou je, že zároveň s léčbou přímo na místě dokáže povzbudit také imunitu celého organismu celkově!
Zázvor je také osvědčenou úlevou při žaludečních a zažívacích potížích, proti nevolnosti všeho druhu, např. při cestování, v těhotenství či při migréně. Snižuje totiž agresivitu žaludeční kyseliny a zvyšuje tvorbu trávicích šťáv. Navíc velmi dobře zabírá proti nadýmání a plynatosti.
Zázvor - bojovník proti rakovině
Již v dávných dobách ho konzumovali námořníci k potlačení mořské nemoci. Jako prostředek na zklidnění žaludku se hodí se i pro staré lidi, kteří často trpí nevolností a závratí, nebo pro potlačení vedlejších účinků při léčbě rakoviny.
A nejen to - zázvor umí proti rakovině "zabojovat" i sám. Pozitivně ovlivňuje nádorová onemocnění (např. rakovinu střeva, prsu vaječníků nebo slinivky břišní). Jen pozor na jeho užívání, u citlivějších jedinců a u lidí podstupujících chemoterapii by neměl být konzumován nalačno, platí hlavně pro velké dávky.
Pro těhotné i na hubnutí
Jako nejlepší lék na nevolnost zázvor prokazatelně snižuje nevolnost při pooperačních stavech, související s anestetiky. V přiměřených dávkách pomáhá zázvor dokonce i proti těhotenským nevolnostem.
A nevěřte přitom mýtům! Těhotné se ho bát nemusí - předávkovat se jím nelze, jak denně dokazují děti narozené v zemích, kde je zázvor běžnou každodenní složkou stravy. Malé děti do dvou let by ho však jíst neměly.
Účinnou látkou v zázvoru je gingerol. Pro své působení na tělesnou teplotu se používá k navození hypotermie u potkanů (tzv. hibernace) v laboratořích, ale stejného účinku můžete využít i vy při hubnutí.
Vyzkoušejte proti bolesti
I když si zázvor můžete vypěstovat doma, přece jen lépe se mu daří v oblastech s teplým podnebím. Vyzkoušejte ho třeba jako pomocníka proti bolení hlavy.
Tento zázrak si dokáže poradit dokonce i s bolestmi, účinný je zejména u onemocnění kloubů a svalů. Konzumovaný pravidelně výrazně zlepšuje revmatická onemocnění. Na bolesti svalů je dobrý olej ze zázvoru, smíchaný s jiným, neutrálním olejem a vetřený do postižených partií.
Jak zázvor užívat?
Jak chcete, ale hlavně tak, abyste si při užívání toho léku užili! Tato rostlina je druhově podobná kurkumě a kardamonu. Přidává se do masitých a sladkých pokrmů, kterým pak dodává výraznou citronovou příchuť.
Zázvorový čaj
Na jeden šálek vroucí vody postačí čtvrt lžičky strouhaného zázvoru. Čaj seženete i v sáčcích. Pití zázvorového čaje pomáhá i při nachlazení a chřipce, ještě lépe vám poslouží čerstvě vylisovaná zázvorová šťáva smíchaná s medem.
Kandovaný zázvor
Stejné množství nakrájeného zázvoru, vody a cukru vaříme dohromady asi půl hodiny. Ideální je, pokud můžeme var zopakovat ještě i druhý a třetí den. Pak zázvor slijeme, sirup použijeme samostatně, a kostičky zázvoru buď konzumujeme přímo (jako kompot či pro oslazení), nebo je usušíme např. v sušičce na ovoce. Použít se dají jako zdravé bonbóny nebo opět ke slazení.
Zázvorová limonáda
125 gramů čerstvého zázvoru nastrouhejte nahrubo a dejte do mísy. Zasypte ho čtyřmi lžícemi cukru, nebo použijte med. Přidejte šťávu ze dvou limetek. Přelijte 1,5 litrem sodovky a nechte asi čtvrt hodiny odstát. Poté případně doslaďte, přeceďte přes sítko do džbánu a nechte pořádně vychladit spolu se snítkou máty.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Závislost na prášcích na spaní? Peklo ve dne v noci
Horoskop na prosinec: Co se vám stane do konce roku?